Знайомтеся із заборонами й табу, що стосуються важливого церковного свята для християн Стрітення Господнє 2020. Читайте про те, що таке Стрітення Господнє? Що це православне свято означає? Дізнайтеся, що роблять у цей день православні та що не можна.

Що таке Стрітення Господнє?

У суботу, 15 лютого, православні відзначають двонадесяте свято Стрітення Господнє. Ця дата приурочена до дня народження Ісуса Христа. Вона відраховується від дня Різдва Христового. І відзначається на 40-й день після його появи на світло.

Свято Стрітення символізує принесення немовляти Ісуса до єрусалимського храму. Те, що цей день відноситься до числа дванадесятих свят, свідчить про його важливість і значущість для православ'я.

Християнська дата Стрітення Господнього 2020 важлива тим, що пов'язана із принесенням маленького Ісуса до храму Божого. 40-денне немовля принесла до Єрусалиму його земна мати Марія разом із Йосифом.

Як правило, святу Марію шанують усі православні. Її вважають однією із найбільш шанованих святих. Православні називають святу Марію Богородицею, Матір'ю Божою, Царицею Небесною.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

До речі, католики відзначають свято Стрітення Господнього 2-го лютого. Різниця із православною датою - майже 2 тижні. Ця відмінність у датах святкування обумовлена тим, що католики дотримуються григоріанського календаря. Внаслідок і виникають розбіжності у святкуванні католицьких та православних свят.

Пізнаючи глибину християнського свята, важливо сходити на Стрітення Господнє до Божого храму, помолитися Богу, прочитати молитви, відвідати проповіді, очиститися за допомогою сповідей та покаятися у гріхах.

Творіть добро, прощайте та забувайте образи! Православним важливо читати Євангеліє. І чинити так, щоб ставати на щабель ближчими до Бога. У Стрітення це робити особливо важливо. Адже вважається, що 15 лютого стикаються Старий і Новий Заповіти.

Для православних варто провести цей день, починаючи із молитви у храмі Божому. Адже Стрітення Господнє - це те християнське свято, коли відбувається зустріч людства із Богом.

Хваліть Ісуса Христа і Бога. І приходьте в храм не тільки, щоб поставити свічку, а з вірою в душі і щирим покаянням. Дуже важливо побудувати місток до Бога. І прийти по ньому до Всевишнього. Це можливо за допомогою добрих справ, молитов, милосердя та добрих вчинків.

Стрітення Господнє 2020: чого не можна робити, facedobra.com
Стрітення Господнє 2020: чого не можна робити, facedobra.com

Не забувайте про увагу до рідних та близьких. Відвідуючи святкові богослужіння, визнайте торжество постулатів православної віри. І обов'язково освячуйтк на Стрітення 2020 свічки. Принісши їх додому і прочитавши молитви, ви обов'язково станете набагато ближчими до Бога та відчуєте його благодать.

Що роблять на Стрітення Господнє 2020?

Священнослужителі пояснюють православним, що Бог любить усіх нас однаково. Прощає нам гріхи, якщо ми щиро каємося. І дарує нам не тільки своє прощення, але й Боже благословення.

Найкраще православним почати ранок Стрітення Господнього 2020 із прийняття участі у церковній святковій службі. Дуже давня традиція - брати із церкви додому Стрітенські свічки.

Вони вважаються не зовсім звичайними. Адже освячені особливим чином. Стрітенські свічки на кшталт святої хрещенської води. Звичайні церковні свічки у крамницях, які православні купують у будь-який день у храмі, також освячені. Але Стрітенські освячуються саме на Стрітення Господнє. І мають величезну силу.

Їх приносять додому, щоб запалити під час читання молитви. Благодатний вогонь буде протегувати дому, сім'ї, нести свій захист, як домашній церковний оберіг. На Стрітення Господнє 2020 можна запалити Стрітенську свічу і прочитати молитви, звертаючись до лику святих, про заступництво дітям, про заміжжя, про благополучний шлюб або вдалий продаж/придбання житла, про здоров'я та навіть при вибір професії.

Молитва від душі та щире вимагання Божої милості - це сходинка до вирішення ряду життєвих проблем і виконання просимого. Благодатний вогонь від Стрітенської свічки допоможе у хворобах та скорботі.

Церковна практика свідчить про те, що стрітенські свічки мають чудодійний значення. Якщо гаряче, щиро молитися, вогонь свічки зігріє душу. Це потужний і сильний домашній оберіг із символічним значенням, зберігати який найкраще поруч із іконами.

Стрітення Господнє 2020: чого не можна робити, joinfo.com
Стрітення Господнє 2020: чого не можна робити, joinfo.com

Крім того, що зустрічається Новий і Старий Завіт у цей день, у народі здавна зараховують свято Стрітення до зустрічі зими із весною. І радості від цієї зустрічі. Але найбільша радість за церковними канонами - це зустріч людини і Господа Бога у цей день.

Дуже добре молитися на свято стрітенській іконі, на якій Свята Марія передає маленького Ісуса Христа до рук благочестивого старця Симеона. Це свято є уособленням старого світу. А Богородиця віддає свою дитину в ім'я порятунку нового світу. В іконі виражається двоїста природа стрітенського свята - радість від зустрічей старого із новим.

Що не можна робити на Стрітення Господнє 2020?

Дійсно, лютий - останній зимовий місяць. А 15 лютого - його середина, коли прийнято вважати стрітенські морози останніми. У 2020 році перед Стрітенням Господнім якраз спостерігалося похолодання.

Незважаючи на те, що вся зима була теплою, у ці дні до України все ж таки прийшли невеликі морози й сніг. Після Стрітення Господнього прийнято вважати, що морозні зимові дні залишилися в минулому. І тепер варто зустрічати весну. Можна починати потихеньку готуватися до садово-городніх робіт.

А ще - звернути увагу на погоду. Якщо буде тепло, то й весна буде теплою. Холодно - до холодного весняного періоду. Варто звернути увагу й на нічне небо. Якщо зірок не буде, то весна настане рано й буде теплою. Багато зірок - потепління найближчим часом не буде.

У свято Стрітення Господнього 2020 православним не можна що-небудь по дому робити. Не варто у цей день брати голку до рук та шити, не можна вишивати, прати, прасувати, мити вікна, машину або підлогу, витирати пил і займатися прибиранням в оселі.

Стрітення Господнє 2020: чого не можна робити, klademkirpich
Стрітення Господнє 2020: чого не можна робити, klademkirpich

У таке велике свято забороняється навіть стригти нігті й волосся. Великий гріх на Стрітення Господнє 2020 року - вживання спиртного. Алкоголь - це ознака порочного гріховного життя. Господь його не сприймає.

Ось чому можна також запалювати стрітенські свічки й молитися тим або про тих, хто зловживає спиртним. Вважається, що люди, які не знають міри, отримають Божу підтримку й заступництво у позбавленні від цієї шкідливої звички.

Ще на Стрітення Господнє 2020 у жодному разі не можна лаятися й сваритися. Якщо сварка виникає, візьміть себе у руки. Постарайтеся вгамувати агресію. Згадайте у цей момент про Бога. І попросіть подумки вибачення у нього. Не відвертайтеся від праведного шляху! Ідіть до світла й благополуччя!

У цей день дуже важливо не відволікатися на якісь мирські справи. Небажані п'янки, веселощі, гуляння й всілякі розважальні заходи. У вас повинні бути чисті помисли у цей день. Не забувайте про свій духовний розвиток!

Небажані перестановка меблів, переїзд, виконання ремонтних або будівельних робіт. По дому взагалі краще нічого фізично не робити. Заборонено також ворожити й гадати. Замовляння та всілякі ритуали вважаються великим гріхом.

Стрітення Господнє 2020: чого не можна робити, YouTube
Стрітення Господнє 2020: чого не можна робити, YouTube

Вважається, що духовне зростання допомагає зміцнювати силу волі. Краще не викликати гнів Божий. У таке велике свято як Стрітення Господнє не можна навіть грати у комп'ютерні ігри, небажано дивитися телевізор. Заборонено ходити на риболовлю.

Не можна у цей день позичати комусь гроші або брати в борг. Вважається, такі дії принесуть негативні наслідки у майбутньому. У тих, хто порушить заборону, не водитимуться гроші. А ще існує ось така давня прикмета, що стосується грошей: якщо в стрітенський день їх покласти на стіл у кухні, можна відлякати удачу.

Молитва Господа біля ікони із запаленою стрітенської свічкою захистить та позбавить від будь-яких негараздів. Відкривайте свою душу перед Богом. Молитва - це повнота любові до нього. І наше щире бажання змінитися, стати кращими.

Покаяння і віра в Бога означають, що ми змінимося. І зробимо себе здатними до сприйняття божественного світла. Ми повинні молитися й каятися на Стрітення Господнє, змінюватися, щоб допустити до себе Бога й стати до нього ближчими.

Саме в молитві наш дух здатен з'єднатися із духом Божим. І тоді людина отримає блага, про які просить: здоров'я, удачу. І те, що нам найбільше потрібно саме зараз.

Желаем счастья для людей,

Здоровье мчит пусть побыстрей!

Молитвы станут для семей

Той истиной, что всех важней!

При помощи святых свечей

И посещения церквей

Становимся для Бога мы нужней.

Так пусть очистимся мы поскорей!

Желаем становиться всем добрей!

Пускай не будет пропастей

Лишь все отлично и окей!

Фото

Стрітення Господнє 2020: чого не можна робити, ulyublena.com
Стрітення Господнє 2020: чого не можна робити, ulyublena.com

Стрітення Господнє 2020: чого не можна робити, voskresinniaм
Стрітення Господнє 2020: чого не можна робити, voskresinniaм

Стрітення Господнє 2020: чого не можна робити, uazmi.org
Стрітення Господнє 2020: чого не можна робити, uazmi.org

Стрітення Господнє 2020: чого не можна робити, narodna-pravda.ua
Стрітення Господнє 2020: чого не можна робити, narodna-pravda.ua

Стрітення Господнє 2020: чого не можна робити, korrespondent.net
Стрітення Господнє 2020: чого не можна робити, korrespondent.net

Відео