Незважаючи на щоденний вихід мера Києва Віталія Кличка в прямий ефір і звернення до киян щодо ситуації у місті, все частіше місцеві жителі залишаються без відповідей на питання, які їх, дійсно, турбують. Якщо в перший тиждень карантину переважали, переважно, питання критичної нестачі захисних масок і дезінфікуючих засобів та труднощі із курсування спецтранспорту, то нині це – неможливість потрапити на огляд до лікаря, проведення тесту на коронавірус і відключення гарячої води в квартирах. Кияни масово залишають відповідні дописи на офіційних сторінках голови КМДА та міської адміністрації. Чи відреагував київський мер на низку хвилюючих мешканців питань, дізнавалися Знай.ua.

Карантин - Київ, фото з Фейсбук
Карантин - Київ, фото з Фейсбук

Кількість хворих стрімко зростає: більшість хворих – працівники Лаври

На відміну від попередніх онлайн-брифінгів, сьогоднішній не тільки розпочався вчасно, а й вразив помітно збентеженим виглядом столичного голови.

"Новини в мене сьогодні, на жаль, невтішні. За минулу добу кількість киян, хворих на Covid-19 зросла втричі, порівняно із попередніми днями – на 41 людину. З них двоє медиків. 1 випадок, на жаль, летальний. Захворіли 11 жінок, віком від 26 до 71 року, і дівчинка, якій півроку. Та 29 чоловіків, віком від 36 до 70 років. До лікарень столиці госпіталізували 6 пацієнтів, інші лікуються вдома на самоізоляції під контролем лікарів", – повідомляє мер Києва Віталій Кличко.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток
Показати ще

Тож, якщо вчора загальна кількість хворих на коронавірус киян трохи не добігала позначки у 300 осіб, то, станом на 9 квітня, вона сягає 335.

Олександрівська клінічна лікарня у м. Києві - фото Знай.ua
Олександрівська клінічна лікарня у м. Києві - фото Знай.ua

Варто зазначити, що 26 із цих випадків виявлені серед працівників Києво-Печерської Лаври.

"Складно уявити, яким може бути ланцюг подальшої передачі інфекції. Ось чому я с хвилюванням очікую цьогорічної Пасхи. Щоб після свят ситуація різко не загострилася, щоб ми не мали сотень нових хворих. Я кілька разів зустрічався з представниками всіх конфесій, говорив про дотримання обмежень, про те, що вони теж мають усвідомлювати свою відповідальність за здоров'я своїх вірян. Ми маємо максимально вивести транслювання в онлайн-режим", – підкреслює Віталій Кличко.

Станом на сьогодні, виписано 622 адмінпротоколи за порушення правил карантину. За порушення правил обсервації та самоізоляції – 64 протоколи.

Кияни у розпачі: "Ваші щоденні звіти до ср*ки - до лікарів не можна достукатися!"

Попри неодноразові повідомлення столичного голови про те, що тестів в місті достатньо і, за наявністю перших ознак захворювання, їх будуть проводити, кияни масово скаржаться на неможливість "достукатися" до лікарів.

"Ні в якому разі сімейні лікарі не направляють на аналіз, а в швидкої відсилають до сімейних лікарів. У них що, розпорядження не тестувати? У чому проблема робити тести? На 4 млн жителів Києва скільки потрібно робити тестів на добу? Явно не 100 і не 200", – відзначає киянка Тетяна Соломина.

Не стримуючи емоцій, мешканці міста наголошують на критичній необхідності масового проведення тестів, а не реагувати постфактум.

"Може досить робити скорботне стурбоване обличчя, може вже час запровадити масове тестування та діяти на випередження, а не реагувати постфактум? Віталій, ви ж пишались тим, що маєте багато зв'язків в Європі, то може варто поцікавитись досвідом в Німеччині чи навіть в Польщі - там тестування на потоці, і тому немає панічного псевдо карантину, а є реальні логічні дії, які мають реальний результат. А ваші щоденні звіти вже до сраки, вибачте", – пише один з користувачів Санчо Торбінс.

Жителі страждають від комунального середньовіччя: "Ви – гарний спортсмен, але не мер!"

Ще однією, не менш важливою проблемою, для жителів мегаполісу стало банальне, але таке наболіле, питання відсутності гарячої води.

"Під час карантину відключати гарячу воду це знущання над людьми. Окрім того, що йде похолодання так ще гарячу воду відключать .... Подумайте добре перш ніж щось зробити. Бо від цього рішення залежить здоров'я людей", – зазначає киянка Юлія Пашукевич.

Судячи по досвіду 2 останніх років, коли відключення гарячої води перетворилося на багатомісячні випробування, кияни бояться, що така сама ситуація може відбутися і зараз.

"Шановний пане мер, чи обов'язково відключати гарячу воду в квітні під час карантину? Це не знущання з київських пенсіонерів, які не мають коштів на встановлення бойлерів? Тим більше, що з тих пір, як гаряча вода знаходиться у веденні "Київтеплоенерго", менше, ніж на 2 місяці, її не відключають. Якщо люди йдуть вам назустріч і дотримуються карантину, може не варто так з них знущатися?", – пише киянка Ірина Багрій.

Досвід попередніх двох тижнів показав, що під час традиційних онлайн-брифінгів київський голова не охоплює низку кричущих питань, про які на його офіційній сторінці "Кличко-мер" залишають масові дописи мешканці столиці. Та, хто знає, можливо, найближчим часом підхід до формату ефірів зміниться, в наслідок великої кількості критичних дописів.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.