Пасха – найважливіше свято, що відзначається християнами. У цей час віряни згадують страждання Ісуса, співпереживають Його смерті й поклоняються Його воскресіння.

Свято Воскресіння передує періоду Великого посту. Великий піст триває з Попільної середи до Страсної суботи включно (до першої зірки). В Пасхальне воскресіння віряни сідають за святковий сніданок, під час якого куштують традиційні великодні страви.

Цікаво, що дата Великодня була встановлена в 325 році при Нікейському соборі. Було вирішено, що Пасха буде відзначатися в першу неділю після першого весняного повного місяця. Тобто Великдень — це перехідне свято, яке проходить з 22 березня по 25 квітня.

У 2020 році католики відзначають Великдень 12 квітня, православні – 19 квітня (6 квітня за старим стилем).

Відвідини церкви та храму під час карантину – унікальне і вимушене обмеження поточного року. А як щодо традиційних християнських заборон, які мають столітню давність і збережені донині?

Крашанки
Крашанки / Pixabay

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись
Показати ще

Що категорично не можна робити на Великдень: прикмети

Заборонений плід спокушає найбільше. Але є речі, які не можна робити під час святкування Великодня.

  • Прибиратися і працювати

Ви не повинні працювати у святкові дні. Навіть звичайна домашня робота не рекомендується як в неділю, так і в понеділок. До Великодня вже повинні бути виконані всі роботи по господарству. Не забувайте зберігати святий день святим. Не варто працювати в саду, на городі, прибирати весь будинок, прати. Деякі люди думають, що можна працювати в неділю вдень, але це не так. Час великодньої відпустки має бути виділений для сімейних розмов і молитов.

  • Йти на кладовище

Провідувати померлих в день Воскресіння Христового категорично не можна. Великдень – це Його воскресіння, тобто перемога життя над смертю. В храмах і церквах не проводяться заупокійні служби, панахиди. Віряни в цей день радіють. Перед Великоднем заведено ходити на кладовища в окремі дні Великого посту – Батьківську суботу. Після свята Великодня заведено провідувати сплячих під землею в Поминальні дні, які починаються з другого тижня після Воскресіння Ісуса.

  • Думати про погане

Ні в якому разі не можна піддавати себе поганим думкам. А саме бажати зла людям, лаятися з родичами, вживати нецензурну лексику, брехати, глумитися, мстити.

  • Займатися рукоділлям

Як і у звичайний недільний день, на Великдень не можна шити, вишивати, в'язати.

  • Викидати освячену їжу, позбавлятися від речей

Все, що було освячено в храмі, не можна просто так викинути. Свячену їжу потрібно з'їсти за святковим столом. Кошик і рушник заведено зберігати до наступного Великодня. Навіть свічку, запалену під час богослужіння, не варто викидати, якщо вона повністю не згоріла, — її також можна зберегти до наступного Воскресіння Господнього.

  • Вести інтимне життя

Рекомендується утриматися від інтимних зв'язків протягом усього великоднього тижня. Відмовитися від статевого життя повинні обоє за добровільною згодою. І зрада також не допускається.

  • Розважатися і тужити

Не можна дивитися телевізор, слухати веселу гучну музику, сидіти за комп'ютером, в інтернеті, відвідувати дискотеки, розважальні центри, шуміти, проводити веселі застілля. І водночас не можна сумувати та плакати. Що стосується днів народження, що сходяться з днем Пасхи, то їх святкування не заборонені статутом. Проте варто все-таки нагадати, що Великдень – це «Свято свят і Урочистість з урочистостей», тому Воскресіння Христа має бути вище інших свят.

  • Вінчатися

Під час великоднього тижня не можна вінчатися і проводити реєстрації в РАГСі. Шлюби в цей період не благословенні Богом. Шлюб, укладений у великодні дні, може бути приречений на відсутність дітей у сім'ї.

  • Стригти волосся

На Великдень категорично не можна стригтися і фарбувати волосся. Підстригати кінчики волосся покладено в Чистий четвер (вважалося, що обстрижене волосся забирає з собою болячки).

Великдень
Великдень / Pixabay

Великодні міфи

  • Багато хто думає, що на Великдень не можна митися і мити голову, але це не так. Вітаються купання незалежно від місця і способу – у ванній, в душі, в лазні. Купатися можна як дорослим, так і дітям.
  • Також поширена думка, мовляв, вагітним не можна готувати паски. Готуватися до Великодня майбутнім матерям можна, але тільки обережно. Не варто перевтомлюватись, навантажуючи себе горою обов'язків. А пекти паски й фарбувати яйця дуже навіть вітається.
  • Ще один поширений міф – на Великдень не можна пити алкогольні напої. В цей день пити і їсти можна все – головне, в міру.

Що ще не варто робити на Великдень: рекомендації

Пасха, як і будь-яке свято, – відмінна можливість для сімейних зустрічей, особливо за столом. Але у зв'язку з коронавірусною пандемією, відсвяткувати Великий день у 2020 році зможемо лише в тісному колі. Однак ніхто не скасовував правила поведінки за святковим великоднім столом. Як поводитися на сніданку, обіді та вечері? Як ставитися до всіх сидячих за столом? Чого слід уникати?

Нижче наведено короткий посібник про те, як уникнути грубих помилок, невдач і сварок на великодніх канікулах.

Як поводитися за великоднім столом:

  • Уникайте політичних тем. Ми знаємо, що політика представляє найбільший інтерес для всіх. Особливо коли стосується соціальних питань. Сімейні зустрічі – це можливість обмінятися думками, не заходячи за рамки. Політика викликає надзвичайні емоції й часто може спровокувати сварку. Воно того не варто.
  • Як і під час будь-якої трапези, на Великдень також варто дотримуватися основних норм етикету. Не ставити лікті на стіл, не горбитися, не облизувати тарілку, не засовувати зубочистку в зуби.
  • Їжте без поспіху. Варто почекати, поки всі члени сім'ї сядуть за стіл, і тільки тоді починати приймання їжі. Їсти треба не поспішаючи та ні в якому разі не вставати з-за столу, поки інші не поїдять.
  • Слідкуйте за тим, щоб всім всього вистачало. Голові родини потрібно стежити за вмістом склянок – пропонувати долити воду, вино. Господині, своєю чергою, потрібно додавати їжу у порожні блюда.
  • Не вибирайте кращий шматок страви з блюда. Якщо до блюда додали свіжіший шматочок, не варто відразу ж брати його. Візьміть краще той, що був покладений раніше.

Священники кажуть, що на Великдень віряни повинні бути щасливі та навіть можуть не відмовлятися від алкоголю.

Пасха 2020: коронавірусний карантин

Великдень та коронавірус
Великдень та коронавірус / Pixabay

Наближаються Великодні свята, на які мільйони українців традиційно ходять до церкви, а потім збираються за великим столом у колі рідних.

Глава МОЗ напередодні свят закликав українців дотримуватися правил карантину, який діє у всьому світі. У багатьох країнах через пандемію коронавирусной інфекції традиційні богослужіння проходять без участі громадськості.

Віряни в цілях безпеки долучаються до святкування онлайн. Наприклад, Папа Римський Франциск у Страсну п'ятницю здійснив Хресний хід на порожній площі Святого Петра у Ватикані. Також вперше за 50 років традиційна для Песаха церемонія благословення Коенів біля Стіни плачу пройшла без людей.

Через пандемію коронавіруса українські християни у 2020 році не зможуть традиційно зібратися на богослужіння і посвятити Великодні паски та крашанки, тому повинні залишатися вдома. Але все ж за правилами карантину не заборонено відвідувати церкви й костели, обмеження – до 10 парафіян. Віряни в цей час можуть знаходитися у дворі, при цьому не контактуючи один з одним. Не можна що-небудь чіпати, цілувати.
Священники підтримують ініціативу утриматися в цьому році від християнських традицій і радять в першу чергу подбати про своїх ближніх.

Будьте обачні та не піддавайтеся почуттю удаваної безпеки! Святкуйте вдома!

Фото

Крашанки
Фото 1 из 7. Крашанки / Pexels
Ісус Христос
Фото 2 из 7. Ісус Христос / Pixabay
Храм
Фото 3 из 7. Храм / Pixabay
Хрест
Фото 4 из 7. Хрест / Pixabay
Великдень
Фото 5 из 7. Великдень / Pixabay
Крашанки
Фото 6 из 7. Крашанки / Pixabay
Розмальовка яєць
Фото 7 из 7. Розмальовка яєць / Pixabay

Відео