День заснування Товариства Червоного Хреста в Україні

Червоний Хрест – це найстаріша організація, яка уособлює милосердя, гуманізм, підтримку і допомогу. У 1992 році президент України підписав відповідний Указ, що Товариство Червоного Хреста України визнали єдиним Національним Товариством Червоного Хреста, яке уповноважене надавати підтримку влади саме в гуманітарній сфері.

Чому день відзначають саме 18 квітня? Тому що ця дата вважається початком діяльності Червоного Хреста, так як з 15 по 18 квітня 1918 року відбувся перший З'їзд Товариства Червоного Хреста України.

Кожен рік працівники цього Товариства обслуговують більше 350 тис. одиноких престарілих, майже 23 тис. інвалідів праці та війни, більше 25 тис. учасників ВВВ та більше 8 тис. інвалідів з дитинства. Серед головних принципів – гуманність, нейтральність, добровільність, незалежність, універсальність і єдність.

Міжнародний день пам'яток та історичних місць

У цього дня є девіз: «Збережемо нашу історичну батьківщину». День встановили в 1982 році Асамблея Міжнародної ради з питань охорони пам'ятників і визначних місць, який був створений при ЮНЕСКО. Також день називали Днем світової спадщини. Почали його відзначати в 1984 році. Свято створене, щоб привернути увагу до захисту і збереження всесвітньої культурної спадщини, дати можливість більше дізнатися про нього і про те, скільки зусиль було докладено, щоб захистити і зберегти історичні місця і пам'ятники.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Закінчення Великого посту

Великий піст готує християн до гідної зустрічі свята Воскресіння Христового (Великдень). Він починається за сім тижнів до Великодня і складається з Чотиридесятниці - сорока днів - і Страсної седмиці - тижня перед самою Пасхою. Чотиридесятниця встановлена на честь сорокодневного посту Спасителя, а Страсна седмиця - у спогад останніх днів земного життя, страждань, смерті і поховання Христа. Загальна тривалість Великого посту разом зі Страсного седмицею - 48 днів. Пост, або говіння, - це відмова не тільки від певної їжі, але від усіх шкідливих звичок і веселощів. Це час покаяння, роздумів і старанних молитов.

Великдень 2020: страви, паски, салати, рецепти, pexels.com
Великдень 2020: страви, паски, салати, рецепти, pexels.com

Український День навколишнього середовища (День довкілля)

День навколишнього середовища відзначається в Україні щорічно у третю суботу квітня з 1998 року згідно з Указом Президента України "Про День довкілля" № 855/98.
Цього дня громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань.

Природа, фото facebook
Природа, фото facebook

Міжнародний день цирку

Міжнародний день цирку відзначається в третю суботу квітня щороку.

Ініціатор і творець торжества — Всесвітня федерація цирку. Цю ідею підтримала Європейська циркова асоціація. Найбільше зраділи новому святу самі циркачі. У 2010 році вони вперше відзначили професійний день на міжнародному рівні.

Двома роками раніше в третю суботу квітня святкували Європейський день цирку. Щоб не порушувати традицію, дату нового свята залишили без змін.

Народні прикмети на 18 квітня

Православні свята:

  • Мучеників Агафопода, диякона, Феодула, читця, та іже з ними.
  • Перенесення мощів святителя Іова, патріарха Московського і всієї Русі
  • Триває Великий піст.

Федул Вітрогон

Народне свято отримало назву у пам'ять про мучеників — диякона Агафоподе, читця Феодула і іже з ними, які віддали життя за віру в 303 році. Назва Вітрогон пішла від того, що якраз починали дути теплі весняні вітри. Щоб не було переполохів, а будинок був захищений від нечисті, люди заговорювали вікна і відкривали їх. Але також намагалися провітрити хату після довгої зими.

Іменини в цей день

Олексій, Георгій, Михайло, Микола, Іван, Семен, Феодул.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, АТБ звинуватив депутатів у присвоєнні продуктових наборів для українців

Як повідомляв портал Знай.ua, у МВС розповіли, як каратимуть злісних порушників карантину біля церков на Великдень

Також Знай.ua писав, стало відомо, коли пенсіонери отримають обіцяну тисячу