Через сорок днів після Великої Неділі католицька церква святкує Вознесіння Господнє. Це нагадування про тріумфальне повернення Ісуса на небеса, звідки він прийшов на землю для нашого порятунку, приймаючи людську природу. Оскільки Ісус вознісся на небеса через сорок днів після Свого воскресіння, свято завжди випадає на четвер. У 2020 році Вознесіння Господнє припадає на 28 травня.

Історія події

Після свого воскресіння Христос явився своїм учням і на сороковий день перед їх очима вознісся на небеса з Оливкової (Єлеонської) гори недалеко від Єрусалиму. З цієї гори, де почалася пристрасть Христа, також почалася його слава. Ісус сказав апостолам не залишати Єрусалим, а чекати, коли обітниця Святого Духа буде виконано.

Термін «Вознесіння Господнє» походить від опису, представленого св. Лукою в Діяннях святих апостолів (Діяння 1, 9-11). Євангелісти мало пишуть про цей факт. Матвій взагалі не говорить про вознесіння, Марк коротко згадує: «Поговоривши з ними, Господь Ісус був узятий на небеса». Іоанн згадує у формі пророцтва.

Ісус жив таємницею свого Вознесіння задовго до того, як це сталося. В Євангеліє від Іоанна на Таємній вечері він прямо оголошує про свій відхід до Небесного Отця: «Я збираюся підготувати місце для вас. І коли я піду і приготую місце для вас, я прийду знову і візьму вас до мене, щоб ви теж могли бути там, де я» (Йоан 14, 2-3). «І якщо я піду, я відправлю його до вас ... Я прийшов від Отця і прийшов у світ; Я знову полишаю світ і йду до Отця» (Ін 16: 5-7. 28).

День Вознесіння в ранніх церквах був пов'язаний з таємницею П'ятдесятниці. Історія літургії знає про цю церемонії тільки з IV століття. Наступні дні після Вознесіння Господнього готують вірних до зіслання Святого Духа. Згідно з церемоніальним літургійним служінням єпископів, пристосованих до католицьких єпархій, фігура Воскреслого залишається в пресвітері, фігура великодня і червона філа на хресті залишаються на місці протягом тижня – до свята П'ятдесятниці.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Мамерт, єпископ вьєннський, коли стихійні лиха обрушилися на Францію десь у 450 році, наказав просити милостиню за три дні до Вознесіння Господнього (понеділок, вівторок, середа). Орлеанський синод затвердив цей звичай для Франції у 511 році. Цей звичай був прийнятий в усьому християнстві.

Після благословенного воскресіння Господа Ісуса Христа, який був відроджений Божою силою на третій день, в день вознесіння закінчився сороковий день, позначений святим судом для нашої настанови, що наша віра може бути укріплена зором воскреслого тіла.

Для події, що відзначається на сороковий день після воскресіння, ми використовуємо термін «вознесіння», бо Христос вознісся на небо своєю власною силою.

У чому сенс вознесіння Ісуса Христа

Як згадувалося на початку, через сорок днів після свого воскресіння Ісус узяв своїх учнів на Оливкову гору. Там Ісус наказав своїм послідовникам залишатися в Єрусалимі. Пізніше він почав благословляти їх, і коли він це зробив, він був узятий на небо.

Зі Священного Писання ясно, що вознесіння Ісуса було буквально тілесним поверненням на небеса. Він піднявся поступово і відчутно, як засвідчили багато глядачів. Коли учні в останній раз намагалися поглянути на Ісуса, хмара приховала його від очей, і з'явилися два ангели, які обіцяли повернення Христа.

Вознесіння – це день царювання Христа, урочистість, яку Бог Батько готує для Свого Сина. Звідси велика радість у літургійних текстах. Це також гарантія другого пришестя Христа. Вознесіння — це не тільки остаточне й урочисте піднесення Ісуса з Назарету, але й запорука і гарантія піднесення слави людської природи.

Вважається, що Господь Ісус вознісся на небеса не один, а забрав з собою всі душі святих з прірви. Під час розлучення з тілом до Свого воскресіння Він відвідав їх у прірві й оголосив про швидкий порятунок. У день вознесіння він виконує свою обіцянку і тріумфально представляє їх небесам. Тому цей день є важливою подією для усіх вірян.

Вознесіння особливо важливо з кількох причин:

  • Це вказує на кінець його служіння на землі. Бог Отець послав Свого Сина зі світу в Віфлеєм; тепер його син повертається до батька. Час (його життя) в людському тілі підійшов до кінця.
  • Вказує, що місія його земного життя була успішно завершена. Все, що він повинен був заповнити тут, було зроблено.
  • Вказує на його повернення у славі. Слава Ісуса під час його життя на землі була покрита; єдиним винятком була подія під час Преображення Господнього.
  • Символізує його піднесення Богом Отцем. Той, хто є полюбленим Небесним Батьком, був піднесений, і його ім'я, що вище всіх інших імен.
  • Батько дозволив йому підготувати місце для нас.
  • Вознесіння вказує на початок нової роботи як Первосвященника і Посередника Нового Завіту.
  • Вказує на те, як він повернеться. Коли Ісус прийшов, щоб встановити Царство, він повернувся б так само, як і покинув цей світ – буквально в тілі, у видимій хмарі.

Господь Ісус зараз на небесах. Писання часто зображують його сидячим праворуч від Бога-Батька у почесному місці, що вказує на його авторитет. Христос є главою Церкви, дає духовні дари. Вознесіння Христа було подією, в якому Ісус був переведений з земного служіння на небесне.

Як привітати віршами зі святом Вознесінням Христовим

Красиве привітання у віршах українською мовою:

Сьогодні – Вознесіння,
Хай щастя до вас прийде!
Тривога і сумнів
Нехай назавжди піде.

Нехай Господь наш істинний
Допоможе вам у всьому,
Живіть тільки думками
Ви чистими про нього!

***

Проспівали пташині голоси,
Піднісся він, щоб нам допомогти,
Будь-які біди перемогти.
Щоб жили у мирі всі завжди,

Натхненні силою добра.
І вітаючи в цей день,
Мені хочеться бажати,
Щоб зберігала на землі
Вас божа благодать.

***

Вознісся Він на небо,
Щоб захищати нас усіх!
Бажаю в Вознесіння –
Вам відданих друзів!

Щоб брехня з життя вашого
Зникла назавжди,
І щоб віра в серці
Залишилася на роки!

Джерело: osoblyva.com

Вітальний вірш російською мовою:

Вознесение Господне
Нам даруют небеса,
Возрождается надежда
В наших душах и сердцах.

Пусть несет благословенье
В этот день небесный свет,
Пусть грехов наших прощение
Сбережет от зла и бед.

В светлый праздник все желаю
Веру в сердце сохранить,
Под святыми небесами
Жизнь счастливую прожить.

***

Сегодня Вознесение Господне.
Большой церковный праздник наступил.
Желаю я вам крепкого здоровья,
Всегда быть полным рвения и сил.

Пусть небо вас от бед оберегает,
А Божий Сын любовью наградит.
Чтоб жили вы легко, преуспевая,
Без бед, переживаний и обид.

Пускай душа очиститься сегодня
От всех обид, от злости и печали.
Желаю в Воскресение Господне,
Чтоб жили долго вы и процветали.

***

Сегодня – Вознесение,
Пусть счастье к вам придет!
Душевное сомнение
Пусть навсегда уйдет.

Джерело: segodnya.ua

Зображення

Вознесіння Господнє
Фото 1 из 6. Вознесіння Господнє / Фото: Pixabay
Хрести
Фото 2 из 6. Хрести / Фото: Pixabay
Вознесіння Господнє
Фото 3 из 6. Вознесіння Господнє / Фото: Pixabay
Вознесіння Господнє
Фото 4 из 6. Вознесіння Господнє / Фото: Pixabay
Вознесіння Господнє
Фото 5 из 6. Вознесіння Господнє / Фото: Pixabay
Вознесіння Господнє
Фото 6 из 6. Вознесіння Господнє / Фото: Pixabay

Відео