Добрі, хоробрі, сміливі, впевнені... - саме такими ми сприймаємо тих татусів, які живуть зі своїми дітьми, займаються ними, приділяють увагу. Давайте дізнаємося, якого числа та як відзначатися День батька в Україні у 2020 році.

Історія виникнення свята

Для багатьох із нас наші батьки - найкращі. І у День батька хочеться говорити саме про тих із них, які є прикладом наслідування. Вони правильно поводяться із жінками, добрі, терплячі, чесні та справедливі.

Втім, таких позитивних якостей може бути безліч. Головне, щоб батьки були люблячими й турботливими. І вчили своїх дітей чеснотам. І якщо батько для вас - найкращий друг, наставник і тренер, тоді з гордістю можна сказати: «Мій татусь - найкращий у світі!»

Вперше свято батька відзначали у США 110 років тому. Перший раз із Днем батька вітали у Америці 19.06.1910 р. Свято ініціювала місіс Додд, Сонора Смарт. Вона хотіла висловити подяку своєму батькові за турботу.

Засновниця свята запропонувала виражати вдячність своєму татусеві, а в його особі - і іншим із огляду на те, що її батько приймав участь у вихованні шістьох дітей. У їхній родині сталося велике горе - мама померла під час пологів. Її не стало при появі останнього малюка на світ.

Популярні новини зараз
Українців попередили про "важкі" платіжки за світло Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Однак, коли для Вільяма Смарта весь світ знійшов нанівець, він не здався й не залишив дітей. Туга та горе за померлою дружиною не зламили його. Адже буває, що деякі батьки не витримують. Однак цей, як і багато інших, сам виховав усіх.

Ось так і з'явилося це свято. І сьогодні ми будемо говорити саме про тих із татусів, які заслуговують на звання «Батько року». Як правило, відсутність батька у дитини негативно позначається на його майбутньому.

Між іншим, свято, ініційоване дочкою Вільяма Смарта на знак подяки кращого татуся на світі, відзначають у багатьох країнах світу. Щоправда, статус «міжнародний» або «всесвітній» воно так і не отримало.

А ось у США ввели у 1966 р. статус національного свята. І відзначають його у третю неділю першого літнього місяця. Турботливі батьки отримують привітання. На їхню адресу звучать слова подяки.

День батька 2020 в Україні, pexels.com
День батька 2020 в Україні, pexels.com

Крім Америки, цей день відзначається дуже багатьма людьми різних національностей. Його святкують кубинці, канадці, вірмени, українці, мексиканці, французи, японці, росіяни, британці та багато інших.

У деяких країнах дати святкування відрізняються. У цій статті ми будемо говорити про те, як цей день святкується в Україні. Дізнайтеся, коли та як свято відзначалося у 2019-му та відзначатиметься у 2020 році.

Дата святкування Дня батька

У нас в Україні День батька почали відзначати на офіційному рівні не так давно, всього лише рік тому. У 2019 р. п'ятий президент країни Петро Порошенко затвердив указ, згідно із яким дата святкування - третя неділя червня.

Україна - країна, у якій є багато татусів, що повторили подвиг американця Вільяма Смарта. Деякі виховали та виховують самотужки оного, двох, трьох, інші - чотирьох і більше дітей.

Є й такі випадки, коли батьки розлучаються, і татусі виховують дітей самостійно, тому що недбайливі матері ведуть неправильний спосіб життя. Спочатку виховувати дітей самотужки, зізнаються більшість із них, було дуже складно.

День батька 2020 в Україні, pexels.com
День батька 2020 в Україні, pexels.com

Однак із часом вони вже не уявляють свого життя без повсякденної рутини та своїх дітей. Водять їх на гуртки, дбають про виховання, намагаються купити усе необхідне для дитячого садка й школи.

Щоправда, є й такі татусі, які не можуть бачитися та виховувати своїх дітей. Але борються за свої права разом із громадськими організаціями, що допомагають їм. Потрібно, щоб батьки приділяли своїм дітям більше уваги.

Деякі батьки й справді хочуть дарувати своїм синам і дочкам любов, підтримку. Однак, із огляду на обставини, що склалися, не можуть цього зробити. Тим паче, хочуть знайти із колишньою дружиною спільну мову, щоб стати важливою ланкою у вихованні дитини.

Адже більшість дітей, у поведінці яких спостерігаються серйозні порушення, - це ті, які росли без батька. І за ґратами перебувають 85% тих правопорушників, які росли без батька, - про це свідчить статистика.

У 2020 році День батька припадає в Україні на 21-ше червня. До речі, битва за встановлення свята у нас в країні йшла ще із 2001-го року. І тільки у минулому році дату святкування нарешті затвердили.

Святкування Дня батька у Києві та регіонах

У столиці та регіонах у цей день минулоріч проводилися різні акції, організовувалися фестивалі. Але найголовніше - це, звичайно ж, провести його зі своїм татусем.

Сумлінні батьки - це ті з них, для яких важливо навчити своїх дітей бути добрими, щасливими, вести здоровий спосіб життя. Татусі повинні сформувати із них особистість. А усе інше - у руках наших доньок та синів.

Допомагаючи розвивати їх таланти, ми допоможемо їм досягти чогось у житті, стати впевненими у собі, успішними та самостійними. Коли наші діти ще маленькі, дуже важливо приділяти їм увагу: зіграти в гру, сконструювати щось разом, пограти у футбол, піти у похід, покататися на велосипедах, лижах тощо.

Згодом діти, що підросли, із вдячністю згадуватимуть тих татусів, які навчили їх усьому. Крізь роки любитимуть та поважатимуть їх. Отже, батько дуже важливий у житті кожної людини.

У минулому, 2019 році, батьківство шанували масштабно. У Києві були запрошені на ВДНГ зоряні батьки українського телебачення. Там також проходила унікальна виставка робіт шведського фотографа Югана Бевмана.

Крім цього, мали місце різноманітні майстер-класи, проходили вікторини та конкурси. Проводилися захоплюючі спортивні змагання татусів разом із дітьми. Городян і гостей міста порадувала і розважила шоу-програма.

Із огляду на те, що в 2020 році в Україні оголошено карантин, пов'язаний із пандемією коронавіруса, масштабних заходів із приводу свята не буде. На даному етапі у нас у країні до 22-го червня - адаптивна модель карантину. І усі ми повинні дотримуватися його для того, щоб запобігти зростанню захворюваності.

І якщо у минулому році працювали десятки сімейних локацій, то сьогодні не буде різноманітних виставок до свята. Скасовано фестивалі, флешмоби та інші захоплюючі заходи.

Із огляду на те, що кінотеатри та театри усе ще під забороною, можна влаштувати сімейні перегляди фільмів вдома. Обирайте ті з них, які зачіпають важливі теми стосунків між батьками й дітьми. І вчать бути щасливими, успішними, долати труднощі й досягати певних висот.

День батька 2020 в Україні, pexels.com
День батька 2020 в Україні, pexels.com

У 2020 році до свята можна знайти заходи онлайн. Та все ж варто приділити увагу реальним батьківським відносинам. Головне - провести цей день разом. Зіграти у лото, доміно, монополію, ерудит... Влаштувати у дворі будинку спортивну естафету або придумати що-небудь ще у залежності від віку дитини або дітей.

Привітання для найкращих татусів

У деяких випадках батько стає для сина або дочки важливішим за матір. Прикро, звісно, що так буває. Тож давайте шанувати та вітати тих із них, хто заслужив на звання кращого татуся.

Висловлюючи свою вдячність, діти дарують своїм батькам подарунки та увагу. Це може бути підписана або зроблена власноруч листівка зі святом. Як варіант - купити готову або відправити віртуальну.

Варто подарувати найкращому татусеві на світі квіти. До речі, традиційно у цей день у деяких країнах татусям прийнято дарувати троянди червоного кольору. Батькам, які вже на небесах, - покладати білі квіти.

На свято влаштовуються пікніки та сімейні торжества. Подарунок для любого татуся може бути, приготований власноруч або куплений у магазині у залежності від фінансових можливостей. Наприклад, шахи, барбекю, намет, вудка тощо. Втім, найкращий подарунок - це, безумовно, увага дітей.

А татусям рекомендуємо намагатися виховувати у дітях сильні якості. Подавайте їм гарний приклад. Обговорюйте із ними емоції, переживання. Нехай вони виростають талановитими, добрими й наполегливими!

Удачі всім у вихованні! Заохочуйте синів і дочок більше, ніж караєте. Цей фактор дуже важливий. І нехай якомога більше сімей будуть повноцінними! І діти виростають у обстановці затишку, гармонії та взаємопорозуміння.

Фото

День батька 2020 в Україні, pexels.com
День батька 2020 в Україні, pexels.com

День батька 2020 в Україні, pexels.com
День батька 2020 в Україні, pexels.com

День батька 2020 в Україні, pexels.com
День батька 2020 в Україні, pexels.com

День батька 2020 в Україні, pexels.com
День батька 2020 в Україні, pexels.com

День батька 2020 в Україні, pexels.com
День батька 2020 в Україні, pexels.com

Відео