Багато аспектів сучасного життя поступово відходять у віртуальний світ. Наприклад, зробити покупку або перепродати непотрібну річ можна і через інтернет, для цього створюються дошки безкоштовних оголошень і цілі торгові онлайн-майданчики. Найпопулярнішим ресурсом для віртуального шопінгу і продажів різних товарів став сайт ОЛХ.

Щорічно українці продають і купують на цьому сайті близько 15 мільйонів товарів. Але великий асортимент і зручний інтерфейс далеко не єдині відмінні риси даної дошки оголошень. Величезна кількість користувачів ресурсу — приманка для шахраїв, які не гребують самими різними способами виманювання грошей у довірливих співгромадян і йдуть на найвитонченіші хитрощі і обмани.

Як розпізнати шахрая і його аферу на самому початковому етапі — давайте діяти обдумано!

Як діють шахраї-продавці?

оголошення олх
завжди уважно вивчайте оголошення https://www.olx.ua/

Зробити вигідну покупку потрібної речі — межа мріянь кожного з нас. Але на бажанні заощадити, нас і підловлюють аферисти і зловмисники. Щоб не стати жертвою обману, потрібно ретельно вивчити акаунт продавця і саме оголошення.

Популярні новини зараз
Тарифи на світло дотягнуть до європейського рівня: без субсидії не вижити У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше
Показати ще

Пам'ятайте, перший показник, який повинен змусити вас задуматися про чесність вашого продавця — привабливо низька ціна, нижче ринкового рівня. Якщо ви бачите оголошення про продаж будь-якої речі за низькою вартістю, то будьте готові купити зламаний прилад або лахміття замість обновки.

Наступний момент, який сигналізує про небезпеку — недавно створений акаунт на сайті ОЛХ. Брехуни постійно змінюють профілі і реєстрації, щоб залишатися невловимими і продовжувати вести свою протизаконну діяльність. Хоча, часи змінюються, і сьогодні в інтернеті вже є можливість купити діючий акаунт на ОЛХ з великим терміном використання. Тому, будьте напоготові, аферистом може виявитися продавець, активність якого на сайті зареєстрована ще з 2012-13 років.

Наступний фактор, який може сигналізувати про небезпеку — місце розташування продавця. Якщо реєструвати акаунт в великому мегаполісі — в Києві, Харкові, Одесі — є ризик нарватися на покупця, який захоче особистої зустрічі. А якщо продавець з маловідомого N-ска, ніхто до нього за покупками особисто не поїде, у шахрая з'являється більше можливостей обману довірливих покупців. Звичайно, це не означає, що продавців з невеликих населених пунктів слід відразу фільтрувати з пошуку. Це лише означає, що потрібно подвоїти увагу і придивитися до іншої інформації, зазначеної продавцем.

Найголовніша ознака обману, про який начебто і всі знають, але продовжують попадатися в тенета шахраїв, це передоплата. Ніколи і ні під яким приводом не оплачуйте покупку наперед! У кращому випадку, шахрай продасть вам не ту річ, яка заявлена в описі. У гіршому випадку, вас заблокують і взагалі нічого не продадуть, а знайти продавця не вийде.

Більш того, відомі випадки, коли жертв афер намагалися виставити шахраями — ось до чого доходить цинізм сучасних ошуканців! Тому ще раз повторимо, ніколи не вносьте передоплату! Навіть якщо у вас просять оплатити 50 або 100 гривень за доставку перед відправленням, будьте готові розпрощатися з грошима. Знову ж повторимося, не завжди так діють шахраї, але в більшості випадків, прохання оплатити доставку, «забронювати» товар, «застрахувати» акційну ціну товару, підтвердити серйозність своїх намірів і платоспроможність — це приводи, під якими шахраї намагаються розвести вас на гроші.

Зрештою, якщо продавець сумнівається в покупці, завжди можна вдатися до методу «Безпечна угода» або «ОЛХ-доставка», які гарантують оплату транспортних витрат покупцем, незалежно від того, забрав він покупку чи ні. Ніколи не купуйте товари за передоплатою. Ніколи.

Ще один показник, який повинен змусити вас тричі подумати перед згодою на угоду — стокові фото, викачані з інтернету. Якщо людина дійсно має ту річ, яку він продає, то чому не може прикріпити до оголошення реальні знімки? Звичайно, життєві обставини можуть бути різними, і сьогодні в Україні все ще є люди, які ходять з кнопковими чорно-білими телефонами без камер. Але краще цей момент прояснити, щоб не стати жертвою ошуканця.

Ну і звичайно, уважно читайте опис! Якщо немає точних характеристик або опис небагатослівний, це, як мінімум, свідчить про недосвідченість продавця, а як максимум, про його намір «розвести» вас або «кинути» на гроші. До речі, якщо ви подзвонили продавцеві, а він не може описати товар або ухиляється від прямих відповідей на питання про стан товару і його експлуатаційних характеристик — це привід сумніватися в чесності угоди.

Пам'ятайте, «кидають» і дівчата з приємними голосами, і чоловіки з солідним тембром голосу (в літах, так би мовити), і співрозмовники, які спілкуються з вами грамотно, без акценту і помилок у правописі, і «матусі», у яких в трубку під час розмови плачуть діти. Шахраї використовують різні методи впливу і ненав'язливого тиску, тому завжди потрібно бути уважним і обережним.

Як попередити шахрайство з боку продавця?

олх шахрайство в інтернеті
Обережно! на ОЛХ легко натрапити на шахраїв! https://www.lada.kz/

Отже, перед тим, як купувати що-небудь в мережі інтернет, обов'язково перевірте свого продавця на чесність.

Якщо в оголошенні вказано інтернет-магазин, пошукайте відгуки покупців про угоди з цим продавцем. Не зайвим буде перевірити інші ресурси і дошки оголошень. Якщо продавець зазначив свої реквізити або будь-яку контактну інформацію, варто витратити кілька хвилин часу і перевірити ще раз ці дані в інтернеті. Можливо, хтось вже писав про цю людину і вказував номер карти або мобільний в повідомленні або пості про шахрайство.

Крім того, можна і потрібно перевіряти чорні списки продавців України, де вказані прізвища, номери телефонів та інші особисті дані аферистів. Знову-ж, ви витратите зовсім небагато часу, але отримаєте підтвердження або спростування своїх сумнівів. Однак не варто спокушатися, якщо база шахраїв або чорний список не містять інформації про вашого продавця. З одного боку, можливо перед вами і чесна людина, а можливо, ніхто ще просто не попадався на його хитрощі. Ну і звичайно, якщо вам стало відомо про підозрілі операції, обов'язково повідомте про шахрая.

Як діють шахраї-покупці?

обман на олх
Шахраї можуть спіткати вас у будь-якому розділі олх https://www.057.ua/

Якщо ви продаєте який-небудь товар, то теж можете стати жертвою афери. Покупців-шахраїв в мережі не менше, ніж продавців.

Що повинно насторожити вас при здійсненні угоди? Якщо покупець під якимось приводом починає випитувати у вас секретні дані банківської картки, перед вами однозначно обманщик.

Пам'ятайте! Для здійснення передоплати або грошового переказу за номером картки досить вказати тільки 16 цифр, позначені на лицьовій призначеного для користувача пластика. Ні CVV-код, ні термін дії, ні пін-код карти або пароль до онлайн-банкінгу не можуть бути використані для поповнення. Якщо хтось просить вас вказати ці дані, швидше за все, ваші кошти будуть негайно викрадені з карти. Причому, це правило діє для всіх банків України.

Ще одна небезпека, яка може підстерігати невдалого продавця на ОЛХ — ситуація, в якій покупець забере товар, а грошей на рахунок продавця так і не надійде. Тому все пропозиції про попереднє тестування або демонстрацію товару повинні бути зустрінуті з обережністю.

Як уберегти себе від дій шахраїв-покупців?

шахрайство з банківською картою
Шахраї можуть змусити вас розголосити секретні дані по картці https://malina-group.com/

Якщо ви продаєте товар не з рук в руки, а відправляєте поштовими компаніями, ніколи не погоджуйтеся на передоплату або оплату покупки наперед, це може бути закінчитися для вас втратою власних коштів. Надсилайте посилку післяплатою або за допомогою активації «ОЛХ доставки».

Якщо ви продаєте товари при особистій зустрічі, попросіть свого друга, знайомого, родича бути присутнім при здійсненні операції, щоб поруч знаходився ще один свідок.

Ні в якому разі не розголошуйте свої дані, серію і номер паспорта, CVV-код і термін дії пластикового банківського продукту. Ні в якому разі.

Деякі схеми обману, про які варто знати

шахрайство по телефону
Шахраї можуть імітувати розмову з представником банку http://vision-trainings.ru/

Стати жертвою обману ризикує кожен, хто вирішив зробити покупку в віртуальному магазині або по інтернет-оголошеннях. Немає більш «популярних» категорій товарів, де вас може чекати шахрай. Розводять і продавці техніки, і меблів, і торговці машинами. Навіть якщо вас цікавлять оголошення про продаж дитячого одягу або оренда квартир, в кожній категорії існує ризик нарватися на обманщика і недобросовісного продавця, які домагаються бажаного, а потім відключають телефони, щоб їм не дошкуляли дзвінками і не знайшли їх.

Найчастіше діє схема виманювання передоплати під будь-яким приводом. Про невеликі грошовиі дотацій на транспортні витрати ми вже говорили. Але є й інші способи. Наприклад, відомий випадок, коли при покупці машини продавець-шахрай виманив у покупця 1000 грн на бензин, щоб пригнати машину з приміського селища на огляд до обласного центру.

Більш того, після цього платежу у обманщика вистачило нахабства повідомити покупцеві, що кошти пішли на оплату кредиту в ПриватБанку, а тому на бензин тепер не вистачає і треба доплатити ще 700 грн, щоб машина все-таки приїхала до покупця. Чи варто говорити, що після цього шахрай «кинув» телефон покупця в чорний список, а сам продовжував «продавати» машину.

Крім того, варто обережно заповнювати будь-які контактні форми і анкети, які вам пропонує продавець. Деякі користувачі ОЛХ почали повідомляти про нову схему, в якій продавець по фальшивій анкеті «безпечної угоди» намагається отримати дані пластикової картки ПриватБанку, щоб списати з неї грошові кошти.

Популярна афера пов'язана з липової орендою квартири, в якій вам пропонують зняти житло, яке насправді не здається в оренду. Запідозрити обман вам допоможе ретельне вивчення документів на право власності. Якщо в цьому документі зазначено кілька власників, всі вони повинні підтвердити своє бажання здавати житлоплощу.

Не застраховані від обману і ті покупці, які домовилися про особисту зустріч. Не погоджуйтеся зустрічатися в темному, незнайомому місці, ніколи не приходьте до незнайомця додому поодинці. А якщо вже зустрілися, уважно огляньте товар, перевірте всі зазначені в оголошенні характеристики і комплектуючі, не дайте «запудрити собі мізки».

Покупці-шахраї не менш винахідливі. Якщо після розмови з потенційним «клієнтом» на ваш номер телефону стали приходити смс-повідомлення з незнайомих номерів про «блокування карти», «підозрілі транзакції» і «грошові перекази, які потребують вашого підтвердження», швидше за все, вас намагаються «розвести» на гроші .

Зловмисники працюють в парі, їх може бути кілька. Один намагається дізнатися дані карти, щоб, нібито, оплатити покупку, а другий передзвонює і представляється співробітником банку, завершує аферу, щоб змусити вас підтвердити списання грошей з вашої картки. Зверніть увагу, служба безпеки банку не передзвонює своїм клієнтам з метою уточнення даних карти.

Більш того, працівники банку діють по строгому регламенту і шахраїв завжди легко вивести на чисту воду, якщо перехопити ініціативу в розмові. Але якщо ви запідозрили шахрайські дії зі своїм платіжним засобом, необхідно відразу ж зателефонувати в службу підтримки клієнтів банку і заблокувати карту. Так ви зможете зберегти позитивний баланс на рахунку.

Відома схема, по якій шахраї намагаються змусити вас відправити бажаний товар не поштовими службами, а маршруткою або міжміським автобусом. Щоб ви легше погодилися на таку відверту дурість, розповідають, що в їхньому населеному пункті не працює Нова Пошта, і навіть пропонують перерахувати передоплату.

Продавцям навіть надходить смс-інформування про зарахування грошей на карту, тільки смс-ка приходить не з банку, а зі звичайного абонентського номера або відправляється через інтернет. Звичайно, ні про яке зарахування мови і бути не може, а ось свій товар ви можете втратити, якщо машина з посилкою встигне виїхати.

Але, звичайно, цим шахраї не обмежуються, і мережа постійно поповнюється розповідями користувачів про те, як їх обдурили або кинули. Вас ніхто не обмежує в часі — саме в цьому перевага угод через інтернет. Тому, якщо щось вас зупиняє або турбує, ви завжди можете взяти паузу, щоб переглянути інформацію про свого «опонента».

ошуканці в інтернеті
Шахраї можуть легко лишити вас без копійки в кишені, будьте уважні https://bb.lv/

Боротися з шахрайством можна і потрібно. Існують випадки, коли обманщика навіть вдавалося знайти і покарати за законом, але ось повернути витрачені гроші, час і нерви вам ніхто не зможе. Легше проявити пильність і визначити аферу на початковому етапі, подати в розшук і поскаржитися адміністрації порталу ОЛХ про те, що на їх ресурсі здійснюється шахрайство.