У більшості випадків свята в нашому житті супроводжуються розпиванням міцних напоїв. Зовсім трохи алкоголю відразу покращують настрій, дозволяють розслабитися, позбутися від тривожності або почуття стресу, роблять нас душею компанії. Але що робити, якщо після свята відразу наступають робочі будні і попереду у вас важлива зустріч, нарада, співбесіда чи переговори? Як позбутися від неприємних наслідків алко-паті, щоб вранці не тхнуло з рота, а голова була ясною і свіжою?

Чому виникає перегар?

запах перегару
Звідки йде запах перегару? скріншот YouTube

Перегар - це не просто неприємний, різкий сильний запах з рота. Після потрапляння алкогольних напоїв всередину, в шлунок, недоокислені речовини починають процес бродіння. Розщеплювати токсичні сполуки починає печінка, а продукти переробки алкоголю (так звана оцтова кислота) потрапляють в кров і починають курсувати по всьому організму. Як наслідок, пахне не з рота, пахне навіть не з шлунка, пахне весь організм в цілому. А найсильніше - ваші легені, оскільки кров людини після вживання алкоголю містить в собі високу концентрацію продуктів розпаду і токсинів. Саме вони і створюють загальний неприємний вихлоп або перегар від людини, яка дозволила собі пропустити чарочку або дві міцних напоїв.

А найдовше спиртовмісні речовини «відслідковуються» в сечі людини після алкогольних узливань. Вчорашнє свято може нагадувати про себе масою неприємних проявів - нудотою, головним болем, відсутністю апетиту, тремором рук, запамороченням, харчовим розладом і т.д. Це все і називається похміллям. Що краще за все прибирає наслідки похмілля? Складно сказати, адже у кожного є свій секрет. Давайте розберемося в найдієвіших способах очистити організм від алкоголю.

Як очистити організм від продуктів розпаду алкоголю?

похмілля
Чи можна полегшити стан похмілля? скріншот YouTube

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Швидше прийти в норму після свята або застілля - завдання не з легких. Оскільки потрібно повністю очистити організм від спиртовмісних речовин і отруйних сполук. Допоможуть радикальні способи очищення - повне очищення шлунку і кишківника (блювота, промивання, клізма), але в домашніх умовах можна вдатися до більш м'яких способів очищення організму від спиртного.

Наприклад, піддати організм помірним фізичним навантаженням - підійде зарядка, прогулянка на свіжому повітрі, фізична праця. Кров почне активний рух по організму і зможе швидше очиститися. Хороший знак, якщо при цьому ви спітніли - так організм звільняється від будь-яких шкідливих сполук, в тому числі і від алкогольних токсинів. А свіже повітря допоможе «провітрити голову».

Після фізичної активності добре б прийняти душ або викупатися - водні процедури допомагають полегшити загальний стан людини «з бодуна», швидше очищають організм від продуктів розпаду алкоголю і допомагають «змити» неприємний запах перегару. Відмінно приводить в норму і покращує загальний тонус прийом контрастного душу. Але цей метод допустимий, якщо у вас немає проблем з тиском і не прискорений пульс.

Не забувайте пити багато води, це також допоможе знизити концентрацію отруйних сполук в крові людини. Можна пити чисту питну воду, або зробити напій з медом і лимоном. Деяким допомагає мінеральна столова або лікувальна вода, типу нарзану або боржомі. А ось солодкою газованою водою захоплюватися не варто.

Швидше виходить алкоголь з організму, якщо пити розсіл, кефір, квас, гарячий бульйон. А ось похмеляться чаркою слабшого за градусами алкоголю не варто, легше може і стане, але ненадовго. А потім наслідки алкогольного отруєння обов'язково дадуть про себе знати.

Скоріше вивести алкоголь зі свого організму після п'янки допоможе ситна білкова їжа, навіть гостра, що інтенсивно впливає на обмін речовин. Тому радять з'їсти шматочок м'яса, яйця, тушковані овочі з пряними спеціями. Такі продукти швидко «розженуть» кров по організму і в результаті, тіло швидше позбудеться від алкогольних спиртових сполук і продуктів розпаду.

Деякі медики говорять про необхідність примусової вентиляції легенів. Іншими словами, людина перед важливою розмовою або зустріччю повинна зробити невелику дихальну гімнастику - глибоко вдихнути на повні груди і максимально сильно видихнути через рот. Варто повторити вправу 5-7 разів або навіть більше. Таке «провітрювання» організму наситить кров киснем, який зараз життєво необхідний головному мозку і допоможе позбутися від алкогольного «вихлопу».

Прискорить вивітрювання похмілля і прийом спеціальних аптечних препаратів. Це можуть бути таблетки активованого вугілля і більш сучасні ентеросорбенти (Смекта, Ентеросгель, Полісорб і т.д.), які швидко виведуть отруйні речовини з вашого організму. Можна купити і таблетки янтарної кислоти, препарати магнію, заспокійливі на основі валеріани і пустирника. Вони спричинять загальну пом'якшувальну і заспокійливу дію і допоможуть швидше усунути похмілля. До речі, в ролі природного ентеросорбенту може виступити просте молоко, яке допомагає провести щадну детоксикацію організму після алкогольного отруєння. У цьому відео коротко і в доступній формі показана біохімічна боротьба з алкогольною інтоксикацією

Якщо використовувати аптечні засоби ви не можете або не хочете, можна спробувати приховати неприємний запах з рота, використовуючи прості і доступні народні засоби.

Як замаскувати перегар?

замаскувати запах з рота
Чим приховати запах алкоголю? фото Pixabay

Усунення сильного алкогольного запаху з рота - захід тимчасовий і місцевий, оскільки причиною перегару і похмілля є токсини, які проникли вглиб людського організму. Але якщо ви на порозі важливої розмови, можна відбити сморід з рота за допомогою підручних продуктів.

Жуйка - перше, що спадає на думку, якщо потрібно швидко перебити неприємний запах алкоголю з рота. Скільки разів підлітки намагаються обдурити батьків цим підручним, але малоефективним засобом! Справа в тому, що жувальна гумка забезпечує нетривалий ефект, буквально на 10-15 хвилин. А поєднання алкоголю та м'ятного ароматизатора дає впізнаваний запах, який легко розпізнати. Якщо вже і «зажовувати» перегар, то краще жуйкою з фруктовим смаком.

освіжити подих
Як освіжити подих після випитого алкоголю? скріншот YouTube

Ненадовго нейтралізувати перегар можна, якщо ретельно почистити зуби і прополоскати рот спеціальними ополіскувачами. Якщо такої можливості немає, спробуйте пожувати якусь пряну зелень, так позбудетеся від запаху спиртного. Підійде петрушка, кріп або кінза. Трави також дають тимчасовий ефект, але більш тривалий, ніж жуйка. Деякі спеції з кухонної шафки в змозі допомогти вам прибрати неприємний запах. Спробуйте пожувати мускатний горіх, гвоздику або сухий лавровий лист. Тільки ковтати їх не варто, після ретельного розжовування виплюньте кашку, прополощіть ротову порожнину водою і зажуйте гіркий присмак солодкою цукеркою або льодяником.

Можна усунути сморід з рота після декількох алкогольних коктейлів чашкою міцної кави, звареної без молока і цукру. Якщо каву варити ліньки чи немає можливості, можна розжувати кілька кавових зерен. Але кофеїн обов'язково змусить ваше серце битися в кілька разів швидше, тому спосіб не підійде людям, що страждають від аритмії або гіпертонії.

Заїсти алкогольний запах можна і волоським горіхом або соняшниковим насінням. А ще, відмінно перебиває запах спиртного прийом природних «дезодорантів» - цибулі або часнику. Якщо ви не соромитеся пахнути цими продуктами, можна сміливо жувати цибулю або часник, це точно допоможе.

Щоб не дихати в обличчя співрозмовника перегаром, можна випити соняшникову олію або оливкову, столової ложки буде достатньо. Пам'ятайте, що цей засіб може дати проносний ефект, тому планувати тривалі поїздки найближчим часом не варто.

запах перегару
Неприємний запах перегару - дискомфорт для всіх! скріншот YouTube

Однак слід пам'ятати, якщо ви і зможете обдурити співрозмовника при безпосередньому контакті або розмові віч-на-віч, поліцейський алкотестер обдурити «зажовуванням» перегару не вийде. Навіть якщо заглушити неприємний запах з рота, дочекатися, коли в голові проясниться і від недавнього сп'яніння не залишиться і сліду, прилад «розпізнає» пари спирту в вашому диханні і крові. Так, коли ж можна буде сісти за кермо після випитих міцних напоїв?

Через скільки часу виходить алкоголь з крові?

алкогольні напої
Міцні напої - як довго виводяться з організму? фото YouTube

Час повного очищення організму від алкоголю і спирту - дуже індивідуальна річ. Цей показник залежить і від міцності і кількості випитого напою, а також від того, чи закушували ви під час п'янки. Впливає на концентрацію спирту в організмі і ваша вага, комплектація, стан здоров'я.

Не зайвим буде нагадування всім автомобілістам про те, що сідати за кермо і керувати транспортним засобом можна тільки в тверезому вигляді і ніяк інакше! Але ось через скільки часу настане ця сама тверезість?

Міцні напої, що логічно, виводяться з організму людини найдовше. Особливо, з жіночого. Наприклад, горілка, коньяк і віскі, випиті напередодні в обсязі до 350 мл, повністю вивітряться з організму тільки через 12-14 годин. Тобто, якщо ввечері ви затрималися за святковим столом і пропустили кілька чарок, поспали всього 8 годин, то сідати за кермо не варто - будь-яка перевірка виявить сліди сп'яніння. Якщо ж ви дозволили собі випити всього 50-100 гр горілки, то вже через 4-5 годин можете не переживати за свідчення алкотестера. До речі, продукти розпаду звичайної горілки вийдуть з крові на годину-півтори швидше, ніж коньяк, віскі або спирти самогону.

Пляшка звичайного пива (0,5 л) перестане відчуватися в вашому диханні вже через 2-3 години. Якщо випити кілька таких пляшок, то на очищення організму піде мінімум 6,5-7 годин, але при цьому неприємний запах може і залишитися.

Келих шампанського, який ви випили за здоров'я іменинника або з будь-якого іншого радісного приводу, перестане циркулювати в вашій крові вже через годину-півтори. А якщо власноруч «засудили» цілу пляшку (750 мл), то протягом найближчих 10 годин ваш організм буде посилено боротися з наслідками.

А ось після 200 гр сухого вина повністю протверезіти вдасться вже через 3 години. Кажуть, що червоне вино виходить з організму швидше, оскільки воно корисніше білого, але таке твердження нічим не підкріплено. І біле, і червоне, кріплене або десертне вино тримається в організмі людини на півтори-дві години довше, ніж сухе.

алкогольні напої на святі
Алкоголь, якщо його пити в міру, робить свято яскравішим! скріншот YouTube

Знаючи, що відбиває запах перегару і як боротися з наслідками алкогольної інтоксикації організму, ви можете дозволити собі трохи розслабитися і повеселитися за святковим столом. Правда, все добре, що в міру. Бережіть своє здоров'я, особливо під час свят.