Рано чи пізно кожен стикається з появою сивого волосся. Це лише питання часу. Особливо важко змиритися з такими змінами жінкам, які хочуть якомога довше залишатися красивими і молодими. Тоді вони починають шукати, як позбутися від сивини.

Чому з'являється сиве волосся

За колір волосся відповідає пігмент — меланін. З роками вироблення припиняється, результатом чого і є посивіння.

І хоч може здатися, що сивина — це лише наслідок старіння організму, але насправді причин появи сивини набагато більше. Найпоширеніші причини, чому люди сивіють:

  • Перша і найбанальніша з причин — старіння. Згідно зі статистикою, у кожної другої людини у віці приблизно 50 років половина волосся сиве. Найчастіше перші сиві волоски з'являються після 30 років, якщо ж вироблення меланіну зменшується раніше, то з'являється рання сивина.
  • Генетика. І хоч образ життя також значно впливає на появу сивини, не менш важлива роль відведена генетичним факторам. Саме цим обумовлено те, коли з'являться сиві волоски. Це вже було неодноразово підтверджено науковими дослідженнями. Якщо ваші батьки посивіли рано, то, найімовірніше, ваш чекає те ж саме, і навряд чи вдасться запобігти цьому процесу.Також на швидкість і роки старіння впливає расова приналежність. Науково доведено, що представники європеоїдної раси старіють раніше, ніж представники негроїдної раси і азіати.
  • Захворювання. Ряд хвороб тягне за собою виникнення сивого волосся. Серед них можна відзначити проблеми з щетовідкой, прогерії і аутоімунних захворювань. А іноді навіть медикаменти призводять до того, що з'являється сивина.
  • Куріння — дуже поширена причина серед молодих. Згідно з дослідженнями, що проводилися в 2013 році, доведено, що курці більше за інших схильні до передчасного старіння. Також куріння негативно позначається на загальному стані шкіри і волосся.
  • Нестача вітаміну В12. Якщо організму не вистачає вітамінів, це зупиняє вироблення меланіну, а також призводить до випадання волосся.
  • Багато стресу. У народі давно вірять, що надлишок стресових ситуацій призводить до появи сивини. Але науково цей факт ще не був підтверджений. Проте, стрес негативно позначається на стані нервової системи і організму в цілому, тому краще викорінити зі свого життя негатив.

Профілактика виникнення сивини

Сиве волосся
Сиве волосся, Фото автора Elijah O'Donnell: Pexels

Призупинити виникнення білих пасом можна за умови, що ви будете дотримуватися ряду простих правил. Потрібно з молодості думати про свій організм і доглядати за волоссям.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще
  1. Слідкуйте за своїми раціоном. Не допускайте частих дієт і незбалансованого харчування. Зазвичай білі пасма можуть з'явитися в результаті нестачі поживних речовин в організмі.
  2. Рекомендується додати в свій раціон наступні продукти: вівсяні пластівці, волоські горіхи, твердий сир, курячі яйця, боби, чай з шипшини, кисломолочні продукти, морепродукти, злаки, яблука.
  3. Курсами приймайте вітаміни групи В. Також організму необхідні мідь, залізо і цинк. Завдяки прийому вам вдасться не тільки запобігти зупинці вироблення меланіну, але і лікувати організм в цілому.
  4. Скорегуйте свій графік. Знайдіть в завантаженому графіку час для щоденної зарядки і занять спортом. Виділяйте на сон 8 годин, а також кожен день робіть піші прогулянки на свіжому повітрі. Привчіть свій організм вставати і лягати в один і той же час.
  5. До мінімуму зведіть вживання кофеїну, а також відмовтеся від шкідливих звичок.
  6. Взимку не нехтуйте головними уборами. Інакше зростає ризик порушення мікроциркуляції шкіри. А це загрожує погіршенням стану локонів в цілому і появою сивини.Також пігментацію порушує активне використання фена, плойки і т.д.

Медикаментозні способи позбавлення від сивини

Медикаментозне лікування найбільш ефективно для боротьби з сивими волосками. Але бажаного результату вдасться досягти тільки в тому випадку, якщо сивина в молодому віці з'явилася в результаті нездорового способу життя. Серед найнадійніших способів:

  • Препарати, в яких знаходиться мідь і цинк. Не рекомендується займатися самолікуванням. Подібні препарати може призначити лише кваліфікований лікар-трихолог. Він грамотно підбере лікування, враховуючи індивідуальні особливості організму.
  • Іонофорез.
  • Терапія за допомогою лазера. Суть процедури в тому, що на верхній шар шкіри і волосяні фолікули відбувається вплив променем. З його допомогою вдасться активізувати обмінні процеси. В результаті відбувається помітне поліпшення загального стану волосся. А природний пігмент відновлюється.
  • Лікування ультразвуком.

Масаж проти сивини

Сиве волосся
Сиве волосся, Фото автора Quốc Bảo: Pexels

Дивно, але навіть масаж допомагає відмінно запобігти виникненню ранньої сивини. Масаж буває різних видів і забезпечує дивовижний ефект.

Вид № 1

Досить простий метод, завдяки якому вам вдасться зробити пасма блискучими і зупинити появу сивини. Примітно, що ефекту ви зможете домогтися за досить короткий термін. Для цього необхідно розділити все волосся на кілька пасом, кожну з яких потрібно по черзі накручувати на вказівний палець. Далі необхідно протримати пасма в такому положенні не менше 5 хвилин.

Вид № 2

Обов'язкова умова: масаж проводиться безпосередньо перед миттям голови. Подушечками пальців потрібно гладити голову спиралевидними рухами від верхівки до кінця волосяністой частини. Після чого повторити те ж саме в зворотному порядку. Для досягнення помітного результат повторювати масаж необхідно приблизно тричі на тиждень.

Вид № 3

Досить нетиповий спосіб, так як ви будете робити масаж не голові, а нігтьовим пластинам. Це пов'язують з тим, що вчені переконані, що під нігтями знаходиться зона, яка і відповідає за колір і зростання волосся.

Масаж нігтьової пластини — один з найбільш ефективних і простих методів позбавлення від сивини. Вам потрібно всього лише поставити пальці в півколо і почати швидко терти нігті один об одний. Проводити такий масаж потрібно щодня протягом 6-7 хвилин. Наберіться терпіння, і вже через місяць результат не змусить на себе чекати.

Народні методи боротьби з сивиною

Народні способи, як позбутися сивини
Народні способи, як позбутися сивини, pixabay.com

Народними засобами користувалися ще наші предки, яких також хвилювала проблема посивіння. Ці рецепти перевірені роками і допоможуть боротися з проблемою і чоловікові, і жінці. Підтвердженням чого служать відгуки в Інтернеті. Те, скільки засобу готувати, залежить від довжини волосся.

Настоянка на основі кропу і кореня лопуха

Ефективний спосіб для боротьби з сивиною. Таку настоянку дуже просто зробити. А кріп, що міститься в складі, позитивно позначиться на загальному стані волосся завдяки вітамінам групи В.

Що знадобиться:

  • корінь лопуха — 2 столові ложки;
  • насіння кропу — 2 столові ложки;
  • вода — літр.

Приготування:

  1. Корінь лопуха потрібно залити водою.
  2. Кип'ятити до моменту, поки не википить половина води.
  3. В отриманий відвар додати 2 ложки насіння кропу.
  4. Все перемішати і залишити настоюватися на 3 години.
  5. Тепер засіб готов до використання. Втирати протягом 2 місяців в шкіру голови.

Відвар на основі шипшини

Шипшина не тільки допомагає позбутися сивини, а й також відмінно живить сухе волосся, допомагає відновити пошкоджене.

Що необхідно:

  • вода — 2 літри;
  • сушена шипшину — 2 повних склянки.

Як приготувати:

  1. Дві склянки сушеної шипшини необхідно залити гарячою водою.
  2. Залишити настоюватися на 30 хвилин.
  3. Поставити кип'ятитися ще на 5 хв.
  4. Дати відвару охолонути, профільтрувати і відправити в холодне місце.
  5. Відвар шипшини необхідно втирати в шкіру голови тричі на тиждень.
  6. Також засіб підходить для внутрішнього вживання. Два рази на тиждень потрібно пити ½ склянки.

Перцева маска

Перед застосуванням засобу необхідно попередньо протестувати його на руці. При виникненні неприємних відчуттів і печіння негайно змийте маску з руки і більше не використовуйте.

Перцева маска сприяє поліпшенню обміну речовин, прискорює приплив крові. Процедура допоможе зробити волосся міцніше, а також робить колір більш яскравим і насиченим. Після застосування маски ви помітите, що волосся росте швидше.

Що знадобиться для приготування:

  • червоний сухий перець — 6 стручків;
  • горілка — півлітра.

Приготування:

  1. Червоний перець необхідно залити горілкою.
  2. Поставити отриману суміш в темне місце.
  3. Дати настоятися протягом трьох тижнів.
  4. Перцеву маску необхідно втирати перед миттям голови. І тримати не менше години.

Вітамінна маска

Як відомо, нестача вітамінів — одна з найпоширеніших причин виникнення сивини. Тому вітамінна маска дуже ефективно захищає від передчасної сивини, але навіть вона не допоможе змусити зникнути сивину на волоссі, що вже з'явилася.

Інгредієнти:

  • сік лимона — столова ложка;
  • морквяний сік — столова ложка.

Як приготувати:

  1. Змішати в рівних пропорціях сік лимона і моркви.
  2. Розчин втирати в шкіру голови і тримати не менше півгодини.
  3. Після чого ретельно змити під водою.
  4. Регулярно повторювати процедуру для появи помітного результату.

Касторова олія проти сивини

Касторова олія славиться своїми властивостями. Її вважають одним з найкращих засобів від сивини. Масло втирається в шкіру голови за годину до миття. Такий засіб сприяє активації вироблення меланіну. Касторова олія допомагає зміцнити волосяні фолікули.

Чоловікам також рекомендується мазати касторовою олією на скронях.

Маска з гліцерином і шавлією

Гліцерин — ефективний засіб для додання волоссю здорового вигляду, а шавлія зміцнює структуру пасом і сприяє поліпшенню росту.

Інгредієнти:

  • сушений шавлій — 5 столових ложок;
  • гліцерин — 20 мл;
  • вода — літр;
  • вітамін Е — 4 краплі.

Приготування:

  1. Сушений шавлій потрібно залити гарячою водою.
  2. Залишити настоюватися на 2 години.
  3. Дати охолонути, після чого процідити.
  4. Потім потрібно додати гліцерин і вітамін Е.
  5. Все ретельно перемішати.
  6. Отриману суміш нанести на волосся масажними рухами.
  7. Залишити на пасмах на 20 хв, а потім змити.
  8. Застосовувати курсом: щодня протягом 3 тижнів.

Але потрібно розуміти, що вилікувати сивину, що виникла внаслідок віку, не вдасться. Якщо з'явилися сиві волоски, не потрібно комплексувати. Це природний процес для чоловіків і жінок. Тому потрібно прийняти цей факт і продовжувати любити себе.