В цей день відзначають дуже важливе для православних християн свято, що називається Стрітення Господнє. Ця назва означає всього лише «зустріч», а знаменує собою саме зустріч Симеона Богоприємця та маленького Ісуса. Це сталося в Єрусалимському храмі. Але в народі було ще назву «Громниці»

Віруючі Православної церкви вважають, що вони можуть сьогодні зустрітися з Богом, тому, дуже сильно готуються до такого дня. Обов'язково потрібно сходити в церкву, починається служба з всенічного бдіння. А потім після служіння отримують свічки. Свічки за традицією у цей великий празник запалюють, а їх зберігають протягом року і запалюють на час домашніх молитов.

Народні прикмети на 15 лютого

Свічки з цього свята вважаються дуже сильними, можуть захистити сім'ю від бід і хвороб, будинок – від гніву стихії, людей – від пристріту, а врожай від граду. Намагаються зберегти ці свічки до наступного року, тому запалюють їх тільки тоді, коли трапляється щось дуже страшне або відповідальне. Зазвичай їх запалюють при пологах, під час пожежі, якщо настав напад епілепсії або якщо якась людина пішла з життя.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Також слід принести з храму воду. Її попередньо збирають з бурульок, які капали в цей день, а потім освячують у церкві. Однак у цьому році нам не пощастило з бурульками. Але така вода може зцілювати фізичні і духовні хвороби, захистити від поранень воїнів, нею кроплять вулики перед збором меду.

Свята 15 лютого, фото: obozrevatel
Свята 15 лютого, фото: obozrevatel

Хоча існує безліч різних народних обрядів і навіть церковних ритуалів, але найголовніше в цей день – піти в храм, сповідатися і причаститися, помолитися Господу і Богоматері за себе, за рідних і за свою країну.

Ще раніше давали овес курям, щоб вони несли хороші і смачні яйця, а худобу треба було обов'язково вигнати у загін з хліва. Добре сьогодні перевіряти насіння, які з них добрі і зійдуть, а які порожні. Можна навіть побілити дерева, якщо погода дозволяє. Але все це потрібно робити тільки до обіду.

Так як для наших предків це був більше ще й день зустрічі весни та зими, то пекли млинці, які символізували Сонце і співали йому пісні. Весну зустрічали, загадували бажання і намагалися ні в якому разі не сумувати.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.ua священик розповів, як правильно потрібно відзначати велике християнське свято, яке ми святкуємо в цю суботу, Стрітення Господнє.

Також Знай.ua писав, відомий супермаркет знову вляпався у скандал, цього разу через самий український продукт. Так над салом ще ніхто не знущався.

Нагадаємо, синоптики розповіли, на скільки примхливою буде погода в ці вихідні. Попереджаємо, прогноз досить неоднозначний і не всім сподобається.