В українських школах кожне четверте меню не відповідає вимогам за виконання норм натурального харчування. До такого висновку дійшли в ході здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду за харчуванням дітей у школах. У 2019 році норми харчування в середньому виконувалися тільки на 64-83%.

У Госпродпотребслужбі повідомили, що у ході перевірки було опрацьовано майже 8 тис. шкільних меню, з них у 25% виявлено порушення. В. о. голови служби Ольга Шевченко зазначила, що недотримання перспективних меню в закладах освіти викликано, зокрема, обмеженим асортиментом харчових продуктів.

Школа, фото: osvita-slabozori.com.ua
Школа, фото: osvita-slabozori.com.ua

За даними державного санітарного епідеміологічного нагляду, в минулому році в закладах загальної середньої освіти норми харчування в середньому виконувалися тільки на 64-83%.

"В раціоні харчування дітей недостатньо молока, масла вершкового, сметани, сиру, яєць, фруктів, соків, овочів, риби, м'яса (виконання норм харчування по основних продуктах тваринного походження забезпечується лише на 40-60%)", – йдеться у повідомленні Госпродпотребслужби.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року "Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Шкільне мені, фото: Телеграф
Шкільне мені, фото: Телеграф

За словами фахівців про нераціональне і незбалансоване харчування дітей свідчать такі калорійні продукти в меню як крупи, макаронні вироби, рослина олія, цукор. У 2019 році постійно проводився лабораторний контроль якості харчування дітей в закладах загальної середньої освіти, зокрема досліджено:

  • 1778 проб готових страв на калорійність – відхилення у 11% проб;
  • 6105 проб харчових продуктів за мікробіологічними показниками – відхилення більш ніж у 6% проб;
  • 593 проби харчових продуктів на якість термічної обробки – відхилення у 2,7% проб;
  • 7687 проб питної води за мікробіологічними показниками – відхилення у 15% проб.

Шкільна їдальня, фото: school159.com.ua
Шкільна їдальня, фото: school159.com.ua

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше парламент остаточно вирішив долю російської мови в українських школах

Як повідомляв портал "Знай.ua", вчителька змусила дітей розбирати правопис лайливої фрази "Іди на..."

Також "Знай.ua" писав, замість уроків — доза, копи спіймали на гарячому вчительку молодших класів