Телефони вже давно перестали бути просто засобом зв'язку. Сучасні програми перетворюють смартфони та планшети у повноцінні міні-комп'ютери, які легко завжди носити з собою. Тому як все більше інформації людина стала приймати через аудіо- та відеозаписи, затребуваними стають програми, які призначені для відтворення контенту у потрібному форматі: mp3, mpeg4 та avi.

Звичайно, майже всі гаджети мають вбудовані медіаплеєри, але найчастіше їх функціонал обмежений та не дозволяє відкривати деякі файли. Саме тому розробники створюють більш зручні плеєри, найкращі з яких, ми зараз і розглянемо.

Програвачі AVPlayer і VLC

відеопрогравачі на iOS і Android
відеопрогравачі на iOS і Android, скріншот з відео

За допомогою додатково встановленого плеєра вийде переглядати ролики у більшості існуючих форматів. Програми відтворюють субтитри, що особливо цікаво тим, хто любить дивитися контент на мові оригіналу. Навіть з відтворенням потокового відео з інтернету, завдяки медіаплеєрам, не виникне складнощів.

Спеціалізовані додатки можуть окремо працювати на Андроїд та iOS, але існують і універсальні програми, які коректно працюють на телефоні з будь-якою операційною системою.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років
Показати ще

AVPlayer - програвач, який входить у 20-ку кращих додатків для техніки Apple. Сервіс підходить для всіх відеоформатів, у тому числі вміє синхронізуватися з iTunes. Основні переваги:

  • стабільна робота;

  • управління попередньо налаштованими жестами;

  • можливість конвертації контенту з подальшим переглядом на застарілих версіях IPhone та Ipad;

  • підтримка розширення 720p×1080p та інших форматів відео і аудіо;

  • проста настройка субтитрів.

Крім того софт здатний завантажувати файли через wifi-доступ й безпосередньо з хмари у пам'ять мобільного пристрою.

відеопрогравачі на iOS і Android
відеопрогравачі на iOS і Android, скріншот з відео

VLC - хороший мультимедіа програвач, розроблений французькими студентами ще у далекому 1996 році. Сьогодні програмою можуть користуватися власники андроїда та айфона. Крім того плеєр успішно використовується і на персональних комп'ютерах на базі Windows та Linux. Основні переваги:

  • безкоштовна закачка;

  • повномірна мобільна версія;

  • зрозумілий та простий інтерфейс;

  • наявність російської версії;

  • відсутність реклами та спаму;

  • здатність обробляти потокове відео з мережі.

Додаток підтримує велику кількість існуючих форматів, у тому числі 4К. Тільки перед тим, як його завантажити, потрібно впевнитися, що пристрій досить потужний для високої якості відео. За допомогою програми можна змінювати швидкість перегляду відео, налаштовувати захисний пароль, коригувати основні параметри зображення: яскравість, контрастність, зміну кольорів. Зручно те, що програма самостійно запам'ятовує, на якому етапі було зупинено відео, та при подальшому включенні вмикає перегляд з потрібного місця. Можливі варіанти завантаження:

  • Wi-Fi;

  • веб-сервер;

  • хмарне сховище.

Що таке Infuse 3, KMPlayer, BSPlayer

Infuse 3 - сучасний мультимедійний плеєр, створений спеціально для iOS, підходить для планшета та мобільного телефону. Основні переваги - зрозумілий інтерфейс та велика кількість підтримуваних форматів. За допомогою програми вийде переглядати фільми та телепередачі, які можна ставити на паузу і переглядати з потрібного кадру. Головні переваги сервісу:

  • сумісність з усіма пристроями компанії Apple;

  • можливість налаштування субтитрів;

  • перегляд файлів у різних форматах;

  • високе розширення контенту;

  • різні режими масштабування;

  • відсутність необхідності конвертувати відеороліки або фільми, завантажені в інтернеті.

А головне, встановити додаток на iPhone та iPad вийде абсолютно безкоштовно.

Для тих, хто дбайливо ставиться до кількості пам'яті на гаджеті, слід звернути увагу на KMPlayer. Відмінна риса програми - функція, так званого «плаваючого вікна», що дозволяє продовжувати перегляд відео поверх інших відкритих додатків. Крім того плеєр просто інтегрується з файлами, які зберігаються на хмарі, і одночасно може працювати з декількома аудіодоріжками.

відеопрогравачі на iOS і Android
відеопрогравачі на iOS і Android, скріншот з відео

Інтерфейс сервісу спочатку був розрахований на використання саме на мобільних гаджетах, тому відтворювати файли вийде за допомогою одного пальця. KMPlayer - кращий media програвач, розрахований на перегляд музичних кліпів, фільмів та відеороликів з можливістю регулювати швидкість показу.

BSPlayer - відеоплеєр з досить застарілим інтерфейсом, але тим не менш хорошим функціоналом. Сервіс з самого заснування, а це 2010 рік, практично не оновлює робочий стіл та передбачає апаратне декодування з підтримкою мультиядерність. Підтримувані формати:

  • RTMP;

  • HTTP;

  • MMS;

  • RTSP.

Головна перевага - вбудована програма пошуку субтитрів для більшості фільмів, але працювати вона буде тільки якщо поруч знаходиться хороший мережевий або мобільний інтернет. Інші плюси програми:

  • управління жестами;

  • регулювання параметрів відео;

  • можливість перегляду архівного контенту у форматі zip або rar без розпакування.

Зручні програми для перегляду Archos Video Player, MoboPlayer та KODI

Відмінний відеоплеєр для гаджетів на базі Android MoboPlayer був розроблений китайськими програмістами. Сервіс не тільки зручний у використанні, але й має власний набір відео-файлів, там швидше за все нічого цікаво знайти не вийде, але все ж. Інша корисна функція - віджет для робочого столу, з відображенням невеликого віконця з поточним відео. Корисні функції:

  • зручні настройки для контенту;

  • висока швидкість роботи;

  • можливість підключення додаткових плагінів, що поліпшують роботу програми.

Деякі користувачі до нестачі додатку відносять альбомну орієнтацію екрану, хоча є і позитивні відгуки, що стосуються такого зовнішнього вигляду. Іншим відносним мінусом можна вважати присутність деяких сторінок китайською мовою, але навіть при цьому робота з додатком не викличе особливих складнощів навіть у недосвідченого користувача.

Французький виробник мобільних телефонів ARCHOS випустив для користувачів свій фірмовий відеоплеєр, який вважається кращим у цій категорії. Сервіс, який читає відео у різних форматах, відрізняється зрозумілим та привабливим інтерфейсом, а також відтворює контент з зовнішнього USB-пристрої.

Додаток активно інтегрується з іншими онлайн-сервісами, що дозволяє завантажувати цілком навіть «важкі» відео разом з субтитрами. На відміну від схожих програм інтерфейс Archos Video Player повністю переведений російською. А головне - якщо додаток запустити як Torrent-клієнт, вийде переглядати відео у потоковому режимі. Доступний як безкоштовний, так і платний варіант плеєра.

відеопрогравачі на iOS і Android
відеопрогравачі на iOS і Android, скріншот з відео

Мультимедійна платформа KODI спочатку розроблялася для роботи виключно на ТБ-приставках. Успіх програми підштовхнув розробників до того, що вони вирішили створити версію для смартфонів та планшетів. Функціональні особливості:

  • перегляд локальних відео;

  • робота з потоковим контентом;

  • відтворення прямого ефіру у реальному часі;

  • демонстрація програм IPTV;

  • прослуховування різних форматів музики.

Плеєр вважається універсальним та підходить не тільки для мобільних гаджетів, але й ПК, а головне, скачати його вийде абсолютно безкоштовно.

Детальніше про те, як вибрати медіаплеєр на Андроїд, розказано у відео:

У чому різниця CineXPlayer, Flex: player та MX Player

CineXPlayer вважається відеоплеєром, який підходить для роботи тільки з телефонами на базі iOS. Додаток працює з більшістю форматів відео, завантажує в STR субтитри та відтворює звук у форматах MP3 та AC3. Зручно, що сервіс передає картинку на зовнішній екран, а користуватися ним можна через AirPlay. Для безпеки розробники продумали можливість установки пароля на всі папки.

Завдяки функції iCloud Backup Blocker програма CineXPlayer не займає зайве місце у хмарному сховищі, тому як не копіює завантажені файли. Поповнювати запаси відео можна такими способами:

  • Dropbox;

  • iTunes;

  • wifi;

  • NAS.

Якщо не хочеться обтяжувати себе переглядом зайвої реклами та настирливими повідомленнями із закликом щось купити, краще вибирати додаток Flex: player. Незважаючи на те що система не відрізняється великою кількістю функцій, все одно є можливість перегляду різноформатних відео, які не потрібно попередньо конвертувати. Під час перегляду відосікі можна перемотувати, ставити на паузу та відтворювати. Але додаток часто помилково визначає тривалість відео, що негативно впливає на правильність перемотування. Закачати програму вийде абсолютно безкоштовно.

MX Player вважається одним з перших відеоплеєрів для Android. Одного разу, завоювавши довіру користувачів, сервіс досі утримує лідерські позиції у цьому сегменті. Крім роботи з різними форматами, MX вміло справляється і з субтитрами. Зручність роботи з плеєром забезпечується завдяки великій кількості налаштувань та високої продуктивності.

Щоб програма працювала коректно, її краще доповнити кодеками для процесора. Крім того, можна вибрати програмне та апаратне декодування. Призначена для користувача версія додатка обійдеться безкоштовно, її головна відмінність від платної версії - присутність реклами, тому як функціонал абсолютно однаковий. У цілому MX Player - відмінний додаток для роботи на різних смартфонах, у тому числі і на слабких.

Коли на гаджет зовсім мало пам'яті, і не хочеться закачувати туди зайві файли, можна скористатися програмою Plex: Movie, TV, Music + more, яка підтягує файли, закачані на ПК. Додаток має високий рейтинг, самостійно сортує контент за категоріями та підтягує про нього інформацію з мережі. Потоковий програвач допомагає створювати красиву бібліотеку, і в той же час має лаконічний та зручний дизайн.

відеопрогравачі на iOS і Android
відеопрогравачі на iOS і Android, скріншот з відео

Вибираючи оптимальні відеоплеєри, потрібно враховувати, що з 2020 року у тренд вступає новий формат відео 4K, також позицій не втрачають й давно звичні HD та Full HD. Краще обирати всеїдний відеоплеєр, здатний завантажувати файли з різних зовнішніх носіїв та серверів. Хороших платних та безкоштовних додатків досить багато, кожен з яких має свої переваги та недоліки, вибір залежить від конкретних цілей та завдань.