У зв'язку з пандемією коронавірусу і карантином в Україні, над цією темою почали спекулювати і наживатися шахраї. А також в мережі активно поширюють фальшиві новини.

Коронавірус, кадр з відео
Коронавірус, кадр з відео

За останній час неправдивої інформації з'явилося досить багато. Розвіяв міфи про інфекцію паблік "По той бік новин".

Медичні маски

Фейк. У мережі з'явилася інформація про те, що її ефективність залежить від того, якою стороною вона надіта. Нібито кольорова сторона просякнута спеціальним розчином, який захищає дихальні шляхи від влучення мікробів, а біла — фільтр. Тому, якщо не хочете заразитися інфекцією, одягайте її білою стороною до лицевої сторони, а якщо не хочете когось заразити — навпаки.

Правда. З точки зору функціональності, ніякої різниці немає. Головне, щоб металевий фіксатор на масці щільно кріпився до верхньої частини носа. Стандартна маска тришарова і основну функцію виконує внутрішня частина. Використовувати пов'язку слід тільки у разі контакту з інфікованим. На вулиці від неї ніякого ефекту.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

люди в масках, скріншот з відео
люди в масках, скріншот з відео

Навчання

Фейк. В чатах часто поширюють новини про те, що навчальний процес у школах з 12 березня по 29 травня переноситься на червень-липень. Причому в якості джерела вказаний Кабінет Міністрів України.

Правда. Ні Кабмін, ні Міністерство освіти нічого не знають про цю процедуру. В добавок до цього, карантин офіційно запроваджений на період з 12 березня по 3 квітня.

Перенесення навчання, По той бік новин

Безкоштовні маски і тести на коронавірус

Фейк. Згідно з міфом "департамент Охорони" організував пункти обстеження, на яких видає маски і тести на коронавірус. В першу чергу обслуговуються "пенсіонери, ветерани, інваліди, малозабезпечені, багатодітні і т. д."

Правда. Такого державного органу як "департамент Охорони" в країні не існує. У повідомленні присутній ряд орфографічних помилок. Також всі урядові повідомлення створюються виключно українською мовою. Окремо варто сказати про номери телефонів, частина з яких належить приватним особам, а інші прив'язані до Facebook-сторінок з комерційними послугами.

Маски і тести, По той бік новин

Комунальні послуги

Фейк. Комунальні платежі переносять на 2 місяці. Причиною всьому нібито став карантин.

Правда. Дійсно Верховна Рада внесла зміни в Закон України "Про житлово-комунальні послуги" на період карантину. Якщо ви раптом не зможете оплатити комуналку вчасно, то вам не потрібно буде платити пеню до 1 липня. Так само до 1 липня припиняється саме нарахування пені. Але ніхто не відміняв обов'язок оплачувати комунальні послуги.

Шахраї

Фейк. Вони під виглядом медпрацівників ходять по квартирах і під приводом перевірки на коронавірус присипляють жителів і грабують їх.

Правда. МОЗ та волонтерські організації не попереджали про проведення подібної акції. Якщо і буде таке, то про це обов'язково попередять заздалегідь. Варто відзначити, що фальшива інформація з'являється переважно російською мовою.

Шахраї, По той бік новин

Пільги

Фейк. Подейкують, що по всій країні скасували пільгові проїзди для пенсіонерів.

Правда. Пільги дійсно скасували. Тільки тимчасово. І тільки у Чернівецькій області. В інших регіонах країни нічого такого поки немає.

Існує кілька загальних правил, які з більшою часткою ймовірності допоможуть відрізнити правду від вигадки. По-перше, у будь-якої інформації повинен бути першоджерело. Також важливо звертати увагу, якою мовою це послання написано: офіційні звернення публікуються виключно українською.

Розпізнати неправду допоможе кількість і якість конкретної інформації. Також іноді вони рясніють помилками та емоційної подачею.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що коронавірус змусила харків'ян присідати перед копами.

Як повідомляв портал "Знай.ua", що у Львові тимчасово призупинять пільгове перевезення пасажирів.

Також "Знай.ua" писав, що відбувається в Україні та світі під час пандемії коронавірусу.