Після паніки на ринку на початку пандемії коронавіруса, долар в Україні почав стрімко дорожчати. На піку його можна було купити майже за 28 гривень. Однак американська валюта спочатку швидко дорожчала, а тепер майже такими ж темпами почала дешевшати. І це виглядає нелогічно, враховуючи, що економіка України простоює через карантин. Зараз долар можна купити за 26.9 грн. Чому ж так сталося?

Обмін валют, скріншот з відео
Обмін валют, скріншот з відео

Падіння могло б бути ще відчутнішим, якби Нацбанк не почав скуповувати валюту. Зокрема, вони придбали долари у Нафтогазу, який отримав виплату від Газпрому за результатами арбітражу в Стокгольмському суді. Градус паніки знизився після позитивних рішень Верховної Ради 30 березня, після чого перспективи нового траншу МВФ стали реальними.

МВФ, скріншот: YouTube
МВФ, скріншот: YouTube

Аналітики вважають, що на тлі оптимістичних очікування долар буде дешевшати і далі, але вже не такими стрімкими темпами. Виділення кредиту МВФ може сприяти падінню долара нижче 26 гривень. Тому якщо ви плануєте придбати американську валюту, поспішати з цим не варто. Однак у віддаленій перспективі гривня знову почне дешевшати, оскільки реальних передумов для довгострокового утримування позицій немає.

Популярні новини зараз
Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що уряд вводить дешеві кредити для українців у цьому році. Програма "Повертайся і залишайся" припускає, що частина відсотків по кредитах буде виплачуватися з держбюджету.

Як повідомляв портал Знай.uа, державний банк "ПриватБанк" вирішив зупинити продаж і купівлю готівкової валюти на час зупинки міжнародного авіасполучення і карантину у зв'язку з пандемією коронавірус.

Також портал Знай.ua писав, що ВВП України у 2020 році скоротиться на 4-9% в залежності від тривалості карантину, прогнозують експерти. Спеціаліст змоделював два сценарії розвитку ситуації за умови поширення коронавіруса.