Країна призупинила своє звичайне життя заради однієї мети – уповільнити поширення коронавірусу.

Чи справляється українська медична з першими випадками коронавірусу і що твориться в наших лікарнях, розповів лікар-епідеміолог Андрій Александрін в ефірі програми "Право на владу".

За словами спеціаліста, медики опинилися сьогодні в заручниках ситуації, адже вони по-суті роззброєні і беззахисні перед смертельнонебезпечним вірусом, оскільки не мають індивідуальних засобів захисту.

"Те, що ми зараз бачимо, працюючи в медичних закладах, те, що ми зараз бачимо щодо засобів індивідуального захисту - у нас нема якісних респіраторів. Медичні співробітники на сьогодні повністю роззброєні. Те, що у нас сьогодні на ринку з'явилося, це вибачте, фуфломіцин інфекційного контролю. Вони ніяк не врятують і ніяк не можуть зашкодити зараженню медичних співробітників. Ми бачимо по Італії - 9% від загальної кількості інфікованих - інфіковані медичні співробітники. Тому на сьогодні медики спілкуючись з виявленими хворими коронавірусом, не маючи засобів індивідуального захисту, вони ходять додому. А ми знаємо, що саме COVID-19 має таку специфічність, що в інкубаційному періоді може не бути проявів, але людина буде заражати інших...Тепер давайте змоделюємо таку ситуацію: медичні працівники, які надають допомогу хворим на коронавірус, ходять додому, спілкуються зі своїми знайомими, зі своїми рідними... Тому де ми в першу чергу чекаємо спалаху? В Чернівцях, чекаємо в Житомирі, уже в Києві та Івано-Франківську. Якраз через медичних працівників. Медичні працівники опинились на сьогодні в заручниках...", - розповів Александрін.

Як повідомляв портал Знай.ua, медик київської лікарні розповіла, що насправді відбувається у клініках, куди масово госпіталізують людей з підозрою на коронавірус.