Двадцять перше століття прекрасне тим, що подарунок можна знайти і замовити на будь-який смак і в будь-який термін. Але восьме березня – все ж не про дорогий презент, а про увагу і турботу, які потрібно проявляти до своїх близьких жінок.

Квіти на 8 березня

Якщо невід'ємним атрибутом більшості свят є букет троянд – то в березні він безнадійно програє тюльпанам. Саме ці ніжні квіти асоціюються з близьким поверненням сонця і тепла. До того ж, тюльпани можна придбати з цибулинами – тоді мама або бабуся зможуть висадити подарунок в саду. У відкритий грунт можуть відправитися і подаровані на свято гіацинти, крокуси і примули. А ось фіалки, глоксинії або каланхое будуть прекрасно почувати себе в горщику на підвіконні, і при належному догляді радувати око цілий рік.

Тюльпани
Тюльпани // pixabay.com

Ще одна традиційна для восьмого березня квітка – мімоза. Її цінують за приємний запах і ніжний, але в той же час яскравий сонячний вигляд. Цікавий факт: квітка, яка відома нам як мімоза, насправді – акація срібляста. Ця рослина родом з Австралії, але зустрічається і в Європі, і в Африці і в США, в регіонах з теплим кліматом. У Франції навіть є присвячене їй свято – день мімози.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Замість традиційного букета можна порадувати мам і бабусь композицією з фруктів. Оригінальний смачний букет можна купити, а можна зробити самостійно, вибравши саме ті фрукти, що подобаються мамі або бабусі – або навпаки, що-небудь екзотичне, що вона давно мріяла спробувати, але не наважувалася.

Мімоза
Мімоза // pixabay.com

Смачний подарунок на 8 березня

Оскільки ми вже заговорили про смачні подарунки, то чому б не спекти торт до святкової вечері? Особливого традиційного меню на це свято не склалося, як, наприклад, салат олів'є на Новий рік або млинці на Масляну. Але це навіть цікавіше – можна придумати свої традиції, сімейні. Або експериментувати з новими святковими стравами кожен рік.

У меню на восьме березня відмінно впишеться італійський торт «Мімоза» – як завдяки назві, так і за зовнішню схожість з букетом мімози. Бісквіт для цього торта підфарбовують шафраном, щоб надати йому сонячно-жовтий відтінок, а ніжна молочно-вершкова начинка з ананасами зробить цей торт окрасою святкового застілля. Якщо виходити з ідеї, що найкращий подарунок – той, що зроблений своїми руками, то різного роду смаколики входять в категорію "ідеальний подарунок".

Це не обов'язково повинен бути торт або взагалі випічка. Можна зробити корисні цукерки ручної роботи за ПП-рецептом: мами і бабусі теж стежать за фігурою, як і їх дочки. Відмінна ідея – здивувати бабусю незвичайними стравами. Пробувати щось нове – корисний досвід в будь-якому віці і хороший спосіб профілактики вікових змін психіки. Різноманітна кухня – не менш класний спосіб, ніж, скажімо, подорожі, але при цьому недорогий і доступний.

Корисні домашні цукерки
Корисні домашні цукерки // pixabay.com

Подарунок на пам'ять

Надруковані фото знову стали рідкістю. Найчастіше вони зберігаються на карті пам'яті або й зовсім в хмарі. Сотні і тисячі знімків, які ніхто не переглядає.

А яка ж бабця не захоче, щоб у неї на полиці стояв гарний альбом з фотографіями її улюблених онуків? Заготовки для альбомів – з картону чи дерева – продаються в магазинах для рукоділля. Там же можна купити все необхідне, щоб оформити оригінальний подарунок своїми руками.

Фотографії
Фотографії // pixabay.com

Роздруковані фото не обов'язково дарувати саме у вигляді альбому. Розгляньте такі варіанти як фотокнига (туди, крім фото, можна додати дитячі малюнки і підписи), друк на полотні (це коштує недорого, але виглядає дуже ефектно) або стінгазета. Намалювати її можна всією сім'єю – гарантуємо, ви чудово проведете час, а кожна фотографія пробудить безліч приємних спогадів. Формат вибирайте самі – це може бути колаж з яскравих моментів життя, а може – сімейне дерево з портретами близьких.

Незвичайний варіант, як піднести фотографії – роздрукувати їх в маленькому форматі і наклеїти на ярлички чайних пакетиків. Тоді кожне чаювання буде викликати усмішку і відчуття родинного тепла. Ще один креативний спосіб – подарувати оформлений фотографіями торшер або бра.

Листівка

Звичайно, куди ж без листівок. Листівки на восьме березня – напевно, найперші і запам'ятовуються дитячі вироби, які урочисто приносяться додому з дитячого саду і вручаються мамам і бабусям. Продовжує традицію і початкова школа. Але хто сказав, що підросли дочки і внучки (втім, сина і онука з рахунків теж списувати не будемо) не можуть дарувати листівки? Можна проявити фантазію, використовуючи різні матеріали – від простих паперу та картону до фетру, бісеру, макаронів та кавових зерен. Можна використовувати різні техніки: наприклад, орігамі, квілінг, гравюра і багато іншого.

Звичайно ж, оригінальні креативні листівки потрібно доповнювати теплими щирими словами (ні в якому разі не подсмотренным в інтернеті вітальним вірша!), які нагадають вашої мами або бабусі про те, як ви її любите та цінуєте.

Створення листівок
Створення листівок // pixabay.com

Насправді суть не в подарунку

Дарувати корисні подарунки, на кшталт сковорідок або підлогових ваг, у цей день навряд чи варто – хіба що ви заздалегідь про це домовилися, і вашій мамі такий презент точно припаде до смаку.

Але навіть у цьому випадку до подарунка не зайвим буде додати щось миле і атмосферне, що говорить про вашому уваги і турботи. Звичайно, це може бути і дорогий подарунок, на зразок абонемента в СПА або путівки на море, але і бюджетний варіант може виявитися нітрохи не гірше.

Тепло і турбота
Тепло і турбота // pixabay.com

Подумайте, який з всіляких подарунків змусить вашу маму або бабусю відчути себе щасливою? Можливо, теплий халат чи зручна подушка. Може, крісло-качалка, збірка оповідань улюбленого автора або заварювальний чайник. Не так важливо, буде великий подарунок або маленький, дорогий чи дешевий. Головне – це емоції, які ніщо не замінить.

День разом

Незважаючи на всі наявні сумніви на рахунок Міжнародного жіночого дня, виключати його зі списку державних свят Україна не поспішає. І це добре – адже триденний уїк-енд на самому початку весни ще ніколи і нікому не завадив!

Чудова весняна погода і безліч заходів на будь-який смак – чим не привід нарешті провести час разом зі своїми мамами та бабусями? Приміром, у Києві, на Хрещатику, відбудеться Велике Жіноче Ралі. Крім цього, у вихідні відбудеться багато концертів, серед яких «Друга ріка», «5nizza», а також театр тіней «Teulis» і грузинський балет «Сухішвілі».

Не відстають і інші міста. В Одесі можна відвідати фестиваль гігантських ліхтариків, виставку кішок або одне з стендап-шоу. Навряд чи останнє сподобається бабусям – хоча, не будемо мислити стереотипами.

Мешканки Львова можуть відвідати виставку орхідей, по дорозі взявши участь в феміністичному марші, а потім відвідати відомий мюзикл «Гуцулка Ксеня» – і це тільки один з варіантів дозвілля.

У Харкові варто звернути увагу на фестиваль італійських короткометражок – чому б не провести Міжнародний жіночий день, знайомлячись з переможцями міжнародних кінофестивалів?

Одним словом, в будь-якому місті можна чудово зустріти весну і провести час з найдорожчими людьми – мамами та бабусями.