Навряд чи вам вдасться досягти висот у вивченні англійської мови без читання книг в оригіналі. Не обов'язково вибирати складні класичні твори. Після прочитання книжки має залишатися приємний післясмак і відчуття, що ви вивчили щось нове. А якщо читання кожної зі сторінок будемо мукою, це може назавжди відбити бажання читати англійською мовою як у дітей, так і у дорослих. Найважливіше: вибирати літературу згідно з вашим рівнем. У цій статті ви дізнаєтеся список книг для початківців, які допоможуть розвинути словниковий запас.

Навіщо читати англійською мовою

Неадаптовані романи авторів, що читаються в усьому світі, з легкістю можна знайти на полицях книжкових магазинів. Якщо ви хочете опанувати академічну англійську, то вам дійсно потрібна класична література. А для повсякденного спілкування цілком підійде сучасна. Але якщо з класикою справи йдуть добре, то неадаптована сучасна література - дефіцит на полицях вітчизняних магазинів. Вибір обмежується декількома бестселерами. А ось знайти відповідну літературу для початкового рівня в Інтернеті набагато простіше.

У чому користь читання англійською

  1. Це відмінна можливість для новачків почати збільшувати свій словниковий запас. При цьому необхідність в зубрінні відпаде сама собою. Казки та популярні розповіді для початкового рівня відрізняються простою мовою написання. Слова періодично повторюються, завдяки чому відкладаються в пам'яті.

    Але це не означає, що потрібно всього лише пробігтися очима по сторінці і читати далі. Якщо попадеться корисна і цікава фраза, випишіть її на окремий листочок, повісьте на видному місці. Так вона легко запам'ятається. Тому можете на якийсь час відкласти нудні підручники з англійської для вивчення лексики. Для багатьох вони і зовсім виявляються марними.

  2. На жаль, англійська мова часом нелогічна. У ній немає точності. Наприклад, написання багатьох слів не піддається ніяким поясненням і правилам. І їх доводиться вчити напам'ять. Але всім буде краще зробити процес навчання цікавим. Хороша книга оригінальною мовою допоможе запам'ятати написання багатьох слів на підсвідомому рівні. Науково доведено, що чим більше людина читає, тим грамотніше вона пише.

  3. Нескладні маленькі книги допоможуть читачеві краще зрозуміти місцеве населення, англійських підлітків і в принципі перейнятися культурою. А найкраща англійська і американська класика допоможе отримати більш глибокі знання з історії та зрозуміти, як розвивалися держави.

    Також читання англійською розширює вибір книг. Далеко не всі художні твори перекладаються. Багато з них і зовсім не відомі українським читачам.

  4. Після прочитання останньої сторінки ви відчуєте гордість за себе. На початкових етапах досить важко читати оригінальні твори. І усвідомлення того, що вам це вдалося, подарує бажання відразу ж прочитати ще одну. Згодом ви помітите відчутні поліпшення, вам стане легко читати дитячі казки і легкі історії. Тоді ви почнете читати нові сучасні книги англійських і американських авторів.

Прості поради: як читати книги англійською

Книги англійською мовою для початківців
Книги англійською мовою для початківців, pinterest.ru

На початковому етапі рекомендується звернути увагу на адаптовану літературу. На таких книгах міститься значок, що позначає рівень, на який розрахована книга. Мінімальний словниковий запас на початковому рівні - 200 слів. А для читання твори рівня Pre intermediate необхідно знати близько 1400 слів. Якщо ж ви хочете читати цікаві англійські твори в оригіналі, то зверніть увагу на книги з паралельним перекладом.

Популярні новини зараз
Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще
  • Пам'ятайте, що не потрібно перекладати кожне незнайоме слово. Намагайтеся інтуїтивно зрозуміти, яке значення може бути у слова. Контекст допоможе зрозуміти значення більшості невідомих слів.

    А ось якщо ви розумієте абсолютно все - це тривожний сигнал. Швидше за все, твір було вибрано помилково. І ніякої користі від його прочитання ви не отримаєте.

  • Не потрібно обмежувати користь від читання лише розширенням словникового запасу і поліпшенням навичок письма. По можливості читайте вголос. Це допоможе в подальшому більш впевнено говорити англійською і швидше подолати мовний бар'єр.

  • Слухайте аудіоверсії книг, які читаєте. Завдяки цьому ви зможете розвинути розуміння мови на слух, що також необхідно.

Також у вивченні мови важлива періодичність. Кожен день приділяйте читання хоча б по 15 хвилин.

Кращі книги англійською для початківців

Вибирайте для себе цікаві жанри: будь то детективи або любовні романи. А в ідеалі новачкові варто читати відомі історії, які були екранізовані. Читачеві, попередньо знайомому з сюжетом, буде простіше зрозуміти значення деяких слів і фраз. Також легше читати книги, які одного разу вже були прочитані рідною мовою.

Елізабет Гілберт "Їж, молись, кохай"

Любовний роман американської письменниці рекомендується до прочитання багатьом новачкам. Причиною включити книгу в список стала легка мова написання і проста лексика. У ній ви не знайдете складних граматичних конструкцій та застарілих слів. А захоплюючий сюжет не відпустить до останньої сторінки.

Книга мемуарів "Їж, молись, кохай" вийшла на світ в 2006 році. У ній Елізабет Гілберт пише про свою подорож після розлучення з чоловіком і про відкриття, які подарувала поїздка. Подібні мотиваційні твори змушують повірити в те, що ніколи не пізно почати своє життя з чистого аркуша.

У центрі сюжету сама письменниця. Їй було 32 роки, у неї був чоловік, будинок і успішна кар'єра. Але на серці туга. Елізабет нещасна в шлюбі. Ночами вона тихо плаче. В результаті було прийнято рішення розлучитися. Але шлюборозлучний процес - не найлегше заняття. Паралельно з цим у Елізабет зав'язуються нові відносини, які в майбутньому не принесуть нічого, крім відчаю і порожнечі.

Обставини складаються на користь головної героїні. Елізабет відправляють на Балі писати статтю про йогу. Її життя змінює зустріч зі знахарем, який передбачає, що одного разу вона знову повернеться сюди і багато чому навчиться.

Нарешті, Елізабет домагається довгоочікуваного розлучення, після чого відправляється в подорож. У спекотній Італії вона спробує найсмачніші страви традиційної кухні (їж), відпочинок в Індії проводить в пошуках духовності (молися). А залишок року проводить на Балі, де зустрічає бразильця на ім'я Феліпе, який пробудить в її серці почуття (люби).

За мотивами книги був знятий фільм, який допоможе підготуватися до прочитання твору.

Шарль Перро "Красуня і чудовисько"

Твір був неодноразово екранізований. Серед найпопулярніших екранізацій: однойменний фільм 2017 року і диснеївський мультфільм 1991. А сюжет знає практично кожен, тому зі сприйняттям навряд чи виникнуть проблеми. Це легка книжка для тих, хто хоче знову зануритися в дитинство і повірити в казку. Підійде також для школярів середніх класів.

В історії розповідається про купця, у якого було три дочки. Молодшу звали Белль, її серце було повно добра і співчуття. Одного разу він їде по справах і питає у дочок, які подарунки вони хочуть отримати. Старші побажали коштовності і красиві наряди, а Белль сказала, що хотіла б отримати в подарунок троянду, так як в їх частини країни ці квіти не виросли.

По дорозі додому він губиться в лісі. Випадково купець виявляє чудовий замок з їжею і напоями. Він вирішує там переночувати, а вранці знаходить чудовий сад з трояндами і згадує, що обіцяв привезти квітку в подарунок Белль. Як тільки була обрана троянда, з'являється чудовисько, яке має намір вбити купця. На що той лякається і каже, що взяв лише одну на подарунок доньці. Чудовисько вирішує відпустити купця, але з однією умовою: повернеться або він, або його дочка.

Засмучений купець відправився додому і про все розповів доньці. Белль залишає рідний дім і йде до палацу.

Льюїс Керрол "Аліса в країні чудес"

Багато хто почав читати англійські твори саме з "Аліси в країні чудес". Зачаровуючий сюжет і красива мова написання - головні причини, через які варто почитати цю книгу в оригіналі. Але для початківців краще вибрати адаптовану версію.

Композиційно книга поділена на невеликі глави, завдяки чому зручно задати денну "норму" читання. Цікаві персонажі, продумані світи зробили цей твір улюбленим не тільки для дітей, а й для дорослих.

Головна героїня - Аліса. Одного разу, пішовши за кроликом, вона потрапляє в уявний світ. Там вона зустрічає незвичайних створінь. Вона має пройти через багато випробувань, зіткнутися з небезпекою, щоб повернутися додому.

Твір багаторазово екранізували. Серед найпопулярніших екранізацій: мультфільм 1951 і фільм 2010 року.

Агата Крісті "Вбивство в "Східному експресі ""

Агата Крісті - англійська письменниця і неперевершений майстер детективу. Від її книг не можна відірватися і хочеться в той же день дочитати до останньої сторінки, щоб скоріше дізнатися, хто ж злочинець. І тільки лише мовою оригіналу вдасться повною мірою насолодитися її стилем написання.

Для недосвідчених читачів підійдуть короткі адаптовані версії творів Агати Крісті, з яких було вилучено важкі граматичні конструкції і обороти.

Еркюля Пуаро запрошують на поїзд під приводом того, що може статися вбивство. Ця поїздка обернеться для детектива однією з найзаплутаніших справ. Через погодні умови поїзд вночі зупиняється. В цей час вбивають одного з пасажирів, багатого американця Ретчета.

З'ясовується, що причина злочину захована в далекому минулому. Ретчет був пов'язаний з убивством маленької дівчинки. Чи вдасться Еркюлю докопатися до істини і знайти злочинця?

У 2017 році книга була екранізована. Фільм вийшов видовищним і захоплюючим.

Елінор Портер "Полліанна"

Оригінальна версія книги підійде для читання на рівні А2. Новачкам же варто почати з невеликої адаптованої версії. При бажанні можна читати оригінал, але з паралельним перекладом. "Полліанна" відмінно підійде тим, хто бажає навчитися відчувати мовоу, краще пізнати її граматику і лексичні особливості. Попередньо ознайомитися з сюжетом можна, подивившись фільм "Поліанна" 2003 року.

Сюжет розповідає історію дівчинки Поліанни. Її матері давно немає в живих, а нещодавно помер і батько. Осиротіла дівчинка змушена жити у своєї тітки Поллі, з якої ніколи і не спілкувалася. Полліанні виділяють невелику кімнатку на горищі, без дзеркал і практично позбавлену меблів.

Але батько навчив дівчинку грати "в радість" і бачити в усьому хороше. Дівчинка з захопленням приймає моралі і закиди тітоньки, чим приводить її в замішання. Час йде, і Поллі починає прив'язуватися до дівчинки.

Лоїс Лоурі "Хранитель"

Ця книга захопить всіх шанувальників жанру антиутопія. Сучасний твір написано живою і простою мовою. Автор не використав складних конструкцій. В основному, зустрічаються звичні Present Simple, Past Simple. І хоч твір досить довгий, він читається на одному диханні.

Головний герой - хлопець на ім'я Джонас. В його світі долі людей заздалегідь вирішені наперед. У суспільстві заборонено робити або говорити щось таке, що могло б зачепити оточуючих.

Коли хлопчикові виповниться 12 років, комісія повинна буде визначити його професію. Одноголосно його призначають "приймачем спогадів". Це єдина людина, якій відомо про минуле людства. Спочатку Джонаса переповнює гордість і захват. Але незабаром він розуміє, що існуюча система позбавила людей багатьох радостей життя: квітів, любові, музики. Тоді Джонас приймає рішення, що хоче повернути їм спогади.

Книга "Хранитель" була екранізована в 2014 році. Фільм отримав назву "Посвячений".

Ернест Хемінгуей "Старий і море"

Знаменитий класичний твір, який в школі читають носії мови. Книга дуже маленька, але містить глибокі думки. Лексика може виявитися складною для новачка. В такому випадку краще взяти адаптовану версію.

У книзі розповідається про рибака на ім'я Сантьяго. День за днем ​​він йде в море і кожного разу повертається без улову. Сантьяго допомогає хлопчик. Це невелика повість про силу волі і досягненні мети. Про те, як важливо через свої помилки не упустити довгоочікуване щастя.

Приділіть особливу увагу підбору книги. Враховуйте власний рівень і переваги в літературі. Щодня виділяйте на читання не менше 15 хвилин. Згодом ви помітите, наскільки простіше вам стало сприймати англійський текст. Страх піде і з'явиться бажання далі розвиватися.