Джекі Чан: скріншот из YouTube
Джекі Чан: скріншот из YouTube

Джекі Чан - одна з найбільших зірок кіно в історії. Ім'я вихідця з Гонконгу відоме мільйонам людей по всьому світу. Його фільмографія - обширна і різноманітна.

Актор вважається визнаним майстром бойових мистецтв, який славиться тим, що виконує майже всі трюки в своїх фільмах особисто. Прекрасний комедіант, який смішить маленьких і дорослих ось уже чотири десятиліття поспіль, знімається і в 2020-х рр. і не має наміру зупинятися.

У цій статті ми розповімо про кар'єру Джекі Чана, розберемося в його фільмографії і відзначимо ключові етапи його кар'єри і звичайно ж, - опублыкуємо ТОП його кращих фільмів.

Біографія Джекі Чана

Джекі Чан: скріншот из YouTube
Джекі Чан: скріншот из YouTube

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Джекі Чан народився 7 квітня 1954 року в Гонконзі (сучасний Китай). Виходець з бідної китайської сім'ї. Його батько Чарльз і мати Лілі виявилися в Гонконзі під час громадяньскої війни в Китаї. В ті роки місто було колонією Великобританією і вважалося відносно безпечним і процвітаючим містом.

Перший фільм у своєму житті маленький Джекі подивився в Австралії, куди його батьки переїхали в 1960 році.

Джекі Чан, фільмографія якого відображає його інтернаціоналізм і мультикультурність, вже з 6 років почав проходити навчання в школі при Пекінській опері, яка базувалася при Інституті оперних досліджень в Гонконзі. Тоді ж він почав займатися бойовими мистецтвами, зокрема, - кунг-фу.

Вивчаючи біографія Джекі Чана з подивом можна дізнатися, що список проектів з його участю починається з років, коли майбутній зірці було всього лише 8-10 років. У кіно він дебютував в 60-і рр., Виконавши епізодичну роль у фільмі Вічна любов, поставленому в жанрі опер Хуанмей.

Перші кращі відгуки про свою гру маленький майстер бойових мистецтв отримав за роль у фільмі Великий і маленький Вонг Тін Бар, в якому він грав разом з суперзіркою гонконгського кінематографа Лі Ліхуа. У 70-і роки Джекі Чан працював на одних майданчиках з такою легендою фільмів про бойові мистецтва, як Брюс Лі. Майбутня зірка комедії брав участь в таких проектах нині покійної легенди, як Кулак люті і Вихід дракона.

Джекі Чан має бурхливе особисте життя. Все доросле життя зірка перебуває у шлюбі з Джоан Лін, яка народила йому сина Джейсі Чана. Отприсок актора також будував кар'єру в кіно, а також випустив кілька музичних альбомів, але в даний момент більше відомий як зоряного порушника закону, який був засуджений за зберігання наркотиків.

Джекі Чан має позашлюбну дочку Чен Юен Лун, яка народилася від його зв'язку з актрисою Елейн У Цилі. Актор ніколи не підтримував зв'язок з дочкою і відмовився від неї після того, як дівчина офіційно заявила про свою гомосексуальність.

Кар'єра Джекі Чана

Джекі Чан: скріншот из YouTube
Джекі Чан: скріншот из YouTube

Нові можливості в кар'єрі Джекі Чана приходять в 70-і роки, коли він отримує роботу каскадера в багатьох гонконгських бойовиках. Стати справжньою зіркою Чану вдалося лише після виходу фільму Змія в тіні орла. Після декількох прохідних фільмів він самостійно ставить всі трюки, поєднуючи власні вміння в бойових мистецтвах і демонструючи свій комедійний талант.

Підрахувати, скільки саме Джекі Чан зробив трюків самостійно або поставив їх іншим каскадерам, - неможливо. Кар'єра зірки в якості постановника і виконавця трюків триває з 60-х років, а у 1982 році вийшла на новий рівень, після того, як він організував власну школу каскадерів. Випускниками школи стали тисячі майстрів своєї справи, які назавжди змінили мистецтво трюків в світовому кіно.

В середині 80-х рр. Чан стає справжньою суперзіркою не тільки у рідному Гонконзі, але і у всьому світі. У прокаті в кіно, а також на численних касетах, майстер бойових мистецтв вражає і смішить глядачів в таких хітах, як: Покровитель, Гонки Гарматне ядро ​​і Велика бійка.

У США зіркою Джекі Чан стає лише в 1995 році, після того, як він грає головну роль в проекті Розбирання в Бронко. У ті ж роки, він збирає велику касу з такими міжнародними проектами, як: Містер Крутий, Перший удар, Громобой і іншими.

Найпопулярнішим проектом Джекі Чана в США і в світі став комедійний бойовик Час Пік, де уродженець Гонконгу грав з американською суперзіркою Крісом Такером. Пізніше в прокат вийшли інші серії франшизи - Час Пік 2 і Час Пік 3. На даний момент розробляється і четверта частина фільму, дата виробництва якого в даний момент не повідомляється.

На стику 90-х і 2000-х рр. зірка продовжує працювати в амплуа милого, чарівного, смішного майстра бойових мистецтв і випускає такі хіти, як Чудовий і Шанхайський полудень.

Спочатку 2000-х в кар'єрі Чана починаються провали. Комерційними катастрофами виявилися такі проекти, як Навколо світу за 80 днів, Медальйон і Смокінг.

Зазнавши невдачі в США, Джекі Чан повертається в китайський кінематограф, який радо приймає свою зірку. Перші проекти актора у новому столітті на китайській мові мають шалений успіх. Так, картини Міф, Нова поліцейська історія і Немовля на 30 000 000, Чан постають в нових для себе образах: п'яного майстра бойових мистецтв, хитрого злодія і легендарного китайського генерала. Абсолютно різних персонажів у виконанні Чана ріднило лише віртуозне володіння бойовими мистецтвами.

У 2010 році Чан з тріумфом повертається в англомовне кіно, виконавши головну роль у фільмі Карате-пацан, який збирає сотні мільйони доларів у світовому прокаті. Головну роль хлопчика, якого старий майстер кунг-фу у виконанні Чана вчить бойових мистецтв грає син Уілла Сміта - Джейден.

У минулому десятилітті суперзірка грає в таких проектах, як Падіння останньої імперії, Обладунки Бога 3: Місія Зодіак, Особистий кравець, Поліцейська історія 2013, Меч дракона, Король мавп, Відчайдушні напарники, Обладунки Бога: в пошуках скарбів, Іноземець, Таємниця Печатки дракона і озвучує головного героя анімаційної франшизи Кунг-Фу Панда.

Добірка фільмів з Джекі Чанов: кращі фільми для всієї родини

Джекі Чан: скріншот из YouTube
Джекі Чан: скріншот из YouTube

Джекі Чан знімався в більш ніж 100 фільмах на різних континентах. Крім ролей в китайських фільмах Чану доводилося зніматися в США, Латинській Америці, Африці, Австралії і в Україні. Найчастіше Чан працював в жанрі комедія, серед яких варто назвати такі хіти, як П'яний майстер, Закусочна на колесах, Роб-Бі-Гуд.

Якщо ви хочете подивитися мультики з Джекі Чаном, то вам варто звернути увагу на останній хіт з його участю - Кунг-Фу Панда 3. Крім того, в останні роки користується успіхом власний анімаційний серіал зірки під назвою Пригоди Джекі Чана. Відзначимо, що найсмішніші фільми з Чаном призначені для дітей. Зірка принципово знімається і продюсує виключно ті фільми, які підходять для домашнього перегляду.

Назвати найкращий або найсмішніший фільм за участю Джекі Чана - неможливо. Популярні фільми актор і продюсер випускав протягом п'яти десятиліть поспіль. Хороший майстер комедії і бойових мистецтва гарантує своїм глядачам цікаві сюжети, класні трюки, старі і нові фішки.

У головній ролі Чан з'являвся в більш ніж 80 фільмах, збірник з яких може зайняти сотні гігабайт пам'яті на вашому комп'ютері або мобільному пристрої. Який з фільмів є найкращим? Рейтинг найбільш вдалих фільмів з Джекі Чаном, ми склали для вас на підставі оцінок популярного сервісу для кіноманів - IMDB. З нашого списку хітів із зіркою, можна дізнатися не тільки назви фільмів, в яких знімався Чан, але які трюки він виконував в них, яких саме героїв він грав і кому саме варто дивитися той чи інший хіт з його участю.

Топ-10 кращих фільмів з Джекі Чаном

Джекі Чан: скріншот из YouTube
Джекі Чан: скріншот из YouTube

1.Час пік

2.Смокінг

3. Заборонене Царство

4. Шпигун по сусідству

5. Великий солдат

6. Карате-пацан

7.Завзяті напарники

8. Обладунки Бога: в пошуках скарбів

9. Серце зі сталі

10.Іноземець