У сучасному світі вважається, що вибір імені для дитини визначає його долю. А також підкреслює особистісні характеристики. У 2020 році церква радить мирянам давати новонародженим церковні імена. І зараз ми поговоримо про те, що це означає. Як правильно підбирати імена і що для цього потрібно знати?

Яке сьогодні церковне свято та як це пов'язано з ім'ям?

За старих часів ім'я дитині давали при хрещенні. І заздалегідь його ніхто не придумував. Люди були впевнені, що в такому випадку злі духи можуть підслухати їх та нашкодити синові або дочці.

А під час таїнства хрещення у малюка з'являвся його ангел-хранитель, його духовний наставник, який оберігає протягом усього життя. У 2020 році церква радить називати новонароджених іменами тих великих святих, які внесли свій вклад у християнство, допомагали прославляти віру в Бога та постраждали за віру.

Ім'я святого, яким буде названо малюка, освятить його шлях. Вважається, що це гарний приклад для наслідування. І сьогодні вибір імені для дитини за церковним календарем 2020 надзвичайно широкий.

Якщо робити все правильно, то хрестити дитину необхідно на 40-й день його життя. І звертати увагу на дату в календарі: ім'я якого святого відзначається, так найкраще і назвати малюка.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Над мамою чада повинна бути прочитана очисна молитва, після якої їй можна буде повертатися до церковного життя, сповідатися та причаститися. Батькам також можна вибрати для свого малюка ім'я небесного покровителя, до якого вони зверталися із молитвою.

Вважається, що дитина святкуватиме іменини стільки раз, скільки є дат святого у церковному календарі. Наприклад, День святого Миколая у 2020 році відзначатиметься навесні, 22 травня, хоча вважається літнім, і взимку, 6 грудня. Відповідно малюк, якого назвуть на честь святого Чудотворця, відзначатиме День ангела двічі.

Щоб дати дитині ім'я святого згідно із датою народження, можна також звернути увагу на найближче свято. Якщо батьки хочуть назвати малюка ім'ям святого, чий день, згідно із церковним календарем, збігається із датою народження дитини, так теж можна зробити. У разі, коли свято святого відсутнє, можна звернути увагу на найближче церковне свято. І назвати відповідно.

Серед церковних свят в Україні є великі православні дати, більш значущі для мирян. До них відносяться Різдво Христове - 7 січня, Хрещення Господнє (Богоявлення) - 19 січня, Пасха - 19 квітня, Успіння (кончина) Пресвятої Владичиці нашої Богородиці - 28 серпня.

Церковний календар 2020: як називати дітей, ikona-i-molitva.info
Церковний календар 2020: як називати дітей, ikona-i-molitva.info

Сьогоднішній церковний календар не забороняє обряд хрещення новонароджених у піст перед Великоднем або будь-яке інше велике православне свято. Таке цілком допустимо. Однак із огляду на завантаженість у великі церковні свята (багато часу займають богослужіння) деякі священнослужителі України можуть відмовити в хрещенні дитини.

Для 2019 року з церковних імен найхарактернішими було Серафима для дівчаток та Дем'ян для хлопчиків. У нас стало більше Ясь та Святозарів. Україна поповнилася найбільше Анастасіями, Маріями, Софіями, Артемами, Олександрами та Максимами.

Але це було вчора, а що ж чекає нас завтра? Давайте дізнаємося: які настають найближчі церковні свята святих? І як найкраще називати хлопчиків та дівчаток у 2020 році згідно із церковними святами святих?

Які церковні свята святих взимку: в грудні, січні, лютому?

Для того, щоб дізнатися, які церковні імена давати дитині, народженій взимку, потрібно заглянути до календаря святих покровителів на грудень, січень, лютий. Взимку в 2020 році не втрачати актуальності такі церковні імена:

Микола, Анатолій, Платон, Валентин, Роман, Марія, Олексій, Пелагея, Олександр, Володимир, Веніамін, Геннадій, Денис, Єфросинія, Ярослав, Макар, Дмитро, Іван, Парасковія, Тетяна, Онися, Ігнатій, Анна, Климентій, Митрофан, Костянтин, Арсеній, Серафим, Леонід, Михайло, Адріана, Петро, Кузьма, Семен, Сергій, Тимофій, Софія, Ілля, Федір, Яків, Опанас, Данило, Назар, Тихон, Всеволод, Федосій, Юліан, Маргарита, Матвій, Февронія, Кіра, Захар, Сава, Євдокія, Луїза.

Для грудня, січня, лютого характерно народження дітей із міцним здоров'ям. Вважається, що їхній імунітет міцніший, тому що їх мами ніжилися під променями сонечка та вживали багато вітамінів.

У Європі дітей, народжених взимку, вважають довгожителями. А за характером вони - вольові, наполегливі, й дуже напористі. Вони самовпевнені, люблять відстоювати свою точку зору.

Церковний календар 2020: як називати дітей, Pinterest
Церковний календар 2020: як називати дітей, Pinterest

Які церковні свята святих навесні: у березні, квітні, травні?

Для того, щоб дізнатися, які церковні імена давати дитині, народженій навесні, потрібно заглянути в календар святих покровителів на березень, квітень, травень. Навесні в 2020 році будуть особливо популярні такі церковні імена:

Еразм, Варвара, Уляна, Антоніна, Сергій, Марфа, Олександр, Тарасій, Наталія, Мстислава, Христина, Порфирій, Анна, Михайло, Олександра, Севастіан, Петро, Олена, Тит, Богдан, Ніка, Віктор, Євген, Корнилій, Катерина, Давид, Василиса, Терентій, Надія, Кирило, Семен, Ростислав.

Згідно із церковним календарем, краще називати своїх дітей православними іменами, ніж зарубіжними. Цей вибір повинен бути обдуманим. Адже дитині з цим ім'ям жити все життя. Подумайте, чи поєднується воно із по-батькові? Прочитайте інформацію про святого, чиїм ім'ям ви хочете малюка назвати. А потім вже приймайте рішення.

Для березня, квітня й травня характерно народження дітей, наділених багатьма талантами. Але їх потрібно правильно розвивати. Вони впевнені у собі, цілеспрямовані. Уміють ставити завдання і досягати їх.

У весняних дітей впертий і твердий характер. Вони наполегливі й життєрадісні, вміють гарно говорити та розважати інших. Із ними приємно спілкуватися, тому що вони вміють слухати й давати слушні поради.

Згідно із давнім повір'ям, діти, народжені на Благовіщення, будуть нещасливими і негарними. Але це неправда і всього лише забобон, в який не варто вірити. Велике торжество не може позначитися негативно на дитині. У основах церковного вчення із цього приводу нічого не говориться.

Церковний календар 2020: як називати дітей, kurer-sreda
Церковний календар 2020: як називати дітей, kurer-sreda

Які церковні свята святих влітку: в червні, липні, серпні?

Для того, щоб дізнатися, які церковні імена давати дитині, народженій влітку, потрібно заглянути до календаря святих покровителів на червень, липень, серпень. Влітку в 2020 році не втрачатимуть актуальності такі церковні імена:

Микита, Анастасія, Захар, Марія, Роман, Валерія, Юліан, Маріанна, Веніамін, Вікторія, Василь, Єфрем, Віра, Максим, Савелій, Фаїна, Олександр, Сусанна, Філіп, Зінаїда, Андрій, Пелагея, Степан, Харита, Севастян.

Для червня, липня та серпня характерно народження дітей щедрих. Кожна дитина часто - відкрита душа, готова поділитися останнім. Але тільки від батьків залежить, чи виростуть вони такими, як закладено природою, чи їм прищеплять інші якості.

Ще літні діти дуже вразливі й уразливі. Вони вміють берегти чужі секрети. І їх дружбою, як правило, дорожать. Червневі діти, діючи у своїх інтересах, готові діяти навіть агресивно. У липневих кілька завищена самооцінка. Серпневі прагнуть стати лідерами. Але можуть піддатися чужому поганому впливу, що кардинально змінить життя.

Оскільки влітку святкують Івана Купала, то хлопчиків, народжених у липні, дуже часто називають Іванами, а дівчаток - Іванків. І ця традиція збереглася до сих пір. У день Палія (Пантелеймона цілителя, 9 серпня) хлопчиків раніше так і називали - Паліямі або Пантелеймонами. Можливо, це ім'я приживеться і в 2020 році.

Які церковні свята святих восени: у вересні, жовтні, листопаді?

Для того, щоб дізнатися, які церковні імена давати дитині, народженій восени, потрібно заглянути до календаря святих покровителів на вересень, жовтень, листопад. Взимку в 2020 році будуть найбільш затребуваними такі церковні імена:

Євдокія, Самуїл, Серафима, Тадей, Ангеліна, Ксенія, Єфрем, Людмила, Сава, Євфимія, Дмитро, Марія, Фекла, Роман, Сергій, Софія, Олексій, Захар, Віра, Надія, Любов, Ірина, Василиса, Марфа, Єлизавета, Микита, Ірина, Раїса, Іван, Ілля, Микола, Федір, Павло, Мирон, Анфіса, Степан.

Церковний календар 2020: як називати дітей, ikona-i-molitva.info
Церковний календар 2020: як називати дітей, ikona-i-molitva.info

Цікаво, що вересневим дітям притаманні працелюбність і цілеспрямованість. Вони часто спокійні й тихі, як теплий вересневий місяць. Жовтневі діти народжуються із аналітичним складом розуму. Вони кар'єристи й продумують все до дрібниць. Втім, як і листопадові, які ще й вимагають до себе великої уваги. Вони дуже люблять «обнімашки» й «цілувашки».

Для вересня, жовтня, листопада характерно народження дітей принципових і наполегливих. Вони легкі у спілкуванні. І дуже часто є «душею компанії». Діти, народжені восени, схильні до алергії, астми й бронхіальних захворювань.

Які є табу і прикмети: що не можна робити у церковні свята?

Але якщо раніше про ім'я дитини замислювалися лише при хрещенні, й часто погоджувалися із ім'ям, яким називав дитину священнослужитель, то сьогодні вагітні матусі заздалегідь планують і замислюються про те, як назвати малюка.

Сподіваємося, наша стаття чимось допоможе у виборі церковного імені для сина чи дочки. А тим, хто знаходиться в положенні, варто нагадати ще й про те, що у православ'ї вважається правильним відпочивати і нічого не робити у великі церковні свята.

Для православних є певні табу й заборони в такі дні. Так, вважається, що не можна працювати: прати, прибирати, в'язати, вишивати, займатися рукоділлям, мити підлогу або вікна. Більш того, не можна навіть мити голову, митися, стригтися й навіть брати або давати гроші в борг.

Якщо ви замислюєтеся про церковне ім'я дитини, пам'ятайте усі вищезазначені важливі моменти, що стосуються його вибору за церковним календарем. І обов'язково знайомтеся із біографією святого. Адже у православ'ї вважається, що певні епізоди із його життя можуть перенестися на долю новонародженого. Гарного вам вибору!

Фото, картинки

Церковний календар 2020: як називати дітей, 24tv.ua
Церковний календар 2020: як називати дітей, 24tv.ua

Церковний календар 2020: як називати дітей, NewsOne
Церковний календар 2020: як називати дітей, NewsOne

Церковний календар 2020: як називати дітей, ikona-i-molitva.info
Церковний календар 2020: як називати дітей, ikona-i-molitva.info

Церковний календар 2020: як називати дітей, 5.ua
Церковний календар 2020: як називати дітей, 5.ua

Церковний календар 2020: як називати дітей, 5.ua
Церковний календар 2020: як називати дітей, 5.ua

Відео