При виконанні тих чи інших робіт по лагодженню часто виникає потреба використання клею. Але може трапитися так, що залишки клеїть речовини потраплять на руки або одяг. В цій ситуації не слід панікувати або намагайтеся відразу віддерти засохлий клей з пальців або тканини, тим самим пошкоджуючи шкірні покриви і завдаючи непоправної шкоди одязі. Є багато ефективних способів, що дозволяють безпечно і швидко вивести застиглий або старий клей.

Клейкі речовини бувають різних видів і віддаляються вони також по-різному. Наприклад, якщо до пальців прилип гумовий вид або термоклей, то їх без зусиль можна змити простою водою з милом. Але є такі види, як силікатний або будівельний, не кажучи вже про вічну проблему з суперклеєм (в народі іменується «секундний»). Такі речовини дуже важко відклеїти з взуття або джинсів, якщо вони випадково потрапили на них.

У даній статті описані найбільш популярні та доступні методи видалення різних клеючих речовин з рук і одягу в домашніх умовах (в тому числі і супер клею).

Як видалити з рук практично будь-який клей

Як прибрати клей з тканини і рук
Як прибрати клей з тканини і рук, скрін

Застосуйте господарське мило або миючий засіб

Просте господарське мило або миючий засіб ідеально підходять для того, щоб позбутися сухої липкої речовини. Просто рясно нанесіть наявний в господарстві засіб на руки або просто намильте їх милом, потім змийте теплою водою. Повторюйте процедуру кілька разів, поки бажаний ефект не буде досягнутий.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Як прибрати клей з тканини і рук
Як прибрати клей з тканини і рук, скрін

Видалення клею з рук за допомогою солі

Другий метод є найбільш простим і екологічним.

Посипте дрібку солі на руки. Немає точної кількості, яку потрібно використовувати — все залежить від того, скільки клею вам потрібно відтерти.

Підійде звичайна столова сіль, але ви також можете спробувати цей метод з морською сіллю, цілісної сіллю або іншими видами. При цьому намагайтеся уникати грубої агресивної солі, такої як кам'яна, оскільки вона може призвести до порізів на руках.

Приготуйте м'яку сольову пасту. Для цього додайте до солі кількість води, що дорівнює приблизно половині її обсягу. Приготуйте м'яку суміш, після чого нанесіть її на зону, яка вимагає очищення.

Хитрощі, які допоможуть швидше очистити уражену ділянку

  • Гаряча вода більш ефективна. Висока температура води прискорює час реакції і допомогає руйнувати хімічні речовини, присутні в клеї.
  • Для прискорення процесу спробуйте додати у воду лимонний сік. Кислота, що міститься в соку жовтого цитрусового фрукта, допомагає розчинити клей.
  • Використовуйте одну руку, щоб протерти покритий клеєм участок іншої руки. Якщо клей присутній на обох руках, потріть долоні одна об одну, тримаючи посередині сольове тісто.
  • Підтримуйте постійний, але м'який тиск, щоб сіль могла впливати на клей. При терті клейка речовина буде поступово розсипатися і відшаровуватися.

Процедуру рекомендується виконувати над раковиною.

Приблизно через хвилину промийте руки, щоб відмити сіль. Перевірте результат виконаної роботи — якщо клей повністю видалений, все готово! Однак часто потрібно більше зусиль, перш ніж ви помітите значні поліпшення.

Продовжуйте додавати сіль і воду для підтримки м'якої консистенції сольовий пасти без втрати абразивної здатності. Залежно від товщини клею, ви можете заздалегідь приготувати кілька доз солі.

Продовжуйте втирати суміш, споліскуючи і поступово видаляючи шматки клею, а також додаючи щоразу більші порції. В кінці кінців, ви зможете зняти значну частину клею.

Використовуючи даний спосіб, не варто очікувати ідеальних результатів з першої спроби. Але повторне нанесення суміші значно прискорить процес.

Навіть якщо ви не зможете повністю видалити весь клей з рук (наприклад, у вас може не вистачити терпіння), не хвилюйтеся — у кінцевому підсумку він відшаровується сам по собі. Природний підшкірний жир, присутній на руках, з часом послаблює адгезивну силу клею. Природний жир буде виділятися під час звичайної повсякденної діяльності.

Використовуйте ацетон

Третій метод досить агресивний, але часто тільки він може повністю прибрати клейку речовина з ваших рук. Особливо це актуально, якщо справа стосується універсального клею «Момент».

Як прибрати клей з тканини і рук
Як прибрати клей з тканини і рук, скрін

Ацетон — це хімічний розчинник, здатний впливати на деякі пластикові та адгезивні компоненти.

Треба просто замінити воду ацетоном. Для цього змочіть ним тампон або ганчірку і спробуйте стерти клей з рук. Ви помітите, що більшість видів клеючих речовин, включаючи суперклей, миттєво розчиняються і відходять від шкіри.

Але ви повинні бути дуже обережні: ацетон є досить агресивним хімічним продуктом, коли мова стосується ніжної шкіри. Використовуйте його в помірних кількостях, не забуваючи зволожувати шкіру в кінці процедури.

Ацетон міститься майже у всіх розчинниках для нігтів, тому сміливо можете застосовувати його.

Як прибрати клей з тканини і рук
Як прибрати клей з тканини і рук, скрін

Як прибрати клей з тканини і рук
Як прибрати клей з тканини і рук, скрін

Еффективные способи видалення клею з тканини

Розглянемо, які кроки можна вжити, щоб легко видалити пляму з штучної і натуральної тканини.

Перед пранням забрудненого предмету одягу рекомендується відчистити клей з тканини невеликим ножем. Таке усунення частинок клею полегшить роботу, яку вам доведеться робити пізніше.

Відіпрати залишки клею на одязі (наприклад, з джинсів або шкірозамінника) можна наступними способами:

Як прибрати клей з тканини і рук
Як прибрати клей з тканини і рук, скрін

  • Можна промокнути пляму розчином спирту. Це один з найдієвіших методів.
  • Ви можете вибрати екологічно чисте рішення, використавши простий столовий оцет. У цьому випадку спочатку слід зволожити оброблювану ділянку, потім нанести на неї оцтову кислоту. Пензлик може допомогти вам у цій справі.
  • Уражену ділянку можна нагріти праскою, попередньо поклавши на тканину кілька шарів марлі. Нагрівати слід не довше хвилини, завершивши процедуру обробкою розчинником.
  • У випадку дійсно стійких плям (наприклад, від «Моменту» або клею секунда), можна спробувати позбутися від них за допомогою засобу для зняття лаку або ацетону.

Як прибрати клей з тканини і рук
Як прибрати клей з тканини і рук, скрін

Як прибрати клей з тканини і рук
Як прибрати клей з тканини і рук, скрін

Як видалити клей з дерева

У випадку з деревом ви насамперед повинні дотримуватися обережності, щоб не видалити лак разом з клеєм.

Тут також на допомогу приходить ацетоном. Змочіть ним пляму, потім пошкрябайте гумовим шпателем.

Якщо ж ви маєте справу з нефарбованою деревиною, можна спробувати протерти пляму спиртом, до повного видалення.

Як видалити клей зі скла або пластику

Якщо клей прилип до скла, можна використати ацетон або будь-який спирт. Також можна спробувати застосувати знежирюючий засіб для скла або білий оцет. Просто використовуйте тканину або паперовий рушник з невеликою кількістю продукту.

Крім того, постраждалу ділянку можна нагрівати феном протягом 1-2 хвилин, а потім обробити розчинником або шкребком.

При видаленні клею з пластику будьте дуже обережні, щоб не пошкодити оброблювану лаковану поверхню. Припустимо, при видаленні клею з телефону враховуйте, що його зовнішній вигляд може втратити блиск, так як зітреться лаковане покриття.