Віртуальна карта – абсолютно новий продукт Приватбанку, який з'явився тільки у 2019 році. Інтернет-карти були доступні до оформлення і раніше. Чим же вони відрізняються і яку краще обрати?

Що таке віртуальна карта і як її оформити?

Віртуальна електронна карта – це повний цифровий аналог звичайної банківської картки. З її допомогою можна здійснювати всі ті ж фінансові операції, для яких ви використовуєте звичайну кредитну або дебетову картку. Єдине, чого зробити не вийде - потримати її в руках. Як зрозуміло з назви, ця карта віртуальна і в пластиці не випускається.

Інтернет-покупки
Інтернет-покупки // pixabay.com

В іншому, обмежень немає. Це повноцінна банківська карта – дебетова або кредитка, що діє в міжнародному форматі. Віртуальна карта може бути випущена як в гривні, так і в доларах або євро. Правда, до одного аккаунту можна прив'язати не більше трьох карт в одній валюті.

Маючи в розпорядженні віртуальну карту, ви можете здійснювати платежі в інтернеті, а можете скористатися цією картою в звичайному терміналі – з допомогою Qr-коду або технології NFC, якщо її підтримує ваш мобільний пристрій. Також віртуальну карту можна прив'язати до Apple Pay або Google Pay, або користуватися нею через Приват24 – все залежить від ваших уподобань і потреб.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Що особливо порадує зайнятих людей, які не люблять очікування – для оформлення картки не потрібні паспорт та ІПН, вона створюється в момент подачі заявки і відразу готова до використання. Візит в банк теж не потрібен – відкриття відбувається виключно онлайн. До речі, платити за випуск та обслуговування такої картки також не доведеться. Віртуальні електронні банківські картки бувають декількох видів: дебетова для виплат або кредитна «універсальна», з можливістю встановити потрібний вам кредитний ліміт. Як вже згадувалося, вона може бути в гривнях або валютна.

Щоб створити віртуальну карту, зайдіть в оновлену версію Приват24. Авторизуватися можна за номером телефону та e-mail або через Facebook. У меню «Гаманець» ви знайдете пункт «Додати карту». Після натискання на цю кнопку віртуальна картка створиться миттєво, а реквізити та пін-код ви отримаєте на ваш фінансовий номер телефону – той, що ви вказали при реєстрації. Саме наявність пін-коду відрізняє нову віртуальну карту від старого продукту Приват банку – інтернет-карти, і дозволяє використати цей фінансовий інструмент по-максимуму.

Безпека платежів
Безпека платежів // pixabay.com

Баланс віртуальної карти може становити до 14000 гривень. Знімати чи переводити на іншу картку можна не більше 500 гривень на добу і 4000 гривень в місяць. Сума інтернет-платежів не повинна перевищувати 62000 доларів на рік. Ліміти можна збільшити, але для цього потрібно надати банку паспортні дані та ІПН – тобто, стати повноцінним клієнтом Привату.

Знімати гроші з віртуальною картки можна у звичайному банкоматі – для цього потрібно скористатися пунктом меню «Зняти без карти» і слідувати інструкціям. Аналогічно і з поповненням – вам допоможе кнопка «У мене немає карти» на екрані терміналу самообслуговування. Крім цього, щоб поповнити картку або зняти гроші, можна звернутися у відділення банку і здійснити ці операції по номеру картки. Зарахування коштів на віртуальну карту відбувається без комісії - якщо поповнює власник картки. У разі поповнення картки третьою особою, йому доведеться заплатити комісію 0,5% від суми, але не менше 5 гривень. Загалом, тарифи за переказ грошей та здійснення платежів відповідають вартості відповідних послуг для дебетових карт і кредиток, існуючих в приватбанку.

Термінал для оплати
Термінал для оплати // pixabay.com

Навіщо потрібна інтернет-карта?

Одна або кілька віртуальних карт – гарне рішення для тих, хто любить робити покупки в інтернеті, але переживає про збереження своїх грошей. Навіть досвідчений клієнт інтернет-сервісів може не помітити підміну одного з них на фішинговий сайт (сторінка, що копіює інтерфейс іншого сайту, створена шахраями для збору інформації про банківські карти). Розумно використовувати для таких платежів окрему карту: попередньо перекинути на неї необхідну суму, і тільки так оплачувати свою покупку. У разі шахрайства ви, принаймні, втратите тільки її, а не всі свої гроші. У цих же цілях не рекомендується включати на такій карті кредитний ліміт.

Покупки в інтернеті
Покупки в інтернеті // pixabay.com

Для платежів виключно в мережі internet є й інший варіант – інтернет-карта. У неї обмежений функціонал в порівнянні з віртуальною і звичайною пластиковою. Нею не можна розплачуватися в магазині або знімати гроші в банкоматі – для цього спочатку доведеться перевести гроші на пластикову карту і скористатися вже нею. Все, що у вас є – це платіжні реквізити, за допомогою яких ви можете здійснювати покупки в інтернеті без комісій і зайвих стресів. Обмеження за платежами інтернет-картою – 10000 доларів США, незалежно від того, в якій валюті карта. Якщо раптом вам тісно в рамках цієї суми, ліміт можна збільшити, правда, в цьому випадку все-таки доведеться звернутися у відділення банку.

Інтернет-магазин
Інтернет-магазин // pixabay.com

В інших випадках, щоб відкрити електронну інтернет-карту, йти нікуди не треба – хіба що в мобільний додаток або браузер. В інтернет-банку Приват24 опція «Замовити карту» знаходиться в меню «Мої рахунки». Після замовлення нова інтернет-карта автоматично додасться в це ж меню. Якщо ви надаєте перевагу користуванню мобільним додатком, шукайте кнопку «Меню карт» і обирайте пункт «Замовити карту».

Інтернет-карта може бути як Visa так і Mastercard. Відповідно платежі в інтернеті захищені однією з технологій: Verified by Visa або Mastercard SecureCode. Перед списанням грошей з рахунку ви обов'язково отримаєте повідомлення з кодом підтвердження операції. Зрозуміло, цей код нікому говорити не можна, як і інші дані своєї карти, особливо CVV2-код. До речі, дізнатися CVV2 віртуальної або інтернет-картки можна в особистому кабінеті системи Privat24.

Там же можна подивитися сам номер картки та термін її дії. Він становить 10 років і продовжується автоматично. При продовженні строку дії ви отримаєте повідомлення, після чого вам буде потрібно дізнатися новий CVV2-код. Це робиться в два етапи. Спочатку потрібно запросити в Приват24 новий CVV2-код. Це робиться в меню «Мої рахунки» – там потрібно вибрати потрібну інтернет-карту, а далі – «Управління карткою/рахунком» і «Отримати CVV2-код карти». На ваш номер телефону прийде СМС з ОТР-паролем, який потрібно ввести в Приват24 і натиснути кнопку «Підтвердити». У наступному повідомленні ви отримаєте потрібний вам код, який, як ви пам'ятаєте, повідомляти нікому не можна.