Астрономічний день сонцестояння щорічно змінюється. Дізнайтеся, від чого залежить зміна дати? Як треба зустріти й провести цей день? Що роблять у цей час? Які існують давні народні звичаї, замовляння та прикмети? Читайте найцікавіші факти.

Значення дати, якого числа настане астрономічна весна?

Астрономія - наука, яка диктує нам свої правила. Астрономічною весною прийнято називати день весняного рівнодення. Ця назва закріпилася, тому що тривалість дня дорівнює ночі. Тобто 12 годин займає день і 12 годин - ніч.

Весняний день рівнодення прийнято називати тим днем, коли сонце однаково висвітлює половину двох півкуль землі. Тобто половинка земної кулі у Північній півкулі та Південній висвітлюватиметься після сходу сонця у цей день однаково.

Дата у цьому році зміщена із огляду на те, що 2020 рік високосний: вона припадає на п'ятницю, 20 березня. «Але чому ж сталося таке зміщення?» - запитаєте ви. Це пов'язано із відмінностями із астрономії та календарю. Із огляду на розбіжності між астрономічним і календарним днем й виникло дане зміщення.

Історія астрономії розповідає нам про те, що при весняному рівноденні сонячний центр у його видимому русі перетинає небесний екватор. Виникають екваторіальні явища, і наша Земля, яка обертається навколо своєї уявної осі, одночасно рухається навколо Сонця.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Це призводить до того, що сонячне положення дає тепло, падаючи на екватор прямовисно. У підсумку для всіх міст та інших населених пунктів Землі, які знаходяться на півночі, в центрі та на півдні, день практично дорівнює ночі.

У 2020 році день весняного рівнодення настане в Україні о п'ятій годині п'ятдесят хвилин. Висота й освітлення Сонця, яке знаходиться у цей день у певному положенні, дозволяють говорити нам про настання однакової тривалості дня та ночі.

День весняного сонцестояння 2020, pexels.com
День весняного сонцестояння 2020, pexels.com

Після цього небесне світило продовжує свій шлях руху далі. Але який період повинен пройти, щоб настало наступне рівнодення? Рівно півроку, тільки Сонце перебуватиме із протилежного боку.

Таким чином, буває весняне й осіннє рівнодення. Навесні ми спостерігаємо однакову тривалість дня й ночі у березні. Для осіннього періоду характерно святкувати рівнодення у вересні місяці.

Чому день рівнодення відрізняється по роках?

Не варто плутати дні сонцестояння із рівноденням. Це абсолютно різні поняття. І порівнювати їх було б неправильно. Сонцестояння припадає на червень (літо) та грудень (зима).

Але чому дати свята рівнодення щороку різні? Від чого їх зміна настає, залежить, як визначити й розрахувати точну кількість астрологічного весняного свята рівнодення? Дата залежить від високосного року.

Згідно астрологічної практики, тривалість дня після рівнодення збільшується. І відбувається його поступове збільшення. Настає новий період, коли Сонце проходить знак Зодіаку Риби. І переходить у Овна, потім - у Тільця, Близнюків, тобто настає астрологічна весна.

Здійснюється також перехід небесного світила із Північної півкулі в Південну. Астрологи відзначають у цей період ефективність ініціатив, нових планів. Дуже добре здійснювати задумані проекти, загадати бажання. Езотерика у цьому відношенні характеризується особливими способами сприйняття.

Вважається, що можна загадувати бажання. Природа відроджується, а разом із нею - і активність людей в усьому світі. Виконання бажань знаменуватиметься успіхом, оскільки знак Овен - це чудовий час для реалізації задумів.

Щорічно день рівнодення припадає на різні дати, оскільки близько 6 годин ми не рахуємо, а додаємо їх тільки на високосний рік. За 4 роки виходить доба: 4х6=24. Зважаючи на це, можна розрахувати й дату астрономічної весни.

Як Україна відзначає цей день? І які традиції дійшли до нас?

Говорити про привітання на день рівнодення сьогодні не прийнято. А ось раніше для язичників було характерно підпорядкування природі. У язичницькі часи люди вірили, що цей день може змінити їхнє майбутнє.

Раніше вважалося, що у повний місяць потрібно загадувати на рівнодення бажання дереву. І тоді воно обов'язково збудеться. Язичництво трактувало: у разі негараздів потрібно підійти до дерева, притулитися. Одним із стародавніх обрядів виступає розмова із деревом, яке підказувало, як бути й що робити. Давній язичницький ритуал - погладжування листочків.

Вважалося, що у підсумку воно зарядить людину енергією та позитивом. Можна читати замовляння на щастя, удачу, багатство. Раніше проводилися найрізноманітніші магічні ритуали. Примітно, что місяць та магія досі мають вплив на деяких людей.

Раніше на рівнодення було прийнято влаштовувати масові гуляння. Звучало привітання із рівноденням. У свята рівнодення було прийнято ходити у гості, пригощатися різними ласощами.

День весняного сонцестояння 2020, скріншот із YouTube
День весняного сонцестояння 2020, скріншот із YouTube

Сьогодні на дату рівнодення припадає піст. Церква вважає, що протягом 48 днів варто поститися, обмежувати всілякі розважальні заходи, молитися, а, отже, очищатися від гріхів.

Ворожіння для церкви - під забороною. А ось у язичницькі часи ворожіння було поширеним явищем. Деякі люди сьогодні дотримуються церковних правил. Інші вірять у магію та проводять ритуали.

Але у будь-якому випадку сумувати у цей день не можна. Потрібно, щоб думки були позитивними. І думати краще тільки про хороше. Не варто з'ясовувати стосунки, лаятися й сваритися, проявляти агресію, злість.

У стародавні часи, шануючи слов'янські традиції рівнодення, слов'яни пекли випічку - жайворонків. Вони отримали таку назву завдяки тому, що пеклися у вигляді пташок. Із давніх-давен існувала прикмета кидати свій пряник у небо, щоб дізнатися, яким буде здоров'я.

Обряд проводився у слов'ян для дітей та дорослих. Усі ставали та кидали свій пряник угору. Чиє частування було вищим за всіх, у тих здоров'я весь рік буде відмінним. Чим нижче - тим гірше.

День весняного сонцестояння 2020, pixabay.com
День весняного сонцестояння 2020, pixabay.com

Мали місце й інші обряди. Смакуючи випічку, слов'янський народ не з'їдав голову жайворонка, а лише тулуб. Вважалося, що таким чином діти й дорослі уберігали себе від хвороб та невдач. А голову жайворонка віддавали на поживу домашній тварині.

На жайворонках також ворожили. Коли пекли пряники, вкладали у тісто щось. Наприклад, у випічці могла бути каблучка - це обіцяло заміжжя, ґудзик - до обновок, монетка - до життя у достатку, намистинка - до потомства, ключик - до прибутку.

І у дитячому, і у дорослому розумінні існувала думка, що важливо роздати пряники-жайворонки друзям, знайомим, родичам, щоб «подарувати» їм усім добре здоров'я та відмінне самопочуття. Сьогодні в Україні святкування рівнодення як такого не існує.

Що можна робити у день рівнодення, а що не можна?

Раніше магія та містика були більш значущими, ніж сьогодні. У день весняного рівнодення було не прийнято бажати зла навіть ворогам. Тоді велике значення приділялося магії.

Вважалося, якщо сказати або подумати щось погане у цей день, воно обов'язково повернеться до тебе у подвійній кількості. Із давніх-давен люди передавали із покоління у покоління поради, а також ритуали, які необхідно проводити у очікуванні дива.

Особливе значення у цей день мають мантри. Це своєрідне ставлення до світу, знання, любові та дій. Мантра й донині має високе духовне значення.

Із давніх-давен вважалося, що у день весняного рівнодення можна й потрібно думати про хороше. Якщо день починається позитивно, то таким буде і весь рік. Медитація із мантрами та запаленою свічкою допоможе розслабитися, знайти спокій, зарядитися успіхом і позитивом на майбутнє. Це означає приплив сил і потужний вплив на підсвідомість.

Скільки часу займатися медитацією, кожна людина повинна вирішити для себе самостійно. Головне для того, щоб позитивні зміни вступили у силу, - максимально глибоко перейнятися бажанням і зануритися у свій внутрішній світ.

Не можна у цей день думати про погане. Бажати комусь щось погане або говорити нехороші слова, лаятися. Вважається, що весь негатив може обернутися для такої людини подвійно. Краще вкажіть собі подумки позитив.

День весняного сонцестояння 2020, pexels.com
День весняного сонцестояння 2020, pexels.com

Прибирання в оселі, у саду та на вулиці при хорошій погоді не забороняється. Найкраще творити у цей день добрі справи, не тримати ні на кого зла, прощати й забувати образи. Із давніх-давен вважається: у якому психологічному стані проведе людина цей день, таким буде для нього і весь рік.

Яка доля у тих, хто народився у день весняного рівнодення?

У тих людей, чия дата народження припадає на дні весняного рівнодення, неприборкана енергія. Їм дано народитися цілеспрямованими, із незламною силою волі, рішучими й безстрашними. Але у той же час - це люди запальні.

Нумерологія виділяє для них такі важливі роки: 15, 30 і 45 років. Люди, народжені у день весняного рівнодення, поєднують у собі інтуїцію та логіку. Вони впевнені у своїх силах. І контролюють себе навіть у найскладніших ситуаціях.

День весняного сонцестояння 2020, pexels.com
День весняного сонцестояння 2020, pexels.com

Їх дата народження допомагає уникати неприємностей, бути природженими воїнами та лідерами. Трактування їх долі звучить так: можуть бути як тріумфальні сходження на вершини, так і швидкі падіння.

Затемнення цих людей може відбуватися через нестриманімть, запальність та зайві прояви амбіцій. Головне для досягнення успіху - рівновага, вміння контролювати свої емоції.

Випробовуйте захват та приємні емоції, радість, щоб усі ці почуття втілилися у реальність. І тоді доля «помахає» вам у відповідь удачею та щастям!

Фото, картинки

День весняного сонцестояння 2020, pexels.com
День весняного сонцестояння 2020, pexels.com

День весняного сонцестояння 2020, pexels.com
День весняного сонцестояння 2020, pexels.com

День весняного сонцестояння 2020, pexels.com
День весняного сонцестояння 2020, pexels.com

День весняного сонцестояння 2020, pexels.com
День весняного сонцестояння 2020, pexels.com

День весняного сонцестояння 2020, pexels.com
День весняного сонцестояння 2020, pexels.com

День весняного сонцестояння 2020, pexels.com
День весняного сонцестояння 2020, pexels.com

Відео