Українські пенсіонери-чорнобильці зможуть відсудити собі підвищені пенсійні виплати. Велика палата Верховного суду ухвалила рішення в зразковому справі №240/4937/18 за позовом жителя Овруцького району (Житомирська область) до місцевого управління Пенсійного фонду про визнання протиправними дій останнього.

Проти Пенсійного фонду ще в 2018 році пенсіонер подав позов. Причиною стало те, що йому не нараховували і не виплачували надбавки до пенсії, хоча вони йому покладалися, як непрацюючому пенсіонеру, який проживає на території радіоактивного забруднення.

За законодавством щомісячна надбавка повинна становити дві мінімальні зарплати (виплат за попередній рік), тобто, на той час, 6,4 тисячі гривень (мінімалка в 2017 році була 3,2 тисячі гривень). Зараз така надбавка ще більше 9,4 тисячі гривень на місяць.

Це справа передана Житомирським обласним судом як зразкове в Касаційний адміністративний суд. Суд частково задовольнив позовні вимоги пенсіонера.

"В 2015 році, щоб заощадити бюджетні гроші, порядок доплат чорнобильцям поміняли. Він вже визначався не законом, а постановою Кабміну, а там прописали просто смішні суми — замість 2-3 мінімальних зарплат 5-13 гривень в місяць", — розповів "Країні" голова адвокатської компанії "Кравець та партнери" Ростислав Кравець.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

пенсіонерка, фото Pxhere
пенсіонерка, фото Pxhere

Овруцкое управління ПФ зобов'язано нарахувати позивачу доплати з 17 червня 2018 року.

"Але ця справа є зразковим. Отже, за нього Пенсійний фонд повинен перерахувати надбавки всім непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Це значна частина Чернігівської, Житомирської та Київської областей. Мова йде про десятки тисяч пенсіонерів. Втім, враховуючи судову практику минулих років, добровільно Пенсійний фонд доплачувати навряд чи стане. Але пенсіонери можуть подавати позови, і, враховуючи наявність зразкового справи, вигравати їх практично в автоматичному режимі. Замість 5 гривень можна буде отримувати до пенсії більше 9 тисяч гривень", — пояснив Ростислав Кравець.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, індексація пенсій – скільки додадуть українцям у травні.

Як повідомляв Знай. ua, у Києві натовп пенсіонерів ледь не рознесла Ощадбанк через "карантинної" тисячі.

Також Знай. ua писав, що понад 8 мільйонів українців отримують пенсію по-новому.