Як відомо, симптоми коронавіруса важко відрізнити від звичайного грипу або іншого респіраторного захворювання. При перших ознаках захворювання слід самоізолюватися. Лікарі розповіли, що робити далі та як при цьому не нашкодити собі та іншим.

Коронавірус в Україні, фото: Інформатор
Коронавірус в Україні, фото: Інформатор

Так, Роман Пономаренко розповів, що специфічних симптомів коронавіруса немає. Хвороба протікає так само, як і грип. При коронавірусній інфекції часто трапляється вірусна пневмонія, яка викликає сильну задишку.

Те, як протікає хвороба і які симптоми має хворий, залежить від супутніх захворювань, вікової групи, історії хвороби пацієнта. Згідно зі статистикою, молоді люди без яких-небудь хронічних захворювань переносять коронавірус легко. У групі ризику - люди після 65 років і люди з супутніми патологіями.

Як визначити коронавірус?

За словами Пономаренко, крім самих симптомів, слід враховувати інші обставини. Зокрема, людина нещодавно повернулася з Китаю або інших країн, де були зафіксовані випадки коронавіруса, або контактувала з хворими.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Що робити?

За словами Пономаренко, спочатку слід сповістити сімейного лікаря про свій стан і описати симптоми. Потім фахівець розповість, що потрібно робити. Якщо це виявиться коронавірус, то він надішле екстрене повідомлення про це в спеціальні служби.

У тому випадку, якщо немає сімейного лікаря, слід зателефонувати на гарячу урядову лінію 1545 або на 103. Оператори зберуть епідеманамнез і всю потрібну інформацію, а потім направлять до хворого спеціальну бригаду.

Коронавірус, фото з вільних джерел
Коронавірус, фото з вільних джерел

Бригада приїжджає до хворого і оглядає його. Зазвичай спочатку роблять тест на грип. Якщо тест негативний, зразки крові пацієнта передають у лабораторні центри, де визначають, що заразилася людина. Вже з'явилися тести на коронавірус, однак лише в Києві. Згодом алгоритм дій завдяки цим тестам може змінитися.

Коронавірус може мати різний перебіг, і не всіх інфікованих потрібно госпіталізувати. Пацієнтів, у яких легкі симптоми, можуть ізолювати будинку. Якщо симптоми тяжкі, хворого доставляють в найближчу інфекційну лікарню.

Також діють екстрені служби, які виділені саме під госпіталізації людей з підозрою на коронавірус.

Віолетта Лийка вважає, що саме головне – самоізоляція. Коронавірус для молодих і здорових людей не становить великої загрози.

Набагато важче переносять хворобу літні люди і люди з хронічними захворюваннями. Для цих категорій людей коронавірусна інфекція часто призводить до летального результату.

Якщо проявилися симптоми коронавіруса, не потрібно приходить в лікарню. Слід телефонувати сімейного лікаря або на гарячі лінії.

Чому з симптомами коронавіруса не можна йти до лікарні?

За словами Пономаренко, це призведе до поширення вірусу і збільшення кількості хворих. У всьому світі саме працюють над зменшенням поширення коронавирусной інфекції. Для цього був введений карантин, так як спрогнозувати поширення вірусу далі - важко. До того ж, в лікарнях можуть знаходитися люди з груп ризику.

Коронавірус
Коронавірус, Фото Gerd Altmann з сайту Pixabay

Лікування

Так, специфічного лікування від коронавіруса поки немає, а медикаменти використовують для полегшення симптомів. Проти цього вірусу ефективні препарати від грипу і для лікування ВІЛ, але це лише попередні дослідження. Хворому виписують жарознижуючі, препарати від кашлю та інших супутніх симптомів. У разі складних станів можуть використовувати антибіотики, які призначають при пневмонії.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що президент Туркменії Гурбангули Бердимухамедов закликав жителів країни захищатися від коронавірус димом гармали.

Як повідомляв портал "Знай.ua", прем'єр-міністр Денис Шмигаль екстрено зібрав закрите засідання Кабміну за коронавіруса.

Також "Знай.ua" писав, що в Україні зафіксували четвертий випадок зараження коронавірусом.