За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) коронавірус вразив 150 тисяч людей по всьому світу, з яких 75 тисяч одужали, а 5 800 померли. Решта, майже 70 000 чоловік зараз знаходяться в самоізоляції або лікуються у лікарнях. Випадки зараження виявили в 123 країнах.

11 березня ВООЗ прийняла рішення оголосити пандемію. Що це таке, чим вона відрізняється від епідемії і коли останній раз оголошували пандемію.

Розбираємось в термінах

Епідемія - це масове розповсюдження інфекційної хвороби серед населення за короткий період часу. Епідемія неконтрольовано поширюється в межах однієї країни.

А пандемія - це епідемія, яка вийшла з під контролю і почала розходитися по інших країнах.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

ВООЗ визначає пандемію як поширення захворювання в світових масштабах. Крім того, це робиться в тих випадках, коли проти захворювання немає вакцини.

Експерти відзначають такі основні критерії пандемії:

  • новий збудник,
  • заразність і швидкість поширення з однієї точки світу в іншу,
  • явні симптоми і швидкість передачі,
  • мінімальна кількість людей має імунітет до збудника.

Перш за все, пандемія - це рекомендація для країн, де ще немає масового поширення хвороби (у випадку з коронавірусом до таких відноситься і Україна) приймати активні дії, щоб попередити і не допустити масового поширення.

Потрібно усвідомлювати, що тяжкість захворювання не відноситься до важливих критеріїв пандемії. І те, що ВООЗ оголосила пандемію - не означає, що ми всі помремо.

коронавірус в Україні, фото:Уніан
коронавірус в Україні, фото:Уніан

Скільки триває пандемія

Світові пандемії, як правило, тривають від 12 до 25 місяців.

Коли останній раз оголошували пандемію

Останній раз в світі оголошували пандемію в 2009 році через так званий "свинячий грип" H1N1. У світі цей грип забрав життя однієї сотої людства. Тоді захворіло більше 6 мільйонів українців і більше 1000 чоловік померло. І це при тому, що від свинячого грипу була терапія.

За словами санітарних лікарів, які працювали в період цієї пандемії, тоді Україна також не була готова до неї: не вистачало коштів для штучної вентиляції легенів, також не вистачало масок. В магазинах розмітали продукти, а в аптеках ліки.

Як бачимо, через 11 років ми знаходимося на тому самому ріні готовності - на нульовому...

коронавірус, фото Getty Images
коронавірус, фото Getty Images

Шість фаз пандемії

Експерти визначають шість фаз пандемії:

1 фаза - нових різновидів вірусу немає. Від тварин до людини передаються старі штампи хвороб, від яких є ліки.

2 фаза - Нових вірусів немає, але циркуляція вірусу серед тварин небезпечна для людей.

3 фаза - Наявні випадки інфікування людини новими вірусами, але від людини до людини вірус не передається.

4 фаза - Менше 25 людей заражені нової хворобою, яка триває не довше двох тижнів.

5 фаза - З'являються випадки захворювання більших груп населення (25-50 чоловік), хвороба триває 2-4 тижні. Передача вірусу від людини до людини зберігає локальний характер, але сам вірус виявляється краще пристосованим до людського організму.

6 фаза - Збільшується кількість випадків зараження з величезною швидкістю, хвороба передається від людини до людини.

При 5 і 6 фазах рекомендується вводити обмеження і карантини, забороняти масові заходи, закривати школи, а особи, схильні до ризику розвитку важкого захворювання, повинні пройти медичне обстеження і лікування.

Що відбувається під час оголошення пандемії

ВООЗ в цей час посилено працює над створенням резервів - ліків та засобів гігієни, а також доставляє необхідні засоби захисту та антибіотики по всьому світу. Крім того, вчені працюють над створенням вакцини саме від цього вірусу.

За попередніми підрахунками експертів вакцину від коронавируса варто очікувати приблизно через рік.

коронавірус, ілюстративне фото Getty Images
коронавірус, ілюстративне фото Getty Images