У православному календарі це день пам'яті святого мученика Феодора Тирона. Інші назви свята: "Федір", "Хведор Тирянин", "Федір-тиран", "Ярило з сохою-бороною".

2 березня в православних починається Великий піст. Він триватиме до 18 квітня. Протягом цього часу віруючі будуть їсти виключно овочі, фрукти, боби, злаки і горіхи, іноді - рибу. Але в Чистий понеділок заборонена будь-яка їжа - можна пити тільки воду. Ні в якому разі не можна доїдати те, що залишилося від Масляної. Навіть зовсім бідні люди не брали залишки від масляного столу. Все віддавалося домашнім тваринам. Починаючи з чистого понеділка, весь Великий Піст прийнято було носити тільки старий поношений одяг, користуватися виключно старим посудом.

З 2 березня на протязі 7 тижнів не можна грати весілля, веселитися і випивати, лаятися і думати про погане, не кажучи вже про вчинення нехороших вчинків.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Не можна сьогодні відмовляти в милостині, а веселитися занадто шумно теж заборонено. За народними прикметами сьогодні не можна дивитися вночі на небо, тому що якщо побачите падаючу зірку, то сильно захворієте.

Народні прикмети на 2 березня

Сни з 1 на 2 березня вважаються віщими.

Вони означають наступне: вбиратися — до швидкої подорожі; прати одяг дружини — до розлучення або до скандалу; ікона сниться — до серйозних переживань; реготати уві сні — до переляку і жаху; плескати в долоні — до зміни роботи; голосити уві сні — до довгого, спокійного життя; щипати брови — до хвилювання і страху; в темряві перебувати — потрапити в халепу.

Приказки та прикмети:

  • Яка погода у цей день, такому і літу бути.
  • Ворона купається – до тепла.
  • Якщо день туманний, то травень буде холодним.
  • Яскравий місяць ввечері обіцяв хороший врожай взагалі, а дощ — достаток хліба і льону.
  • Якщо птахи повертаються з теплих країн, то весна буде ранньою.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, що після покупки смаколику в "Сільпо" українець отримав хімічний опік.

Раніше повідомлялося, що вже з першого березня українці стикнуться із забороною в'їзду в Росію і перерахунком пенсій.

Також, Знай.ua повідомляв, що в Lifecell "з'їли" останні нерви українця через звичайного інтернету.