Доплата українським лікарям за коронавірус можуть виявитися набагато меншими, ніж розраховували самі медики. Так, днями парламент прийняв закон про додаткових соціальних та економічних гарантій на час епідемії (проект №3275). У ньому прописані надбавки для лікарів, які беруть безпосередню участь у протидії вірусу (і, зокрема, ризикують заразитися самі).

В законі написано про те, що медикам будуть виплачувати надбавки в розмірі 300% від заробітної плати. Однак не все виявилося так просто.

Заробітна плата медика крім голої ставки включає різні надбавки за стаж, інтенсивність праці, нічні чергування, вчені ступені і звання та ін), а також муніципальні доплати (вони є в багатьох містах).

медики, скріншот з відео
медики, скріншот з відео

"Скажімо, у Києві середня заробітна плата лікаря 7-10 тисяч гривень в місяць, може доходити до 12 тисяч, якщо, приміром, є нічні зміни. Тобто, з надбавкою 300%, ми вважаємо, що загальна сума повинна сягати не менше 30-48 тисяч гривень. Хоча в умовах, що склалися, і цього недостатньо", — підраховував голова Київської міської профспілки працівників охорони здоров'я Сергій Кубанський.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Однак після закону від 1 квітня з'явився наказ Моз №759, де прописані інші умови, де обіцяють 300% вже не на зарплату, а на посадовий оклад без надбавок.

У наказі зазначено, що медикам покладена "доплата у розмірі трьох посадових окладів (тарифних ставок) за березень 2020 року".

"По суті дублюється наказ Мінсоцполітики №145 від 2003 року, на нього навіть є посилання у новій постанові Кабміну. Тобто, влада тільки підтвердили норму документа, який і так був чинним", — говорить голова Національної медичної палати Сергій Кравченко.

Однак тарифні оклади є лише частиною від зарплат лікарів.

"Вони отримують також надбавки за стаж (10-30%), за нічні зміни, інтенсивність праці, лікарі "Швидких" — так звані "колісні". Ці доплати можуть становити істотну частку загального доходу медика", — говорить Кубанський.

Медики швидкої, скріншот: YouTube
Медики швидкої, скріншот: YouTube

"Скажімо, за звання (заслужений лікар, заслужений працівник охорони здоров'я) доплата 50%, премія може становити 50-100% від окладу", — додав Сергій Кравченко,

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, скільки коштує лікування від коронавіруса в Україні, медики назвали приблизні цифри.

Як повідомляв Знай. ua, медики відвернулися від хворого Covid-19 киянина.

Також Знай. ua писав, що українських медиків швидкої допомоги залишили з порожніми кишенями.