Не секрет, що по всьому світу активно поширюється небезпечний коронавірус covid-19. Багато країн перейшли на режим карантину. Тому стався дефіцит індивідуальних засобів захисту, таких як респіратори та медичні маски.

Дійшло до того, що люди почали шукати альтернативу у будівельних магазинах. У мережі є багато відповідей на питання, що ж краще — респіратор або маска. Яке значення взагалі мають класи FFP1, FFP2 і FFP3? Наш дорогий читачу, ми разом з тобою розберемося, у чому власне справа.

люди в масках, скріншот з відео
люди в масках, скріншот з відео

Слова респіратор і маска часто плутають, вважаючи що все це засоби, які захищають нас від шкідливого середовища: будівельного пилу, їдкого диму або небезпечного вірусу. Але медичні маски і респіратори принципово різні речі. Медична маска захищає від інфекції, яку може передати лікар або медсестра. Вона створює бар'єр, затримуючи краплі вологи, які вилітають з повітрям при диханні, кашлі або чханні.

люди в масках, скріншот з відео
люди в масках, скріншот з відео

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Маска захищає оточуючих, а не носія. Маски — це розвиток ідеї марлевих пов'язок. Проста маска складається з трьох шарів — між зовнішнім і внутрішнім знаходиться шар фільтруючого матеріалу. У хірургічних роблять додатковий, четвертий шар — для захисту від бризок. Маски типу I призначені тільки для пацієнтів, маски типу II для медсестер і лікарів, які працюють у приміщеннях нестерильних та тип IIR для роботи в операційних.

Респіратор захищає власника від загроз з повітря. Цю задачу розв'язують двома способами: або фільтрують навколишнє повітря, або підводять інший — з балона або спеціальної магістралі. Ізолюючі пристрої ми не раз бачили в голлівудських фільмах про епідемії, вони забезпечують максимальний захист — але занадто громіздкі і складні для застосування в побуті.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Huawei пожертвувала Нідерландам 800 000 масок, і це тільки початок.

Як повідомляв Знай.uа захисна маска за 2 хвилини - Ірина Федишин дала майстер-клас по виготовленню головного атрибуту карантину.

Знай.uа писав, карантин у Києві визнано провальним: "Кличко продовжує піаритися, щоб прикрити неготовність".