У 2020 році В Україні Великий піст починається 2 березня і триватиме 40 днів – до 18 квітня, а вже 19 квітня будемо відзначати Великдень. Цей передвеликодній піст є найважливішим і найбільш суворим серед всіх інших. У ньому закладено наслідування сорокаденного посту Христа в пустелі. Найскладніші перший та останній тижні посту.

Як відомо, в цей період віруючим потрібно повністю відмовитися від продуктів тваринного походження – м'яса, молока, яєць та інше. В понеділок, середу і п'ятницю дозволяється їсти хліб, фрукти, овочі і пити воду/компоти. У вівторок і четвер дозволено вживати гарячу їжу без олії. А в суботу і неділю можна їжу з олією. Риба у Великий піст дозволяється тільки в день Благовіщення і Вхід Господній в Єрусалим. У Лазареву суботу вірянам дозволяється рибна ікра. А ось у понеділок першого тижня рекомендується повністю відмовитися від їжі, також і у Велику п'ятницю на Страсному тижні – до виносу плащаниці.

Великий піст, ілюстративне фото -Getty Images
Великий піст, ілюстративне фото -Getty Images

Однак, ці правила посту в більшою мірою призначені для ченців у монастирях. А ось миряни часто постять трохи м'якше. Вони співвідносять свій календар харчування у Великий піст відповідно до своїх життєвих обставинах, здоров'ям і радяться зі своїм духівником. Також мирянами рідко практикується сухоїдіння і відмова від рослинної олії в будні. Деякі люди взагалі не вживають рибу, а хтось все ж її їсть в деякі дні посту. Іноді миряни також вживають морепродукти.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

Нагадаємо, свято, 2 березня - що потрібно обов'язково зробити в цей день.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв гороскоп на тиждень з 2 березня по 8 березня.

Також портал "Знай.ua" писав, якою була зовнішність хрестителя Русі Володимира Великого.