Індексацію пенсій у 2020 році знову перенесли, а українські пенсіонери пробують порахувати, скількох тисяч гривень вони позбудуться внаслідок зсуву термінів осучаснення виплат. Відомо, що індексація пенсій у березні 2020 року в Україні не відбулася – її перенесли мінімум на вересень. Такі терміни назвала міністр соціальної політики Юлія Соколовська.

З цього приводу ексвіце-прем'єр Павло Розенко заявив, звертаючись до влади: "Чи розумієте ви, що шляхом "перенесення" індексації на вересень ви тупо обкрадає 12 млн українців?". Загалом очікується, що осучаснення пенсій в Україні у 2020 році буде нижчим ніж торішнє. Якщо у 2019 році пенсії підняли в середньому на 17-18% або на 256 грн в цілому – то в нинішньому, за даними Соколовської, пенсіонерів з вересня чекає 216 грн/міс.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Варто зауважити, що раніше експерти вираховували, що після березневої індексації повинні додати по 300-330 грн в місяць. В результаті перенесення індексації на пів року дозволить уряду заощадити половину необхідної для перерахунку суми. А саме відсутність на цей час необхідної суми в бюджеті і називалося як одна з причин затримок виплат.

Своєю чергою пенсіонери за цей час втратять від 1300 грн до майже 3000 грн – в залежності від віку, стажу і року виходу на пенсію. Найбільше у цій ситуації втрачають українські пенсіонери старше 80 років: саме вони недоотримають за ці шість місяців майже 3000 грн.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Осучаснення пенсій буде індивідуальним і вираховуватиметься за формулою: середня зарплата в Україні за останні три роки х співвідношення одержуваної зарплати до середньої х стаж у роках х 1%.

Що чекає пенсіонерів у 2020 році в Україні:

  • у квітні 2020 – перерахують пенсії працюючих пенсіонерів, оскільки у них виріс стаж – на 100 грн, перерахунок торкнеться майже пів мільйона осіб;
  • у вересні 2020 – перерахунок пенсій старших 80 років – в середньому на 500 грн без урахування зростання прожиткового мінімуму;
  • у вересні 2020 – всім іншим – близько 200 грн;
  • у грудні 2020 – внаслідок підвищення прожиткового мінімуму – від 8 грн до 171 грн.

Скріншот: facebook / Соколовська Юлія
Скріншот: facebook / Соколовська Юлія

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше в Україні зросли виплати з безробіття – хто і скільки отримає

Як повідомляв портал "Знай.ua", перерахунок пенсій в Україні перенесли, коли чекати на індексацію

Також "Знай.ua" писав, що українцям підвищуватимуть пенсійний вік безкінечно, коли чекати заслуженого відпочинку