Цей народний свято відзначають щороку в один і той же день, а називається він Агафія Коровниця. В православ'ї шанують Агафію ПанормсЬку або як ще називають ПалермсЬку. Також було прийнято поминати пращурів, які вже померли і дуже боялися, щоб корови не померли голодною смертю. Тому у дня було ще кілька назв: «Голодуха», «Скотниця», «Коров'яча смерть».

Саму мученицю Агафію вважали покровителькою худоби, ніби вона допомагає вберегти корів. У теплу пору року при великій кількості їжі і корму не потрібен був захист коровам, але ось під кінець зими сіна вже не вистачало, корови втрачали сили і худнули. При такому харчуванні вони не тільки не давали достатньо молока, але і були сильніше схильні до захворювань.

Народні прикмети на 18 лютого

А падіж від цього голоду пов'язували з появою злого духа Коров'яча смерть. Вважалося, що це страшна баба, у якої руки-граблі або просто стара жінка у білому одязі. І вірили, що саме вона ходить по селі і вбиває корів. Але могла Коров'яча смерть стати і чорною твариною, ходити в самому стаді і заражати худобу. За повір'ям її можна було занести в село з товарами, тому що по-іншому не міг злий дух потрапити туди.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Щоб уникнути цього, жінки виходили з розпущеним волоссям, носили білі сорочки і впрягались у соху. Борознили хрести на перехрестях, а потім навколо села, змішували сніг з землею. Саму соху мала везти або дівчина, або вдова, інші жінки гули й гриміли, чим могли. Одна навіть їхала на помелі. Інші носили віники без листя для лазні та горщики з вуглинками. В кінці цього дивного обряду вбивали чорного півня і закопували в землю.

Свята 18 лютого, фото: Русский след
Свята 18 лютого, фото: Русский след

Проте потрібно зробити в цей день зовсім інше, адже навряд чи хтось зараз буде проводити подібний обряд. Пом'янути померлих родичів або просто знайомих, які були вам дороги. Потрібно помолитися за їхні душі. Особливо це відноситься до тих, хто помер насильницькою смертю. Також є повір'я, що якщо сьогодні освятити хліб, то він потім буде вгамовувати вогонь. Його зберігали спеціально до можливої пожежі, а потім кидали в полум'я. Робили це, тому що вірили, що Агафія також може захистити від вогню.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.uа, коронавірус не є єдиною загрозою. Лікарі розповіли про захворювання, яке буває у кожного третього в Україні.

Також Знай.uа писав, в Україні оприлюднили цифри статистики прокуратури, людей масово продають у рабство. За останні роки ці цифри зросли в рази.

Нагадаємо, Lifecell знову оскандалився, незадоволена клієнтка поскаржилася на оманливі тарифи, на що оператор мобільного зв'язку відповів шаблонним повідомленням.