стрітення господнє
стрітення господнє https://foma.ru/

Церква відзначає якусь подію або святкує день пам'яті якогось святого практично кожен день. У Православ'ї Стрітення вважається одним з двунадесятих свят, тобто найголовніших церковних подій. Раніше відзначення випадало на 2 лютого, але коли прийшов новий календар, свято перенесли на 15 лютого.

Історія православного свята, і що він позначає

Для християн пам'ятні дати, присвячені Ісусу Христу, іменуються господніми, а дні, пов'язані з Пресвятою Богородицею - богородичними. Але свято Стрітення та Благовіщення вважаються унікальними і подвійними, які мають господньо-богородний статус.

У перекладі на сучасну мову слово «стрітення» означає «зустріч» або «радість». У день Стрітення віруючі, згідно Євангеліє, згадують день, коли Марія та Йосип прийшли в Єрусалимський храм з Вифлеєму зі своїм сином Ісусом Христом. Це подія трапилася на 40-й день після народження Господнього. Свято символізує собою зустріч людей, яких представляє старець Симеон, з Господом Богом.

Ім'я саме цього старця згадується у Євангелії від Луки. За давнім переказом, коли Симеон переводив писання пророка Ісаї, він хотів у фразі «Се Дева во чреве приимет и родит Сына» изменить слово «дева» на «жена». Тому як Симеон засумнівався у тому, що незаймана діва може народити дитину.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Але в цей момент його зупинив ангел Господній і сказав, що Симеон не набуде спокій до тих пір, поки не дізнається правду про пророцтво та особисто не зустрінеться з Дівою і її первістком, який й стане святим Спасителем Ізраїлю. У деяких релігійних джерелах зазначається, що старець жив довше 300-т років. І за повчанням Святого Духа прийшов у храм саме в той день, коли Марія принесла туди немовля.

Виникнення свята Стрітення відносять до IV-V століття, батьківщиною пам'ятної дати став Єрусалим. Спочатку це було не самостійне свято, а дата, яка ознаменувала закінчення 40-денного циклу після відзначення Богоявлення. Але через кілька століть значення цього дня значно зросло.

У цілому Стрітення вважається одним з найдавніших християнських свят. За збереженим документам стало відомо, що рішення звести свято у розряд значущих, було прийнято у Візантії ще у 544 році. Але через те, що потім на країну обрушилася велика кількість природних катаклізмів, не завжди виходило у цей день влаштовувати пишні гуляння.

Слов'янські народи вважали Стрітення днем зустрічі зими та весни, і до цього дня було прив'язане багато прикмет.

Ікона Стрітення і її значення

стрітення господнє
стрітення господнє, https://foma.ru/

Варіацій ікон Стрітення дуже багато, але сенс картини в будь-якому випадку зберігається. У центрі картини зображена Богородиця й той самий старець Симеон, який дбайливо приймає загорнутого в одяг маленького Христа. Праворуч від старця стоїть пророчиця Анна, яка також перебувала у очікуванні Спасителя людства. Зліва від Діви Марії стоїть Йосип, який тримай у руках двох голубів. Птахи за переказами були принесені в жертву за очищення після народження сина Божого.

Кожен елемент на іконі має своє значення:

  1. Червона пелена над храмом говорить про те, що зображена подія відбувається всередині будівлі.

  2. Перший голуб використовується у якості жертви за первістка. Згідно із законом Мойсея, все первістки-хлопчики були присвячені Богу, і за це була потрібна символічна плата у вигляді жертви голуба.

  3. Другий голуб служив жертвою очищення після появи немовляти. Марія повинна була принести його в жертву у якості подяки.

  4. Великодні агнець символізує собою жертву Христа, по якій він прийняв смерть за всіх первістків.

  5. Блакитний балахон Марії характеризує чистоту й невинність жінки. У храмах Єрусалима на головні свята первосвященики завжди одягали блакитний одяг.

У момент, коли Симеон взяв на руки Христа, він вимовив важливі для нього слова, які збереглися і до наших днів в Євангелії від Луки. По суті, він подякував Владиці за те, що він відкрив його очам правду і показав дорогу до освіти усіх язичників і освятив шлях до прославляння народу Ізраїлю. У церкві його слова викладені у молитву «Нині відпускаєш ...».

Які звичаї і традиції прийняті на святі

У старі часи вважалося поганою прикметою у цей день виїжджати в дорогу, тому як погода була мінливою, і з високою ймовірність можна заблукати і не знайти зворотну дорогу.

Всім віруючим у цей день рекомендують відвідати церкву і прочитати хвалебну і подячну молитву Ісуса. У всіх храмах прийнято проводити святкові богослужіння.

Щоб захистити житло від бід, кожному віруючому потрібно обов'язково взяти святу воду, свічку і принести додому. У деяких регіонах прийнято влаштовувати святкові обіди і зібрати всіх членів сім'ї за одним столом для спільної молитви. Тим, кого не виходить привітати зі святом особисто, потрібно відправляти листівки та картинки з привітаннями.

стрітення господнє
стрітення господнє, https://foma.ru/

Деякі віруючі вважають, що у день Стрітення потрібно допомагати ближнім та годувати нужденних. Також у свято потрібно прощати образи та проявляти максимальне тепло й турботу до оточуючих.

На Стрітення обов'язково встановлювати свічку та читати молитви, особливо важливо це робити, при таких обставинах:

  • природні катаклізми;

  • часто хворіють родичі й діти;

  • складності різного характеру у оселі.

У велике свято Стрітення прийнято освячувати воду, таким чином вважалося, що вона наділяється цілющими властивостями, здатними позбавити від болю і зцілити хвору людину. Вважалося також, що якщо цю воду регулярно пити, вийде позбутися внутрішніх недуг.

За старими повір'ями свячена вода зі Стрітення могла зняти порчу та вроки. Стрітенською водою прийнято було напувати домашню худобу і окропляти пасовище для випасу.

Крім того, як і на будь-який інше церковне свято, на стрітення є свої обмеження. Так, наприклад, нічого немає дивного в тому, що на це свято не рекомендують займатися фізичною працею, лаятися, сваритися і лихословити. Вважалося, що всі ці дії будуть мати негативні наслідки для людини і його сім'ї у майбутньому.

сретение господнее
стрітення господнє, https://foma.ru/

Крім цього, як вже раніше згадувалося, під забороною перебувають подорожі, великі покупки й розкладання грошей на видних місцях. Не можна на Стрітення й сумувати, тому як за переказами, це православне свято радості, на яке прийнято веселитися.

За слов'янським звичаєм день Стрітення вважається перехідним від зими до весни. Погода цього дня, визначала прогноз на майбутню весну. Морозне 15 лютого означає, що буде холодна і довга зима, а весна видасться прохолодною і довгою. Ну, а теплий день, свідчив про протилежне. Інші народні прикмети, пов'язані з погодою у цей день:

  • спокійна безвітряна погода говорить про те, що буде багатий урожай;

  • якщо сонячно й дуже жарко - весна прийде рано та буде теплою;

  • сніг на стрітення говорить про пізню та морозну весни;

  • танення снігу віщує довгу та сувору зиму;

  • сильний вітер був ознакою хорошого врожаю плодів;

  • іній на деревах означав, що на господарів чекає хороший урожай гречки і картоплі.

Більше про те, що таке Стрітення, а також про прикмети й звичаї можна дізнатися з відео:

Стрітення відзначається не тільки у європейських країнах. Наприклад, у Сполучених Штатах католицьке стрітення випадає на 2 лютого, саме у цей день відзначається День бабака. Цього дня прийнято випускати бабака з будки і дивитися, як він відреагує на свою тінь: якщо злякається - зима буде ще довго, якщо ні - чекайте швидкого приходу весни. В інших країнах 15 січня відзначається День православної молоді.

стрітення господнє
стрітення господнє, https://www.mgarsky-monastery.org/

Між іншим, найдавнішу фреску Стрітення можна знайти у Кирилівській церкві, яка знаходиться на вулиці Олени Теліги 12 у місті Київ. Датується фреска серединою ХІІ століття.