Сьогодні в православ'ї День Іоанна Златоуста. Інші назви свята: «Іван Златоуст», «Іван Златоустий», «День Івана Золотоустого».

Іоанна Златоуста церква шанує як одного з трьох Вселенських святителів і вчителів, інші – Василій Великий і Григорій Богослов. Своє прізвисько Іоанн отримав за блискучий дар оратора, з нього вийшов просто чудовий проповідник. В православ'ї день його пам'яті відзначається ще 13 листопада за юліанським календарем, 27 січня і 30 січня ( теж за юліанським календарем).

У народі Златоусту молилися, щоб просвятив розум, допоміг осягнути духовну грамоту і допоміг у відчаї. Також у цей день прийнято було вимовляти замовляння від зубного болю: «Лазарева субота, Златоустів день, у кого болять зуби, щоб ті зуби скам'яніли і довіку не хворіли».

Народні прикмети на 9 лютого

Популярні новини зараз
Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

А ще цей день іноді називали в народі Златоустів вогонь, тому що потрібно було особливим чином розтопити піч, щоб всі дрова загорілися відразу, тоді в родині буде мир і достаток. Пічний вогонь був заступником сонячного світла взимку, тому до нього ставилися з такою ж повагою, як і до сонця. Піч, коли її так розтоплювали ставала аж золотою, тому і назва така. Для цього обряду спеціально заздалегідь сушили дрова.

Скіпи теж заготовляли взимку набагато наперед. А робили це саме взимку, тому що дерева «сплять» і в них немає стільки соку. 80-ти сантиметрові березові чурки розколювали навпіл, знімали кору і сушили весь рік. Інакше вона буде тріщати і шипіти. У печах спеціально ще досушивали перед використанням.

Нагадаємо, скоро День святого Валентина, а значить пора вже готувати подарунок коханій.

Як повідомляв Знай.ua українці можуть отримати право на подвійне громадянство, але не поспішайте радіти.

Також Знай.ua писав, що краще садити в 2020 році і коли найкраще це зробити.