Весна 2020 року - не найкращий час. Україна і весь світ поступово виходять з тривалої карантину, а мільйони людей переживають наслідки самоізоляції і вимушеного простою в роботі і справах.

Але життя не зупиняється і представники майже всіх конфесій продовжують відзначати свої свята, якими наповнений весняний календар.

Українцям доведеться провести в ізоляції і ще одне релігійне свято - Миколин день, який має вкрай важливе значення для нашого народу вже протягом багатьох століть.

У цій статті ми розповімо про історію православного свята, озвучимо його дату і розглянемо основні традиції Миколин на день.

День пам'яті святого Миколая Чудотворця: коли відзначається, дата за новим і старим стилем

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

У 2020 році День перенесення мощей святителя Миколая Чудотворця або так званий Микола Літній відзначається 22 травня. Тобто, одне з найбільш шанованих в народі православних свят припадає на останній робочий день тижня - п'ятницю.

День Миколи Літнього: історія свята

Свято перенесення мощей святого Миколая Чудотворця є одним з найбільш важливих свят в православному календарі. 22 травня відзначають перенесення мощей Святого Миколая Угодника в храм в італійському місті Барі, де вони знаходяться і до цього дня.

Відзначимо, що в православ'ї Микола Чудотворець є покровителем усіх дітей і підлітків, а також закоханих. Крім того, йому моляться про заступництво всі солдати, працівники торгівлі і несправедливо засуджені.

Микола Літній - свято з постійною датою. Щорічно воно відзначається 22 травня по григоріанським календарем або 9 травня по юліанським календарем або так званим старим стилем.

У православній традиції свято найчастіше називають Микола Літній. Однак в деяких регіонах Росії, України і Білорусі свято також називають Микола, Микола Весняний, Микола Святитель, Літній день, Святий Миколай, Микола з теплом, Травний день, Микола Чудотворець, Теплий день.

Значення свята

Протягом століть Миколу Чудотворця називають заступником всіх, хто зазнав у житті гоніння, образи, горя, нещастя і приниження. Саме цей святий є покровителем бідних і заступником моряків і солдатів на полі бою. Моляться Святому Миколаю і жінки, які хочуть захистити свою домівку.

Згідно традиції, саме Святий Миколай приходив на допомогу потопаючим і стражденним, угамовуючи своєю силою цілі бурі.

Положення Миколи Чудотворця в каноні і його величезна роль в народній традиції забезпечує йому чільне місце в православному календарі. Автоматично, всі дати, пов'язані зі святим, стають вкрай важливими для кожного, хто зараховує себе до православної віри. До сих пір ікона святого знаходиться майже в кожному православному домі.

Свято Миколи Літнього: народні традиції, що потрібно робити

22 травня - вкрай важливий день для обрядового календаря. Саме за прикметами в цей день наші пращури передбачали урожай на рік, погоду на літо, судили про те, як буде рости домашня живність і як щедро плодоносити сад.

На День Святого Миколая традиційно прийнято приділяти увагу бідним і хворим. У селах по всій Україні організовували і організовують спеціальні ритуальні обіди. Прийнято накривати щедрі столи та запрошувати за них нуждених. Після можна організувати бенкет для себе, своєї сім'ї і гостей, щоб відзначити важливе свято.

Святий Миколай - покровитель всіх православних закоханих. Саме йому 22 травня посилено молилися і моляться всі закохані дівчата і юнаки, які просять святого про дарування справжнього кохання, сімейного щастя і благополуччя. Дівчата просили Миколи дарувати їм красивого, доброго, щедрого, працьовитого і сміливого обранця, а юнаки просили вірну і ніжну супутницю і хорошу мати для дітей.

Крім того, святий Миколай традиційно вважався покровителем тварин, особливо тих, хто вважався найбільш цінними в домашньому господарстві - коней, овець і корів. Вже до 22 травня уся трава на полях і луках щедро колоситься, що дозволяло господарям виводить свою худобу на ніч на пасовища. Вважалося, що в ніч на 22 травня тварини повинні насолоджуватися смачним кормів і весело гратися на поле, що мало сприяти їхньому росту і здоров'ю.

Тварин, звичайно ж, пасли пастухи - міцні і здорові юнаки, про яких господарі худоби також дбали і готували для них з вечора щедрий і смачну вечерю. Було прийнято готувати смачні каші, м'ясо і пироги. У ніч на 22 травня в поле було прийнято розпалювати багаття, що мало символізувати прихід літа і розквіт природи. Крім того, вогонь мав практичне значення і не дозволяв тваринам розбігтися від пастухів.

Також в ніч на свято Миколая Чудотворця в полях було прийнято організовувати народні гуляння з випивкою, їжею, піснями та іграми. У святі, як правило, брала участь молодь, за якими тимчасово переставали стежити дорослі, тим самим готуючи їх до дорослого життя.

Миколин день - свято врожаю. Для того, щоб рік видався щедрим люди на сході виходили з будинків, ставали обличчям до своїх садах, городах і полях і читали молитви з проханням до Миколи Чудотворця дарувати їм хороший урожай, теплу погоду і смачну їжу.

Вчені впевнені, що день йде корінням до свята на честь слов'янського язичницького бога Велеса, який вважався покровителем скотарства і землеробства. З давніх часів вважалося, що саме 22 травня найкраще починати сіяти ярові, так як з цього дня настає літо, під час якого точно не буде заморозків, які зіпсують урожай. Тоді ж найкраще висаджувати саджанці огірків, які можуть вирости вже через кілька місяців.

Також наші предки активно придивлялися до погоди на день. Вважалося, що якщо в цей день буде дощ, що народ чекає щедрий урожай, а сім'ї - добробут.

Цілющою вважалася роса, що випадає на 22 травня. Її називали цілющою і такою, що омолоджує, якщо ти нею вмиєшся.

Проводили і інший обряд. Так, для того, щоб примножити добробут, на день з церкви приносили свічку, діставали з неї гніт, підпалювали її з двох сторін і виголошували над нею такі слова: Вогонь вічний, а дух мій відзначений златом, сріблом і всяким добром. Амінь. Огарок гніту зберігали в гаманці, що за повір'ям мала залучити гроші.

Миколин день і народні заборони: що не можна робити на свято, прикмети на особливий день

Як і на багато інших важливих церковні свята, на Миколин день існує безліч заборон. У числі інших, 22 травня заборонено думати про сумні події минулого, вдаватися до смутку і жаліти про минуле. Також не можна лінуватися і ухилятися від домашніх і господарських робіт.

У народі не прийнято позичати в цей день чужі ножі та інші ріжучі та колючі предмети, які використовуються вдома і по господарству.

Як і в інші важливі релігійні свята, на Миколин день не можна відмовляти в допомозі ближньому, а також ображати знедолених, оскільки за цей гріх саме в цей день православним загрожує особливе покарання.

Особливо ця заборона стосується дітей, яких прийнято хвалити, пестити і балувати саме 22 травня, оскільки Святий Миколай - їх покровитель і захисник на небесах.

Традиційно можна на свято напиватися, йти в загул, лаятися, переїдати або віддаватися розпусті. Також не можна зловживати матюками.