Шукаєте свій перший сноуборд, з яким мрієте підкорит снігову вершину? Цікавитесь, скільки часу потрібно, щоб навчитися кататися? Ця стаття допоможе новачкові правильно розрахувати, які габарити дошки вибрати, а також зрозуміти, яка її форма краще підійде для вашого першого захоплюючого спуску зі сніжної вершини.

Сноубординг — це активний вид сорту, який чудово підійде як юнакові, так і дівчині. Наявність правильної екіпіровки — ключ до вашого задоволення і безпеки в цьому виді спорту. Витратьте трохи часу на те, щоб правильно вибрати спорядження, що відповідає вашому рівню і стилю катання.

Як грамотно вибрати сноуборд
Як грамотно вибрати сноуборд: фото з Facebook

Визначте свій рівень катання на сноуборді

В сноубордингу існує 3 основних рівня навичок: початківець (рівень новачка), середній рівень і експерт. З точки зору досвіду в якості четвертого може розглядатися рівень «професіонал». Більшість дощок спеціально створені під певний рівень. Опис на дошці, як правило, надає цю інформацію.

Враховуйте свій рівень і навички при виборі дошки:

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."
Показати ще
  • Новачки — ті, хто ніколи раніше не катався на сноуборді або все ще повільно спускається зі снігового схилу.
  • Сноубордист середнього рівня більш стабільний і впевнений у своїй їзді; йому вдається використовувати обидва краї дошки при спуску.
  • Досвідчений спортсмен дуже впевнений у своїх рухах і здатний пристосовуватися до різних умов; вміє спускатися з найрізноманітніших і непередбачуваних місцевостях.
  • Професіонал — той, хто катається на сноуборді так довго, що йому зручніше на дошці, ніж на ногах.

Визначтеся, яким буде ваш стиль

Манера вашої їзди має велике значення при виборі типу дошки. Приклади стилів в сноубордингу:

  • Фрістайл (Freestyle) – стиль для спеціальних парків або гори; включає в себе такі трюки, як стрибки, стрибки на перилах і платформах. Фрістайл-дошки короткі, легкі і гнучкі.
  • Фрірайд (Freeride) — це катання на сноуборді по схилах і пересіченій місцевості, а також стрибки з природних трамплінів на високій швидкості.
  • All Mountain (універсальний стиль). Складається з комбінації фрістайлу та фрірайду.

Як грамотно вибрати сноуборд
Як грамотно вибрати сноуборд: фото з Facebook

Виберете правильну форму дошки в залежності від вашого стилю їзди

Дошки бувають різних форм. Ми розглянемо основні типи:

  • Подвійні. Симетричні на обох кінцях, тому мають наконечник і хвіст однакової довжини і ширини. Вони призначені для спортсменів-початківців і фрістайлерів. На таких дошках можна їздити в обох напрямках. Це також відмінний вибір для дітей.
  • Спрямовані. Призначені для спуску вниз тільки в одному напрямку. Цей тип рекомендований для фрірайдерів.
  • Двонаправлені. За формою нагадують суміш подвійних і спрямованих сноубордів. Призначені для фрістайлу, оскільки дають стійкість при їзді на високій швидкості. Вони дозволяють комфортно кататися навіть по глибокому снігу.
  • Конічні. Являють собою більш екстремальні версії дощок для сноуборда. Наконечник набагато ширше хвоста, що дає дошці більше стійкості на м'якому снігу.

Як грамотно вибрати сноуборд
Як грамотно вибрати сноуборд, скрін

Як грамотно вибрати сноуборд
Як грамотно вибрати сноуборд, скрін

Як грамотно вибрати сноуборд
Як грамотно вибрати сноуборд, скрін

Як грамотно вибрати сноуборд
Як грамотно вибрати сноуборд, скрін

Визначте необхідну гнучкість для дошки, враховуючи стиль вашого катання

Вигин вимірюється за шкалою від 0 до 10, де 0 означає дуже м'який, а 10 — надзвичайно жорсткий. Деякі дошки також мають перемінний згин уздовж дошки (для особливих випадків).

Правильний вигин для дошки залежить від вашої майстерності та стилю:

  • Новачки (у тому числі діти) і фрістайлери користуються дошками з більш м'яким вигином. На такі сноуборди легше натискати і вони менше липнуть до снігу. Таким чином, вони будуть краще реагувати на рухи вашого тіла, що полегшить повороти і рухи при катанні.
  • Всі гірськолижники використовують дошку середньої гнучкості.
  • Жорстка дошка корисна для швидкісного катання. Вона сприяє більшій стійкості та економить енергію при катанні на високій швидкості, при здійсненні складних маневрів у повітрі, а також при катанні по глибокому снігу.
  • Фрістайл-дошки іноді більш гнучкі у центрі і більш жорсткі на кінчику носа і хвості.

Перш ніж вибирати сноуборд, важливо ознайомитися з основними відмінностями в профілі дощок. Найбільш поширені види профілів:

  • ТРАДИЦІЙНІ (CAMBER). У цього профілю краща пружність для підняття над землею. Але при повному контакті зі снігом зберігається плоска поверхня. На таких сноубордах складніше їздити, але вони здатні на маневреність і різні трюки.
  • СНОУБОРДИ ROCKER. Цей профіль менш схильний тонути в глибокому снігу, бо дошка вигинається вгору в області кінчика і хвоста. В цілому, вони надають меншу маневреність (обмеження в трюках), але більшу стабільність. Тому це кращий вибір для початківців.

Існує також гібрид цих двох сноубордів.

Як визначити ростовку (довжину) для сноуборда

Кожен початківець сноубордист стикається з проблемою вибору довжини сноуборду. Дошки вибирают виключно по зростанню. Тому, щоб точно підібрати довжину, дізнайтеся свій зріст і вагу!

Дошки вимірюються по довжині від кінчика до хвоста. Ця довжина має сильний вплив на її характеристики.

Вага райдера рівномірно розподіляється по довжині канта, який повністю впирається в сніг. Тому можна говорити про питому вагу райдера на одиницю довжини канта. Ефективна довжина канта збільшується і зменшується пропорційно ростовці.

Отже, ключовим є відношення ростовки дошки до ваги райдера.

Для чоловічих розмірів дощок формула виглядає наступним чином: Ростовка = 0.3 * вага + 136

Для жіночих дощок формула виглядає наступним чином: Ростовка = 0.4 * вага + 127

Тобто, якщо ви чоловік і важите 65 кг, то ваша базова ростовка сноуборду — 0,3*65+136=155,5 см.

Звичайно, ці формули дозволяють визначити лише базову ростовку сноуборду.

Приблизна таблиця для правильного вибору довжини сноуборду

Таблиця для правильного вибору довжини сноуборду
Таблиця для правильного вибору довжини сноуборду, скріншот

Вибираючи сноуборд, враховуйте, що вага має болше значення, ніж зріст. Якщо ви занадто важкі для дошки, вона буде прогинатися під вами більше, ніж потрібно, якщо занадто легкі — прогин буде недостатнім. Тому якщо ваша вага виходить за значення, вказані для вашого зросту, необхідно взяти дошку з наступної або попередньої категорії.

В середньому, висота дошки повинна бути десь в області між вашими плечима і носом, коли вона поставлена вертикально.

Є деякі моменти, які допоможуть визначити точну довжину підходящої для вас дошки:

  • Якщо ваша вага важче середньої, ви повинні вибрати дошку трохи довше. Якщо легше, то коротше.
  • Якщо ви спортсмен вільного стилю, початківець або дитина, варто вибрати більш короткий варіант, так як його легше контролювати і повертати.
  • Якщо ви фрірайдер, то підбирається довша дошка, яка по висоті знаходиться приблизно посередині між підборіддям і носом. Довший екземпляр забезпечить вам більшу стійкість на високих швидкостях і велику площу зіткнення з поверхнею (на глибокому снігу).
  • Короткі дошки краще підходять для дітей, адже ними легше управляти. Підбирайте для своєї дитини дошку, яка знаходиться по висоті ближче до грудної клітки.

Як грамотно вибрати сноуборд
Як грамотно вибрати сноуборд, скрін

Як грамотно вибрати сноуборд
Як грамотно вибрати сноуборд: фото з Facebook

Як визначити необхідну ширину дошки

В даному випадку потрібен точний розмір вашої ноги. Підбір ширини дошки (талія), яка вам підходить, буде безпроблемним, якщо ви будете знати точні розміри своєї стопи. В ідеалі, ваше взуття повинне виходити за краї дошки на 1-2,5 см. Таким чином, ви зможете легше управляти нею.

Більшості людей з розміром 43 підійде стандартний показник ширини дошки.

Для тих, хто носить розмір 43-45, знадобиться дошка середньої ширини.

А тим, хто носить черевики 45 розміру і вище, знадобиться досить широка дошка.

Якщо ж розмір вашої ноги 47-48, вам знадобиться дуже широкий екземпляр.

На допомогу новачку, який купує сноуборд онлайн і не може його поміряти, є шкала підбору ширини в залежності від розміру взуття.

Шкала підбору ширини дошки (чоловічі та жіночі)
Шкала підбору ширини дошки (чоловічі та жіночі), скріншот

Визначтеся з якістю і з тим, з якого матеріалу буде виготовлена ваша дошка для сноубордингу

Сноуборд повинен бути максимально легким і стійким.

Більшість дощок роблять з дерева, проте деякі виготовляються з синтетичних матеріалів, таких як алюміній, штучний віск або волокно. Дерев'яний корпус потім покривається скловолокном.

Серцевина сноуборду може бути виготовлена з різних матеріалів. У дошках високої якості використовують багато шарів деревини. Серцевина також може складатися з дерев'яних гранул, які розташовуються в різних напрямках в різних частинах дошки (щоб збільшити міцність і зчеплення з поверхнею снігу).

Дошки зазвичай ламінують по всій довжині. Однак на деяких, менш дорогих, використовуються пластикові накладки на кінчику і хвості.

Скловолокно, яке покриває корпус, визначає жорсткість дошки. Сноуборди для початківців і фрістайлеров мають один шар скловолокна, сплетений в одному напрямку для більшої м'якості і гнучкості. Більш жорсткі дошки мають скловолокно, нанесене під різними кутами, щоб збільшити жорсткість і довговічність. Скловолокно високої якості також більш легке, ніж матеріал низької якості.

Як грамотно вибрати сноуборд
Як грамотно вибрати сноуборд: фото з Facebook

Виберіть базу для кріплення

Загалом, більшість дощок і кріплень є взаємозамінними, але є такі, які можуть не підійти один одному за розміром.

Опорні кріплення оснащені дисками або болтами, які прикручуються до інтерфейсу сноуборду. Кріплення часто поставляються з декількома базовими пластинами, що робить їх сумісними з більшістю сноубордів.

Більша частина кріплень мають схеми кріплення болтами 2х4 або 4х4. Деякі дошки Burton мають ромбоподібну «3D» форму болта. У Burton також є лінійка плат з системою The Channel, яка працює з прив'язками Burton EST. Деякі кріплення інших виробників можна адаптувати для роботи з системою каналів, використовуючи сумісні диски.

Визначте свою провідну ногу

Щоб дізнатися, яка нога буде розташовуватися в передній частині дошки, стоячи на землі, дозвольте собі трохи впасти вперед. Або нехай хто-небудь злегка штовхне вас вперед. Нога, яку ви мимоволі виставите вперед, щоб зберегти рівновагу, і є ведучою.

Визначте ширину вашої стійки на дошці

На більшості дощок є маркування, що вказує на стандартне розташування отворів для гвинтів в центрі для кожного кріплення. Гарна ідея — розпочати з центрального кріплення і подивитися в якій позиції, вам буде комфортніше.

Існує безліч варіацій ширини стійки, положення прив'язки і кута опори. Як тільки ви звикнете, можна буде поекспериментувати з цими опціями, поки не знайдете для себе максимально зручну ширину стійки.

Відмінний спосіб відрегулювати ширину стійки — виміряти довжину гомілки. Ця відстань від коліна до п'яти є гарною відправною точкою для визначення ширини вашої стійки.

В інструкціях до більшості сноубордів вказують рекомендоване розташування стійки (знаходиться близько до центру дошки). Ця позиція забезпечує хороший всебічний контроль і легкий поворот. З набуттям досвіду і розробкою свого стилю катання, ви зможете зробити стійку найбільш зручною для вас.

Як грамотно вибрати сноуборд:
Як грамотно вибрати сноуборд: фото з Facebook

Виберіть найбільш зручні для вас кути кріплення бази

Кріплення можна розташувати на сноуборді так, щоб ваші ноги були нахилені вперед, назад або знаходились десь посередині.

Якщо ви новачок в цьому виді спорту, встановіть кріплення в так званому положенні «качки», де обидві ноги розташовуються під кутом один до одного. Багато сноубордистів встановлюють передню обв'язку під кутом 15 градусів, а задню — під кутом від 0 до -6 градусів. Такий стан ідеальний для навчання катанню, так як змушує вчитися правильній техніці і грамотному розподілу ваги. Більшость райдерів не люблять регулювати кут своєї стійки кожен раз перед катанням, тому «качка» зазвичай є позицією за замовчуванням.

В майбутньому, як тільки ваша техніка стане твердою, ви можете спробувати поекспериментувати з кутами.

Також врахуйте, що для дівчат сноуборди мають більш вузьку центральну частину, меншу товщину і більшу м'якість при згинанні. Завдяки цим критеріям вони підходять для меншої маси тіла і меншого розміру взуття.

Якщо ви новачок в спорті, рекомендується перед покупкою спочатку орендувати сноуборд. Це дозволить вирішити, чи подобається вам цей спорт насправді. Крім того, ви придбаєте певний досвід для розуміння, який стиль катання для вас найбільш прийнятний, і, відповідно, дошку яких саме параметрів вам слід придбати.

Відео-посібник з вибору сноуборду для новачків