15 лютого ФСБ Росії повідомило про затримання в Азовському морі українського судна з чотирма громадянами України на борту. Судно вийшло в Азовське море з села Райнівка в Запорізькій області.

Росіяни звинуватили капітана в тому, що він не виконав нібито "законну" вимогу прикордонного загону та спробував сховатися. В ході огляду корабля росіяни виявили понад 290 штук камбали-калкана, а також знаряддя лову - ставну сітку. При цьому суднових, реєстраційних документів, в тому числі на право вилову риби, співробітники фелеральної служби РФ на судні не виявили.

Росіяни звинуватили українських рибалок у браконьєрстві. Корабель разом з рибалками доставили в Керч для розгляду. Як заявила так звана "кримський омбудсмен" Лариса Опанасюк, команду корабля затримали на 48 годин до з'ясування обставин події.

Захоплених рибалок допитали на камеру та розмістили відео в мережу.

Зокрема, на відео капітан українського катера розповів, звідки і навіщо моряки вийшли в море. Він визнав, що камбалу ловили сітями, а також зізнався, що знав про незаконність вилову камбали таким способом. Також українець заявляє, що співробітники ФСБ не чинили на нього психологічний тиск.

Тим часом, за фактом незаконного захоплення росіянами українського судна з чотирма людьми на борту, українською прокуратурою було відкрито кримінальне провадження за статтями викрадення і угон плавучого засобу.

16 лютого Керченський міський суд заарештував на 10 діб захоплених українських рибалок "за незаконний вилов риби" в Азовському морі.

Кримінформ повідомляє, що стосовно затриманих українців розпочали справу про адміністративне правопорушення за частиною 2 статті 8.17 КоАП Росії - порушення правил видобутку (вилову) водних біологічних ресурсів.

Імена затриманих рибалок оприлюднив на своїй сторінці в Facebook нардеп від "Слуги народу" Павло Мельник. За словами Мельника, всі затримані є жителями селища Райнівка Приморського району Запорізької області. Втім, офіційного підтвердження цієї інформації поки що немає.
Цікавим є факт, що керченські рибалки не залишили своїх українських колег в біді. Як розповів Павло Мельник журналістам порталу "Крим.Реаліі", вони приносили їжу в ізолятор захопленим українцям. За словами керченських рибалок, українці почувають себе нормально.

Як стверджує депутат, українські рибалки дійсно вийшли в море без документів.
"Батько капітана корабля Максима Терехова вже поїхав до Керчі, повіз всі документи хлопцям", - уточнив Мельник.
Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше