У зв'язку з нестабільною економічною ситуацією в країні, пересічному українцеві часто доводиться шукати різні способи «дожити до зарплати». Життя часом вносить різкі корективи в планування бюджету і доводиться терміново шукати додаткові джерела доходу. У тому числі і розраховувати на мікропозики. Розбираємося, що таке кредити онлайн, в чому їх переваги і недоліки, і як взагалі ця система працює в Україні?

Що таке кредит онлайн?

онлайн кредит до зарплатні
Онлайн кредити як засіб дожити до зарплатні (фото: pixabay.com)

Кредит онлайн - це надання певної грошової суми в борг за допомогою звернення клієнта на сайт мікрофінансової організації. При цьому, в разі позитивного вирішення питання про надання кредиту, клієнт може отримати гроші на свою користувальницьку банківську картку протягом декількох хвилин або готівкою при зверненні в пункти видачі грошових коштів.

Видають такі кредити, як вже згадувалося, різні мікрофінансові компанії, які не є банківськими установами, але уповноважені видавати споживачам мікропозики - невеликі грошові суми на короткий термін. Діяльність таких фінансових організацій регламентується Законом про надання фінансових послуг і про ведення електронної комерції, нормами щодо захисту прав споживачів, а також низкою документів і правових актів.

Як правило, сума онлайн кредиту становить одну-дві мінімальні зарплати, а терміни кредитування рідко коли досягають 30 днів. Найчастіше акційні пропозиції від мікрофінансових організацій готові позичити клієнту 1-2 тисячі гривень на 10-14 днів.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

У чому переваги онлайн кредитування?

кредити онлайн переваги
Онлайн кредити спокушають перевагами (скріншот)

Варто сказати, що такий вид фінансових послуг користується популярністю серед пересічних українців. За даними нацкомітету, кількість мікрофінансових організацій, що діють на території нашої країни, рік від року неухильно зростає. Помітна реклама, яка «обіцяє» видати гроші до зарплати, зустрічається буквально на кожному кроці. Та й точок видачі миттєвих кредитів, особливо у великих містах, більш ніж достатньо. А нові компанії і назви з'являються постійно!

З чим пов'язана популярність такого різновиду кредитування серед населення? Факторів відразу кілька. Перш за все, простота отримання. Для того, щоб звернутися за грошима, не потрібно йти в банк і стояти в черзі до кредитного консультанта. Досить прописати відповідний пошуковий запит і перейти на сайт певної мікрофінансової організації. А іноді, реклама з інтернету і сама знаходить свого клієнта - в вигляді спливаючих вікон, email-розсилок, SMS-повідомлень. Всі «переговори» між клієнтом і позикодавцем ведуться в онлайн-режимі. Досить заповнити відповідну форму на сайті і чекати рішення від кредитора. А іноді онлайн-заявки можна відправити відразу в кілька мікрофінансових організацій. До речі, абсолютна більшість онлайн кредитів видається без додаткових дзвінків, поручителів, довідок з місця роботи і т.д. Погасити отриману позику можна різними способами, навіть якщо ви не виходите з дому або перебуваєте закордоном.

Отримати гроші на картку можна цілодобово, в режимі 24/7. Принаймні,в більшості мікрозаймових організацій. Зручно, особливо якщо трапилася непередбачена ситуація в неробочий час, вночі, на вихідних або під час свят.

Отримати кредит онлайн можна, навіть якщо у вас є інші позики в іншій фінустанові. Можуть навіть дати кредит і клієнту з поганою кредитною історією, головне, щоб ви не зловживали простроченням при погашенні минулих кредитів. Привабливо і те, що у вас не запитають, для чого потрібні додаткові або термінові гроші, це самий універсальний споживчий кредит, яким ви можете розпорядитися на свій розсуд.

швидкий кредит онлайн
Онлайн кредит: легко та швидко (фото: pixabay.com)

Більшість пропозицій звертають на себе увагу простого споживача вигідними умовами - відсутністю відсотків, зручною схемою погашення і т.д. Плата за кредит або відсутня зовсім, або досить незначна. Реклама так і говорить «безкоштовний кредит» або «безвідсотковий кредит на карту банку», «швидкі позики всім», «безвідмовні кредити», «швидкі позики без поручителя!», «перший - безкоштовно!» і це не залишається без уваги! До того ж, якщо повернути кредит вчасно не виходить, можна використовувати можливість пролонгації позики і на деякий час отримати відстрочку оплати.

Як ви розумієте, можливість швидко і просто отримати додаткові кошти, тут і зараз, не виходячи з дому і практично, без відмов - досить приваблива.

У чому різниця між онлайн кредитом і банківською позикою?

Онлайн-платежі. Фото: pexels.com
Онлайн-платежі. Фото: pexels.com

Як показує практика, українці беруть охочіше мікрокредити через інтернет, аніж звертаються в банки. Адже різниця між банком і невеликою фінансовою організацією досить істотна. Отримати банківський кредит буде складніше, ніж приватний, через інтернет. Та й кредитний ліміт буде різним.

Банк не видасть кредит без довідки про доходи і стабільного місця роботи. Якщо сума значна, то може знадобитися брати його під заставу (нерухомість, автомобіль і т.д.). Банк обов'язково поцікавиться метою, на яку ви плануєте брати кредит. В цьому випадку онлайн-організації в рази лояльніші.

Правда, є і свої нюанси. Як вже говорилося, 20000 грн через Інтернет вам ніхто не дасть. Мікрокредити саме тому і «мікро». На суму, більшу, ніж 2-5 тисячі гривень розраховувати не потрібно. Довгостроковий онлайн кредит ви теж не отримаєте, розрахуватися з віртуальним кредитором потрібно протягом пари тижнів, максимум, місяця.

Все оформлення ви виконуєте самі, коли заповнюєте заявку на сайті. І самі відповідальні за надання інформації про себе, помилки і т.д. У банку всі ваші особисті дані в систему вносить співробітник. Вам потрібно буде лише уважно перевірити, щоб все написане відповідало дійсності.

Зате про призначення кредиту ніхто, швидше за все, не питатиме. Правда, оплатити товари побутового споживання не вийде, як і оформити розстрочку. Для цього потрібно звертатися в банк.

А ось погашення частинами, як і в банку, так і в онлайн компанії цілком можливо. Тільки спершу погашаються відсотки і штрафи, а потім вже зменшується величина самої позики.

Як отримати онлайн кредит в Україні?

онлайн кредити
Онлайн кредити (фото: pixabay.com)

За онлайн кредитом може звернутися повнолітній громадянин України, у якого є внутрішній паспорт, карта платника податків і активна банківська карта. Для того, щоб оформити позику в інтернеті, потрібно перейти на сайт компанії, яка надає таку послугу, і заповнити заявку в онлайн режимі. Як правило, анкети таких організацій досить стандартні, і якщо ви - позичальник з хорошою банківської репутацією, додаткових питань до вас не виникне, а про позитивне рішення вас повідомлять практично моментально. Швидко надійдуть і гроші на карту.

Іноді у мікрофінансової організації виникають додаткові питання. Тому доведеться запастися терпінням, завантажити на сайт чіткі фотографії або скани свого паспорта, іноді - зробити Селфі з відкритим паспортом або письмовою згодою взяти кредит конкретно в цій фінустанові. Можуть дати кредит і клієнту з поганою кредитною історією, але вже після додаткових перевірок, якщо ви готові надати кілька контактних осіб - з роботи, з сім'ї і близького оточення. Потрібно лише вказати їх номери телефонів і дочекатися, коли представники організації поспілкуються з кожним з них. Посла дзвінка і підтвердження від наданих контактних осіб факту вашого знайомства і актуальності всієї зазначеної вами інформації, фінустанова повідомить вас про видачу кредиту.

У разі відмови видати кредит, компанія може запропонувати вам меншу суму позики або коротший термін кредитування. Іноді можна отримати повідомлення про те, що новий кредит буде відкритий після погашення старих боргів. А іноді вам просто порадять звернутися через деякий час заново. Наприклад, якщо заявка оформлена в неробочий час, а система вимагає підтвердження інформації у контактних осіб. Доведеться чекати, коли співробітники вийдуть на роботу і зроблять потрібні дзвінки.

Якщо ж рішення по вашій анкеті позитивне, потрібно «прив'язати» банківську карту до сайту фінкомпанії і підтвердити її актуальність. Тому, телефон з чинним номером, який ви вказали в своєму банку при оформленні карти, варто тримати при собі. Якщо всі етапи ідентифікації пройшли успішно, перевірки підтвердили вказане в анкеті, гроші миттєво опиняться на балансі вашої карти. Тепер ви можете ними розпоряджатися.

До речі, якщо на банківській картці грошей немає, можна не пройти процедуру актуалізації. Деякі ресурси спочатку списують гривню-дві з вашого рахунку, а потім миттєво повертають їх на карту, щоб упевнитися в коректності даних і можливості здійснення транзакцій по ваших рахунках.

Чим небезпечні онлайн кредити?

онлайн кредити реклама
Онлайн кредити: що замовчує реклама? (фото: YouTube)

Як свідчать відгуки в інтернеті, думки про онлайн позики у користувачів найрізноманітніші. Для одних це дієвий спосіб отримати джерело додаткових коштів. Якщо вчасно платити кредит або відсотки по ньому, то проблем і не виникає.

А ось якщо ви прострочили оплату за онлайн кредит, можуть почати дзвонити з нагадуваннями або ввести штрафні санкції проти вас. Наприклад, якщо ви оформляли перший кредит на пільгових умовах, без оплати користування або без додаткового відсотка, то після прострочення такі бонуси можуть і скасувати. Сума, яку потрібно погасити, збільшиться, до неї приплюсують не тільки штраф, але і стандартну процентну ставку компанії, про розмір якої ви і не здогадувалися. Віддати доведеться набагато більше, ніж ви оформляли.

Дзвонити будуть не тільки вам, а й тим особам, чиї телефони ви вказали, як контактні.

Якщо прострочити повернення кредиту, можна потрапити на справжню грошову кабалу - скільки не віддавай, а позика буде залишатися проблемною. І вже зовсім не "мікро».

Оформити кредит через інтернет, за великим рахунком, можна і на чуже ім'я, якщо мати доступ до оригіналів документів і банківську карту. Тому варто стежити за місцезнаходженням свого паспорта та коду, підключити смс-інформування від банку по карті, з обережністю заповнювати анкети на неперевірених ресурсах, щоб не стати жертвою розкрадання ваших особистих даних. На жаль, Україна вже страждає від подібних шахрайських схем. Випадки поодинокі, але все ж.

Як бачите, кредитування по інтернету має свої сильні і слабкі сторони. Перед рішенням звернутися в приватний фінансовий сектор і початком оформлення такої позики варто ретельно зважити свої потреби і брати кредит, якщо іншого виходу немає, а в своїй можливості погасити і тіло кредиту, і відсотки по ньому, ви не сумніваєтеся.