На зміну Трудовому кодексу в Україні у разі прийняття Верховною Радою урядової ініціативи повинен прийти новий закон про працю, який готує українцям ряд істотних нововведень. Однак в експертів та юристів серйозні побоювання викликала можливість різного трактування положень про звільнення співробітників.

Ще одним суперечливим моментом стала можливість розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця внаслідок призову працівника в армію. Водночас зазначається, що звільнення в такому разі має здійснитися до дня початку військової служби. Якщо цього не сталося, то за працівником зберігається місце роботи і зарплата.

Трудові книжки, скріншот із відео: ТСН
Трудові книжки, скріншот із відео: ТСН

Основні новації у законопроекті "Про працю":

1. Введення нового виду трудових договорів, в якому кількість збільшується з нинішніх трьох до семи. Це: терміновий (до 5 років), безстроковий, короткостроковий (до 2 місяців), сезонний (у певний період часу, але не більше 8 місяців підряд), з нефіксованим робочим часом (мінімум 8 годин на місяць, може відбуватися постійно), учнівський (поєднання навчання і роботи, не довше ніж на півроку), з домашнім працівником (для обслуговування домашнього господарства або сім'ї).

2. Розірвання трудового договору може відбутися з ініціативи працівника (потрібно проінформувати начальство мінімум за 2 тижні). Якщо порушуються права співробітника, то він повинен навести відповідні докази, а роботодавець буде зобов'язаний виплатити компенсацію (мінімум 50 середньоденних зарплат). Роботодавець також має право звільнити працівника за власною ініціативою, попередивши завчасно. Терміни попередження можна замінити грошовою компенсацією.

Популярні новини зараз
Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Крім того, роботодавець може звільнити працівника без його згоди відразу і без попередження, виплативши компенсацію не меншу, ніж подвійний середньоденний заробіток за кожен робочий день зменшення терміну попередження.

Трудовий договір, фото: bip.net.ua
Трудовий договір, фото: bip.net.ua

Роботодавець має право звільнити працівника, якщо він порушив його умови мінімум два рази протягом 180 днів, або ж якщо не приходить на роботу більше 10 днів поспіль без пояснення причини. Також якщо він протягом 4 місяців підряд або 150 днів протягом року не з'являється на роботі з причини тимчасової непрацездатності.

Не можна звільняти вагітних і жінок у відпустці у зв'язку з вагітністю і пологами, а також жінок і чоловіків, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. При цьому відсутня норма про заборону звільнення працівників, якщо вони знаходяться на лікарняному або у відпустці.

3. Робочий час залишається таким же - 40 годин протягом тижня. Можлива понаднормова робота (тільки не для вагітних, дітей до 18 років і працівників з шкідливими умовами праці). Для працівників від 16 до 18 років, для вагітних і працівників з шкідливими умовами праці встановлена скорочена тривалість робочого часу - 36 годин на тиждень. Зайнятість від 22:00 до 06:00 вважається роботою у нічний час. Термін щотижневого відпочинку хочуть скоротити з обов'язкових 48 годин на тиждень до 24.

Робітники, autocentre
Робітники, autocentre

4. Відпустки. Щорічну оплачувану відпустку планують встановити в розмірі 24 днів, а для дітей до 18 років - 31 день. Водночас хочуть скасувати норму про обов'язкову 14-денну відпустку протягом року. Також можуть збільшити відпустку власним коштом з 15 до 30 днів.

5. Трудові книжки будуть не обов'язковими. Роботодавців зобов'яжуть протягом 3 місяців віддати працівникам їх паперові книжки, але при бажанні їх можна використовувати. Роботодавці повинні орієнтуватися на Держреєстр загальнообов'язкового державного соціального страхування, який діє з 2000-го.

Нагадаємо, в Україні змінять систему прописки, як зареєструвати місце проживання

Як повідомляв портал "Знай.ua", названо найпопулярніші професії в Україні: кому і скільки готові платити роботодавці

Також "Знай.ua" писав, що кількість безробітних через декілька років значно збільшиться: "Працюватимуть лише..."