В Україні зафіксовано перший випадок коронавірусу, і медики не виключають спалах захворювання. Українцям радять дотримуватися заходів безпеки, "правильно" кашляти і чхати, носити захисні маски, мити руки і зміцнювати імунітет. У МОЗ випустили мультики-інструкції, а також радіоролики про те, як не заразитися небезпечною інфекцією.

1. Часте миття рук і використання антисептиків

Дана порада є першою у списку рекомендацій ВООЗ з профілактики коронавірусу. Особиста гігієна допомагає позбутися від мікробів, які вже є на шкірі. Тобто, важливість миття рук ніхто не скасовував. Однак потрібно пам'ятати, що коронавірус передається декількома шляхами, в тому числі, повітряно-крапельним. Тобто, його можна просто вдихнути в транспорті або в магазині. Водночас захоплюватися антисептиками також не варто, оскільки їх часте вживання шкодить шкірі, у якої теж є свій імунітет.

Коронавірус з Китаю, скріншот: YouTube
Коронавірус з Китаю, скріншот: YouTube

2. Носити захисну маску

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

Щодо масок у медиків немає однозначної думки. Одні вважають, що носити маски в розпал інфекцій потрібно всім, а інші запевняють, що використовувати їх доречно лише хворим, щоб не поширювати інфекцію. У МОЗ зазначають, що у здорових людей маски формують хибне почуття захищеності. Але попри те, що маски дійсно повністю не захищають органи дихання від вірусу, але вони можуть знизити концентрацію збудника, що потрапляє в організм. Тому в місцях великого скупчення людей маски краще все ж використовувати, змінюючи кожні 2-4 години. При цьому уникати торкання до самої поверхні маски, після чого вимити руки. На вулиці носити маски не потрібно, тому, що концентрація вірусу на відкритому повітрі і так в рази менше, ніж у приміщенні.

3. Зміцнювати імунітет

Сильний імунітет як ніщо інше може гарантувати, що організм не підхопить коронавірус або в крайньому разі хвороба пройде в легкій формі. Щоб зміцнити імунітет, потрібно займатися спортом, збалансовано харчуватися і не нервувати. Однак, здоровий спосіб життя потрібно вести постійно, а не тільки в розпал епідемій. Використання імуномодуляторів може виявитися навіть небезпечним — засобів з доведеною ефективністю мало, а побічні ефекти можуть виявитися найнесподіванішими.

Коронавірус // gettyimages
Коронавірус // gettyimages

4. Пити гарячу воду, а не алкоголь

Поради з приводу перевірених народних методів, наприклад, парити ноги, їсти часник і сало, пити настоянки трав, дійсно ефективні, але тільки у випадку банальної застуди, а не при вірусній інфекції. Те ж саме з алкоголем — спиртне може тільки нашкодити, оскільки послаблює імунітет. Тому найкраще пити теплу або навіть гарячу воду. Лікарі з Уханя помітили, що коронавірус є термічно нестійким і гине при температурі вже у 27 градусів.

5. Карантин

Практика Китаю показала, що саме карантин виявився найбільш дієвим способом боротьби з коронавірусом. Відповідно, щоб не заразитися, краще якомога рідше бувати в місцях великого скупчення людей. По можливості, варто також відмовитися від громадського транспорту. Краще також відкласти поїздки в країни, де є загроза зараження коронавірусом.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше