Карантин, зменшення контактів між людьми, припинення роботи навчальних закладів і транспорту суттєво змінили звичний стиль життя українців. Наразі карантин запроваджено до 3 квітня, однак ніхто не може з впевненістю сказати, скільки він триватиме насправді. На цьому фоні зростає попит на послуги, які полегшують життя в умовах карантину. Серед них доставка ліків та їжі, дистанційне навчання та повернення українців, які застрягли за кордоном.

В Україні існує спеціалізований сервіс доставки ліків liki24.com. За даними сайту, за час існування з 2017 року він обробив вже понад 160 тисяч замовлень. Сервіс намагається вирішити проблеми, які можуть виникнути під час пошуку ліків. Сервіс liki24.com зараз доступний у 20 великих містах та аналізує ситуацію у 5000 аптек. У liki24.com зараз працює приблизно сотня кур'єрів, і в умовах коронавірусу компанія робить пріоритетом безконтактні доставки.

Коронавірус в Україні, скріншот: YouTube
Коронавірус в Україні, скріншот: YouTube

Під час спалаху коронавірусу в Китаї попит на послуги кур'єрів з доставки їжі суттєво зріс. Однак сервісам доставки довелося гарантувати клієнтам, що ті, хто готує та доставляє їжу, не є хворими. Компанії розробили "Гарантію заспокоєння", на якій вказувалася інформація про температуру тіла кухарів, пакувальників та кур'єрів кожного замовлення.

В Україні наразі працюють низка сервісів доставки: два глобальних - Glovo, UberEats, та кілька українських, зокрема, Zakaz.ua, Raketa, Menu.ua. Компанія Glovo працює у 17 містах: Чернігів, Черкаси, Чернівці, Дніпро, Івано-Франківськ, Харків, Херсон, Київ, Львів, Миколаїв, Одеса, Полтава, Суми, Вінниця. Житомир, Запоріжжя, Вишневе. На сайті Glovo зазначається, що компанія доставляє продукти з супермаркетів, їжу з мереж швидкого харчування, товари з аптек.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

ліки в аптеках, скріншот з відео
ліки в аптеках, скріншот з відео

UberEats - на сайті компанії зазначається, що вона доставляє їжу з 500 ресторанів чотирьох міст — Києва, Одеси, Харкова, Львова. З 15 березня цього року запустила доставку з мережі Пузата Хата. Компанія Raketa запрацювала в Дніпрі з березня 2018 року і наразі доставляє їжу в Києві, Дніпрі, Львові, Одесі. З березня цього року вона також запровадила безконтактну доставку.

Через карантин мільйони школярів та студентів по всьому світу змушені навчатися вдома. Проте, є багато онлайн-курсів, аби заповнити принаймні частково прогалину у знаннях. Наприклад, американська платформа Coursera 12 березня оголосила, що надає вільний доступ до своїх курсів університетам, які постраждали внаслідок пандемії.

Платформа онлайн-курсів для школярів, вчителів та батьків Khan Akademy пропонує безкоштовний доступ до низки курсів 40 мовами. Українською мовою тут доступні лише курси та навчальні відео з математики, розміщені в Youtube 5-8 років тому.

Карантин в Україні, фото YouTube ТСН
Карантин в Україні, фото YouTube ТСН

В Україні з 2014 року існує платформа Prometheus, яка пропонує чимало курсів для студентів, вчителів, а також курси з підготовки до ЗНО з математики, української мови, літератури та історії, англійської мови. Нещодавно Prometheus та медична платформа Ingenius запустили пояснювальний спецкурс щодо коронавірусу. Також різноманітні курси українською пропонують онлайн-платформи Ed-Era, Wisecow, ВУМ on-line.

Міністерство освіти та науки опубліковало перелік державних та приватних шкіл, які надають послуги дистанційного навчання. У групі Батьки SOS у Facebook батьки учнів висловлюють невдоволення дистанційним навчанням, яке пропонують деякі державні школи, оскільки воно фактично полягає в самостійному освоєнні підручника. Серед популярних ресурсів пошуку репетиторів — сайт buki.com.ua.

Заснована в Китаї платформа Italki дозволяє отримувати уроки з багатьох іноземних мов від репетиторів, переважно носіїв мови, з усього світу.

Коронавірус, скріншот: YouTube
Коронавірус, скріншот: YouTube

Зараз зростає попит на послуги компаній, які пропонують обладнання та товари для дезінфекції. Німецька компанія Kärcher в Україні постачає техніку та миючі засоби для прибирання в домашніх умовах, офісах, на промпідприємствах, торгових центрах та в комунальних службах, для очищення автотранспорту.

В МЗС українців, які опинилися у скрутній ситуації за кордоном, просять реєструватися в системі ДРУГ, звертатися електронною поштою чи телефоном гарячої лінії до посольства чи консульства у країні перебування, повідомляти контактні дані, місце перебування.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що авіакомпанія SkyUp вивезе українців чартерами за пільговими цінами з 18 міст Європи.

У месенджері Telegram 11 березня створили урядовий канал COVID-19 Travel Info, в якому розміщують інформацію про закриття авіапростору різними країнами, працюючі пункти пропуску на українському кордоні та різноманітні поради для українців за кордоном. На цьому каналі є посилання на групи та чати українців, які координують зусилля, аби виїхати з різних країн Європи, Азії, Латинської Америки, Африки.

МЗС, Мінінфраструктури і компанія SkyUp Airlines оголошують початок продажу авіаквитків за пільговою доступною ціною на...

Geplaatst door Dmytro Kuleba op Woensdag 18 maart 2020

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, три смерті за тиждень — грип вбиває українців не гірше, ніж коронавірус, дані МОЗ

Як повідомляв портал "Знай.ua", у скількох українців підозрюють коронавірус, цифри за областями. Кількість підозр на інфікування зростає з кожним днем

Також "Знай.ua" писав, у Зеленського розповіли, як пенсіонерам уникнути смертей від коронавірусу — відео. Серед бабусь та дідусів зареєстровано найбільше смертей по всьому світу