У нинішній час, коли нас оточує достаток смачної їжі, практично неможливо дотримуватися розумного підходу до харчування. Тому розвантажувальні дні як ніколи актуальні.

Що являє собою розвантажувальний день?

Це ефективний тип харчування, схожий на монодієту, коли кілька разів або один раз в тиждень людина харчується тільки одним видом продукту. Такими продуктами можуть бути фрукти, овочі, смузі з них і кисломолочні продукти. Все залежить лише від персональних бажань.

Фрукти для розвантажувального дня, фото з сайту Time for woman
Фрукти для розвантажувального дня, фото з сайту Time for woman

Дні розвантаження можна зробити один раз в тиждень або два рази (саме так дієтологи рекомендують частіше за все). Але вони не повинні бути поспіль, краще перший на початку тижня, другий - у кінці. Всього за один правильний день організм ще не встигне «злякатися», адже на наступний день харчування повертається у звичне русло.

Пам'ятайте! Розвантажувальні дні — це не повний день голодування.

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Для чого потрібні розвантажувальні дні?

  • Виводять шлаки і токсини.
  • Покращують обмінні процеси.
  • Сприяють схудненню.
  • Спалюють жирові запаси.
  • Привчають шлунок до меншої кількості їжі.

У першу чергу вони потрібні для очищення кишечника. У цей день-два він відпочиває і «перезапускаеться», що дозволяє в майбутньому краще працювати. Разом з поліпшенням роботи шлунково-кишкового тракту лікарі відзначають поліпшення стану шкіри, роботи печінки і жовчного міхура.

Красива шкіра, Фото з сайту Ivona
Красива шкіра, Фото з сайту Ivona

Також це позитивно позначається на зниженні зайвої ваги. Навіть після одного розвантажувального дня організм несвідомо на наступний день потребуе менше їжі, людина насичується швидше.

Протягом усього дня, коли ви розвантажуєте організм, споживається дуже мало калорій і, як наслідок, організм використовує запаси з жиру і зайвих кілограмів, в результаті чого скидається небажаний вага.

Кому можуть бути протипоказані розвантажувальні дні?

Незважаючи на користь днів на одному виді їжі, для деяких людей вони можуть не підійти через стан здоров'я. Обережним треба бути людям, страждаючим захворюваннями печінки, нирок і підшлункової залози. Особливі рекомендації щодо розвантажувальних днів необхідно отримати від лікаря під час вагітності і годуючим жінкам, а також діабетикам.

Вагітні та розвантажувальні дні, Фото Ivona
Вагітні та розвантажувальні дні, Фото Ivona

Також під час розвантажувального харчування не можна вживати алкоголь, жирне, копчене і смажене, цукор і сіль, приправи і соуси.

Кращі дні - це розвантаження без нервової і емоційної напруги, слід відкласти ділові зустрічі і поїздки, інтенсивні тренування в спортзалі і зустрічі з малоприємними людьми.

Порада! Вживайте в цей день багато води. Часто ми ігноруємо важливість пиття в день 1,5-2 літрів чистої води. Але в цей день варто максимально наблизиться до цієї норми. Вода - запорука швидкого очищення організму від токсинів і зайвої ваги.

Як підготуватися до розвантажувального дня?

Іноді буває непросто налаштуватися на те, що весь день доведеться мало їсти, та й раціон буде однаковим. Але якщо є мотивація і бажання, то все обов'язково вийде.

Напередодні розвантажувальних днів варто утриматися від важкої їжі, як мінімум вечеря повинна бути максимально легким. Також слід вибирати страви з меншою кількістю жирів і великим вмістом клітковини, кисломолочних бактерій (це можуть бути сир, кефір, домашній йогурт). Можна закупитися корисними легкими продуктами на кілька днів раніше чи скласти список необхідних товарів перед походом в день розвантаження. Так буде менше ймовірності прикупити чогось «некорисного».

Покупки в магазині. Фото з сайту ПроРекламу
Покупки в магазині. Фото з сайту ПроРекламу

Чи можна відкласти розвантажувальний день?

Як ми писали вище, розвантажувальний день краще влаштувати у спокійний день, щоб і тіло, і розум відпочивали і відновлювалися. Якщо очищення заплановано на день, пов'язаний з розумовими і фізичними навантаженнями, то обмеження в їжі краще перенести на інший раз.

Пам'ятайте! Головне, щоб такі монодні були регулярними. Зрідка влаштовувати розвантаження буде безглуздо, так як вони мають бути систематичними, а не регулярність не дасть особливих результатів.

Скільки можна скинути кілограм за допомогою розвантажувальних днів?

За один день правильного розвантажувального харчування можна скинути до 500 грамів маси. Тобто за місяць при одному дні в тиждень - до 3 кілограмів. А якщо влаштовувати розвантаження для схуднення по два в тиждень, то можна скинути до 4-5 кілограмів!

Якщо проблема зайвої ваги для вас не актуальна, то для активації видільної системи і виведення токсинів та шлаків буде досить і 1-2 разів на місяць.

Тепер розглянемо які бувають розвантажувальні дні, найпопулярніші з них, скільки і яких продуктів потрібно їсти.

Гречаний розвантажувальний день

З назви зрозуміло, що весь день потрібно буде провести на гречці. Приблизно 1 стакан крупи варимо і їмо протягом всього дня. Для більш приємного смаку можна додати трохи рослинного масла, або листових овочів, сушених трав без солі і смакових підсилювачів. До речі, деякі радять не варити, а запарювати окропом крупу на ніч.

Така дієта підходить дорослим людям, діабетикам і страждають судинними захворюваннями.

Кефірний день

Дуже популярний вид розвантаження організму на кефірі або домашньому йогурті. За день потрібно буде випити до 1,5 літра кефіру, можна чергувати з овочами або фруктами. Якщо сильно турбує почуття голоду можна додати трохи сиру (до 200 грамів). Кефір добре вживати тим, хто страждає запорами і бажає поліпшити мікрофлору кишечника. Те ж саме стосується йогурту. Головне пам'ятати, що найкорисніший - це домашній йогурт, а не магазинний з ароматизаторами і підсолоджувачами.

Сирний розвантажувальний день

Для такої дієти підійде легкий нежирний кисломолочний сир - приблизно 700 грамів. Його потрібно їсти, як звичайно в 5-6 прийомів, а запивати можна трав'яним чаєм або простою водою. У сирі багато кальцію і білка, він прекрасно насичує і цей день буде не голодним.

Розвантажувальний день на яблуках

У цей день на такій дієті потрібно буде з'їсти від 1,5 до 2 кілограмів свіжих яблук. Їх можна вживати в звичайному вигляді, розділивши на п'ять порцій або в якості пюре. До нього можна додати курагу, трохи горіхів або чорносливу. Яблучний день може бути протипоказаний тим, у кого є алергія. А в цілому він досить непогано переноситися і ефективно очищає організм.

Розвантажувальний день на кавуні і дині

Такі дні добре влаштовувати влітку, коли поспів вже на грядках кавун і диня або, коли можна їх придбати майже на кожному кроці.

Ознайомившись з інформацією в інтернеті можна побачити позитивні відгуки. Кавуновий день один з найбільш легких. Цей продукт прекрасно тамує почуття голоду, і насичує організм достатньою кількістю рідини.

З негативних моментів: часте відвідування туалету «по-маленькому» і протипоказання діабетикам.

Кавун. Фото з сайту Все про кавуни
Кавун. Фото з сайту Все про кавуни

Важливо пам'ятати, що вид продукту, на якому сидіти на протязі всього розвантажувального дня повинен залежати від особливостей вашого організму. Відносно цього краще проконсультуватися з досвідченим дієтологом або сімейним лікарем. Інакше можна нашкодити собі. Тим більше, це стосується вагітних.

Розвантажувальний день на абрикосах, ківі та інших фруктах

Фахівці радять робити розвантаження на будь-яких фруктах, уникати варто днів на бананах і винограді. Це можуть бути абрикоси, грейпфрути, ківі та інші види цитрусових. Та фруктовий день протипоказаний буде людям з підвищеною кислотністю, проблемами з жовчним міхуром, виразкою і гастритом.

Грейпфрути можна їсти протягом дня є з зеленим чаєм і водою або ж з відвареним курячим філе.

Також можна використовувати сухофруктами, вони багаті калієм. Попередньо їх потрібно залити окропом. Приблизно 500 грамів різних сухофруктів розділити на п'ять прийомів. Але цей варіант не для тих, хто має проблеми з нирками.

Гарбузовий день

Розвантажувальний день на гарбузі також позитивно впливає на організм. Його потрібно вживати в запеченому вигляді, приблизно 1,5-2 кілограми, розділені на п'ять або шість прийомів.

Білковий розвантажувальний день на яйцях

Для такого дня знадобиться близько семи яєць. Їх можна їсти у вареному, сиром і запеченому вигляді. На сніданок можна з'їсти два відварних яйця, другий сніданок ще одне, на обід протеїновий коктейль з сирим яйцем, кефіром і можна з креветками, в полудень - знову варене яйце і на вечерю два яйця запечених в духовці. Вечерю можна закріпити яблучком.

Чай з молоком, Фото з сайту ВКонтакте
Чай з молоком, Фото з сайту ВКонтакте

Розвантажувальний день на молоці і зеленому чаї

Дієта на молокочаї проста і доступна, а також досить легко переноситься, не буває гострих нападів голоду. Все, що потрібно для підготовки розвантажувальної їжі - 2 літри молока і 2 столові ложки листового зеленого чаю. У гарячому молоці запарити чай і пити його в міру почуття голоду.

День на рисі і вівсянці

Дні на вівсяної каші проходять також легко, ситно і практично не мають протипоказань. Все, що потрібно - розділити рис або вівсянку на п'ять-шість прийомів їжі і вживати протягом дня. Можна для смаку додавати трішечки натуральних спецій, відварені або листові овочі.

Огірковий день

Вельми ефективні розвантажувальні дні на огірках. Їх знадобиться приблизно 1,5 кілограма. За бажанням можна додати одне варене яйце.

Огірки для схуднення
Огірки для схуднення, Фото з сайту Правильне харчування

Примітка! Огірки повинні бути не парниковими, краще свіжими домашніми. Також не рекомендується їсти їх у великих кількостях людям з хворим кишечником.

Розвантажувальний день на воді

Це найбільш радикальне розвантаження і не всім може підійти. При нормальному харчуванні в день потрібно пити 1,5 літра води, а в день такого розвантаження - 2-3 літри питної води. Тут правило просте: хочеш їсти - пий воду. І не забути, що на ніч краще не пити, інакше вранці можуть бути сильні набряки.

Розвантажувальний день на воді, Фото з сайту KakProsto
Розвантажувальний день на воді, Фото з сайту KakProsto

Це ще не всі варіанти продуктів і поєднань для розвантажувальних днів. В інтернеті можна знайти ще дуже багато, на різних овочах і фруктах, навіть на шоколаді. Однак потрібно пам'ятати головне: розвантажувальне меню і їжа повинна бути максимально домашньою, низькокалорійною, не жирною і корисною. Інакше вся користь такого дня буде зведена нанівець.