Паспорт тепер можна носити в смартфоні. В Україні запустили електронний паспорт в додатку "Дія". Він має таку ж юридичну силу, як і звичайний паспорт. Кабмін зробив його аналогом офіційного документа. У Міністерстві цифрової трансформації кажуть, що електронний паспорт можна пред'являти як посвідчення особи, якщо зупинить поліція. Також електронний паспорт можна пред'являти на пошті, в банках, в магазині при купівлі алкогольних напоїв або цигарок, в лікарні, в бібліотеках, готелях. Він підійде для отримання адміністративних і телекомунікаційних послуг, повернення сплачених за товар грошей. З електронного паспорту можна брати участь у виборах президента, парламенту і на місцевих виборах.

Паспорт у смартфоні, скріншот: YouTube
Паспорт у смартфоні, скріншот: YouTube

Мати ID-паспорт і завантажити додаток "Дія" на смартфон - і вуаля. Для входу знадобиться BankID – це спосіб верифікації громадян через банк. "Дія" попросить вибрати банк і через нього дати доступ до інформації щодо паспортних даних. Після цього в додатку автоматично сформується цифровий варіант ID-паспорта. Якщо у вас є біометричний закордонний паспорт, він теж відображено в додатку. Крім того, додаток підтягує водійські права і техпаспорт.

Український паспорт, фото "Знай.ua"
Український паспорт, фото "Знай.ua"

В електронному паспорті ті ж дані, що і на ID-паспорті. Перевірити цифровий аналог можна через QR-код, який оновлюється кожні три хвилини.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Паспорт в смартфоні має таку ж юридичну силу, як і аналогічний паперовий або пластиковий документ. Кабінет міністрів 15 квітня прийняв постанову №278, якою узаконив електронні документи громадянина.

"Україна – одна з перших у світі країн, де можливо користуватися е-паспортом без необхідності пред'являти паперовий або пластиковий аналог. І перша в світі надає найбільш повний перелік життєвих ситуацій застосування цифрового паспорта", – заявляють в Міністерстві цифровий трансформації.

Щоб перевірити, як приймають цифровий паспорт, ентузіасти завітали в кілька магазинів і банк. У першому ж супермаркеті документ викликав підозру.

"У нас таке не діє", "Зараз всі в масках виглядають на 18 років", "А нормальний паспорт є? Це ж не офіційний документ", – з подивом запитала касир.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українцям озвучили новий курс долара на 2020 рік — для "зеленого" 30 гривень не межа.

Як повідомляв Знай.uа, команда Зеленського призначила конкурс на голову податкової і з зарплатою 1000 доларів.

Знай.uа писав, гаманці українців можуть спорожніти менше ніж за місяць, озвучено тривожний прогноз.