Як відповісти на хамство, щоб вийти з ситуації переможцем

Прожити життя і не зіткнутися з хамством - завдання нереальне. Іноді доводиться спостерігати за грубіянами з боку, іноді бути їх жертвою. Деякі відчувають щоденне хамство вдома роками і не намагаються змінити ситуацію. А як відомо чужа брутальність викликає у людей депресію, страх і відповідну агресію. Нижче ми поговоримо про дієві методи відповідної реакції на образу, мати і образливі слова.

як реагувати на хамство
як реагувати на хамство, https://pixabay.com/

Чому хамство має місце бути?

Люди постійно перебувають у соціумі, де кожна людина веде себе по-різному. Якщо поспостерігати за натовпом, можна звернути увагу, що деякі поводяться спокійно і навіть конфліктну ситуацію вирішують мирним шляхом, але є й інша категорія людей, для яких хамство - норма життя, і навіть якась психологічна залежність.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Як правило, хами мають унікальну інтуїцію, яка дозволяє їм обчислювати вразливих людей. Ніколи задирака не вибере в якості жертви емоційно і фізично сильну людину, тому що загрожує отримати жорстку відповідь. Саме тому від нападів страждають слабкі люди, не здатні захиститися. Найчастіше хами вибирають такі категорії людей:

  • із заниженою самооцінкою;

  • культурних і вихованих;

  • спокійних;

  • з підвищеним почуттям провини;

  • тих, хто уникає конфліктні ситуації.

Грубіяни за допомогою хамства намагаються самоствердитися, звернути на себе увагу і показати себе у всій красі. Багато психологів акцентують увагу на тому, що хамовиті люди починають грубити, вести себе некультурно і використовувати мати, коли починають закінчуватися доводи і аргументи. Особливо часто хамство використовується в тому випадку, коли людина розуміє, що не права, але не може зізнатися в цьому навіть самому собі.

Якщо довелося зіткнутися з грубістю в установі, не слід вступати в конфлікт з персоналом, краще відразу звернутися до керівництва або написати звернення в жалобній книзі. Якщо є бажання і час, можна написати офіційного листа до вищих інстанцій, тому як загрози, висловлені усно, рідко коли дають результат.

Останнім часом багато хто став ображати один одного в інтернеті у відповідь на поганий коментар чи пост. Відповідні реакції закінчуються зазвичай матом, тому як спілкування віртуальне. Образити людину в інтернет-суперечці стає межею норми. Важливо розуміти, що якщо вас назвали тупою/тупим, використовують образливі фрази і говорять гидоту, грамотні люди віддають перевагу в цьому випадку не брати участь в суперечці, не відповідати хейтерам і гідно переносять обзивання на свою адресу. Більше порад від психолога показано у відео:

Звідки беруться хами, і чому їм потрібно давати відсіч?

Як правило, хамами не народжуються, а стають такими в процесі життя. Звичайно, є певні склади характеру, які більш схильні до агресії, але в основному така поведінка формується ще з дитинства. Якщо дитина звикла рости в атмосфері постійних розбірок, лайок, образ і скандалів в сім'ї, з високою ймовірностю, він теж виросте грубіяном. Тому з маленького віку хлопчикові і дівчинці потрібно пояснювати, як культурно спілкуватися.

Звичайно, не завжди тільки сім'я і близьке оточення винне в тому, що людина хам, соціум досить складно влаштований, і з хамством люди зустрічаються на кожному кроці. На стійці реєстрації в лікарню, в черзі, в службах обслуговування населення і так далі.

Хама легко обчислити не тільки по грубій розмові, але і за звичкою постійно когось ображати і бачити світ тільки в сірих барвах. Такі люди зазвичай різко висловлюються по відношенню до незнайомих людей, наприклад, блондинки-тупі, водії на дорогих машинах - злодії і так далі. Загалом, вважають себе розумними і ідеальними, а всіх інших негідними поваги.

як реагувати на хамство
як реагувати на хамство, https://pixabay.com/

В цілому в країнах пострадянського простору культура спілкування знаходиться на досить низькому рівні, а до проблеми поваги особистості мало хто ставиться серйозно. Люди бачать байдуже ставлення держави до населення і починають переносити настрій в маси.

В європейських країнах така модель поведінки не вважається поширеною, і хамство там швидше виняток, ніж правило. Можливо, це пов'язано з високим рівнем життя, адже там більшість людей отримує гідну зарплату і має безліч соціальних гарантій, що дозволяє не переживати за безпеку сім'ї. Там населення відчуває себе під захистом держави, тому в розвинених країнах люди більш привітні і доброзичливі. Але в будь-якому випадку, як кажуть: «У сім'ї не без виродка», тому навіть там зустрічаються грубіяни, хоча їх відсоток значно нижчий, ніж в країнах з нестабільною економікою.

як реагувати на хамство
як реагувати на хамство, https://pixabay.com/

Як грамотно дати відсіч хамові, якщо вас образили?

Не у кожного вийде боротися з хамством, тому як для відповіді на грубість, теж потрібні певні навички. Якщо людина не може оперативно оцінити ситуацію і швидко знайти правильну відповідь, вести конструктивну бесіду з кривдником навряд чи вийде. Основні навички, які вважаються незамінними при боротьбі з хамським ставленням:

  • іронічність;

  • дотепність;

  • підприємливість;

  • логічне мислення;

  • ерудованість;

  • послідовне аргументування;

  • стресостійкість.

Дуже часто в спробі відстояти свою думку, люди поводяться зухвало, грубо і безцеремонно, хами починають поводитися агресивно, і приховують свою невпевненість за брутальністю. Людина, яка впевнена в собі, не буде намагатися будь-якою ціною довести свою думку, якщо в якийсь момент зрозуміє, що не права і поставиться до ситуації з гумором.

Гідні люди, які здатні постояти за себе і довести правоту без тиску, образ і матів, набагато меншою мірою схильні до стресу, спокійно виходять з конфліктних ситуацій і частіше задоволені своїм життям.

Але що ж робити, коли хам з'явився у вас на шляху? Якщо вас образили, треба зберігати спокій, не підвищувати голос і використовувати незворушний тон. Якщо не стримувати емоції, і накинутися на грубіяна з відповідною агресією, відповідь від опонента буде негайною і швидше за все грубіше, ніж при першому нападі. Ніякі хитромудрі і оригінальні слова не допоможуть вирішити проблему

Не варто думати, що переконати кривдника легко і не потрібно намагатися всіма силами йому протистояти. Закликати до моралі, совісті або послати з сарказмом - теж марно, тому як вже обговорювалося вище, у хама немає почуття поваги до оточуючих. Самий простий і дієвий спосіб впливу на хамство - спокій і незворушність. Чим більш спокійна реакція, тим у більший ступор вийде ввести нападника. Якщо грубіян не бачить зухвалі і колючі відповіді, він в 99% випадків втратить інтерес до жертви і відстане від неї.

Вчимося розумно реагувати на хамство: якими методами користуватися?

як реагувати на хамство
як реагувати на хамство, https://pixabay.com/

При боротьбі з невігласом, головне розуміти, що навіть красиві слова не допоможуть, набагато важливіше сказати все правильним тоном. Розумні люди не будуть відповідати кривдникові, який його принижує. Круті приклади, як вчинити, якщо вас ображають:

Зберігати спокій. Головна мета хама - вивести опонента з себе і вибити з нього емоції, які живлять хама. Якщо піде відповідна агресія, грубіян буде відчувати себе круто. Адже по суті він представляє собою енергетичного вампіра, який насичується чужими емоціями. Якщо вести себе красиво і використовувати спокійні фрази, навіть найсміливіші хами відступлять.

Спробувати розібратися. Потрібно зрозуміти, що агресор, як правило, це слабка особистість, не потрібно намагатися принизити його у відповідь. Якщо зайняти по відношенню до нього поблажливо-поблажливу позицію, його вийде збити з пантелику. Можна намагатися задавати різні навідні запитання, звернути увагу на необгрунтовану агресію.

Використовувати конструктив. У словах агресора завжди можна виділити раціональну критику і використовувати її для спокійного діалогу. Можна звернути увагу, що в словах агресора є якась логіка, яку він подає не зовсім коректно. Якщо діяти правильно, навіть самого просунутого хама вийде поставити на місце і нагадати про таке поняття, як ввічливість.

Бути ввічливим. Нічого так не дратує хронічного грубіяна, як тотальна ввічливість у відповідь і терпляча реакція. Якщо у відповідь на хамство посміхнутися і доброзичливо спілкуватися, бажання грубити у відповідь стихне, а подібна реакція виб'є людину з колії. Так, вийде згладити зухвалість і самостійно контролювати ситуацію.

Ігнорувати. Якщо людина не перестає хамити і принижує опонента, найрозумніше рішення - перестати відповідати і не піддаватися на розвиток конфлікту. Такий психологічний прийом працює на будь-який тип агресії, навіть якщо навпроти знаходиться людина з психічними розладами.

Коли мова йде про домашнє хамство з боку чоловіка, дружини або інших родичів, тут потрібно діяти швидко і чітко. Не варто збирати образу, а просто сказати чоловікові або жінці «Стоп!» і згладити ситуацію. Краще замінити відповідну агресію і відповісти такими словами: «Я розумію проблему, давай вирішимо її мирно, пам'ятай, що я люблю тебе, і цілісність нашої сім'ї для мене пріоритет». Так вийде показати турботу і любов, що важливо для збереження нормальних відносин.

Навіть якщо вас послали, і використовували для цього грубі фразочки, не дуже дотепні і прикольні жарти, краще просто забути про цю людину: «Собака гавкає, караван іде!».