Для липня місяця характерні свої православні церковні й офіційні свята. Дізнайтеся: які з них відзначатиме Україна в 2020 році? У яке зі свят не можна щось робити? Цей календар святкових днів допоможе розібратися у всьому різноманітті липневих свят.

Державні липневі свята

Сьогодні українці традиційно відзначають не тільки найголовніші урочистості року. У числі свят місяця багато професійних дат, Всесвітніх та Міжнародних. Спробуємо розібратися у прийдешніх торжествах.

У липні цього року не передбачається додаткових вихідних. У цьому місяці українці зможуть відпочивати 8 днів лише по суботах та неділях: 4, 5, 11, 12, 18, 19, 25 і 26 числа. У перший день місяця відзначається День архітектури України. Це свято припадає у 2020 році на середу.

Національне професійне свято архітекторів країни з'явилося у нас після розпаду СРСР. У цей день прийнято вручати видатним архітекторам України почесні грамоти та премії. Їх отримують ті, хто відбудовував підприємства, відтворював пам'ятники зодчества тощо.

2-го числа, у четвер, українські податківці відзначатимуть своє професійне свято. День працівника державної податкової служби України було встановлено у 2005-му році президентом України Віктором Ющенком.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

За традицією цього дня прийнято вітати податківців із їх професійним святом. Найкращих співробітників податкових органів прийнято нагороджувати урядовими грамотами, державними нагородами. Їм вручатимуть пам'ятні подарунки та премії. Керівництво висловлюватиме співробітникам податкової подяку.

У неділю, 5 липня, відзначається День Військово-морських Сил України. Дата цього свята плаваюча, тому що воно відзначається у першу неділю липня. Його затвердив у 2015 році п'ятий президент України Петро Порошенко. Ця дата знаменує значення Військово-морських сил із забезпечення обороноздатності країни.

На наступний день, у понеділок, 6-го числа, прийнято вшановувати День військ ППО Збройних Сил України. Свято військових протиповітряної оборони почали відзначати в Україні з 1997 року. Саме тоді його затвердив Леонід Кучма.

Війська цієї категорії попереджають про напади повітряно-космічного противника. Представники ППО захищають важливі адмінполітцентри, військові та багато інших об'єктів державного значення від ударів із повітря.

Їх називають «вартовими неба» країни. Адже війська ППО ЗСУ несуть бойове чергування у повітряному просторі. Вони охороняють державні кордони, здійснюють контроль за перельотами повітряних суден через держкордон із дев'ятьма країнами світу, протяжність якого - 7 тис. 698 км.

У вівторок, 7-го числа, уже11-й рік поспіль вшановуватимуть День працівника природно-заповідної справи. У цей день уряд країни відзначає внесок працівників природно-заповідної справи щодо збереження та відтворення біологічно-ландшафтного різноманіття, а також природних об'єктів заповідної зони країни.

У суботу, 11-го липня, - Всесвітній день народонаселення, який демонструє тісний взаємозв'язок демографічних тенденцій. Цей день передбачає глибоке усвідомлення проблем різних народів. Увагу до екологічних проблем, до репродуктивного здоров'я населення, питань гендерної рівності.

У неділю, 12-го числа, - Всесвітній день бортпровідника. Це день тих, чия робота проходить на борту повітряного корабля. Його відзначають елегантні стюардеси і стюарди. Ця професія у нас у країні вважається однією із престижних.

Свята у липні 2020: календар вихідних і свят, Рexels
Свята у липні 2020: календар вихідних і свят, Рexels

Практично у середині літа відзначається і День рибалки. Його дата святкування плаваюча – у другу неділю липня. У цьому році - це 12-те липня. У цей день рибалки змагаються в улові, варять юшку, пригощають рибним супом друзів, рідних.

Фінансова звітність важлива і потрібна. Саме тому в четвер, 16-го числа, - День бухгалтера і аудитора. Таку назву це свято носить всього лише 2 роки. У цей день прийнято підтримувати престиж людей цієї професії.

Свята у липні 2020: календар вихідних і свят, Рexels
Свята у липні 2020: календар вихідних і свят, Рexels

Міжнародний день Нельсона Мандели - свято, незрозуміле для багатьох в Україні. Воно відзначається 18-го числа, у день народження людини, що бореться за мир та гуманізм. На честь миротворця, завзятого захисника прав людей, і назване свято.

У цей день важливо прагнути зробити світ навколо нас кращим. Внести свій внесок у врегулювання конфліктів, посприяти справедливості й вдосконаленню, боротися за мир у всьому світі.

День працівників металургійної й гірничодобувної промисловості припадає на третю неділю липня. У 2020 році - це 19-те число. У цей день прийнято вітати металургів.

У населених пунктах країни, де є металургійні комбінати, проводяться масштабні свята із масовими гуляннями, вікторинами, караоке, спортивними змаганнями, концертом і феєрверком.

Щоправда, у 2020 році у зв'язку із карантинними заходами усі масштабні дійства - під забороною, тому свято тих, хто працює із розпеченим металом, буде більш скромним.

Торгівля - та сфера економіки країни, у якій задіяно дуже багато людей. День працівників торгівлі відзначається у останню неділю місяця, 26-го числа. Працівники торгівлі влаштовують корпоративи. Почесних співробітників нагороджують преміями та грамотами.

Боротися із гепатитом прийнято 28-го числа. У Міжнародний день боротьби із вірусним гепатитом прийнято доносити до населення небезпеку гепатиту та його різновидів, тому сьогодні вкрай важливо не ігнорувати своєчасну діагностику.

28-го липня також відзначається День PR-фахівця. Піарники - це люди, завдяки яким багато знаменитостей та різні бренди виявляються на слуху. PR-фахівці допомагають привернути увагу публіки, з'являються у інтернет-виданнях і на сторінках друкованих видань.

Із вечора 30 липня починається Курбан-байрам. Це ісламське свято носить також іншу назву - Ід аль-Адха. Це жертовне мусульманське свято, коли під ритуальним жертвопринесенням мається на увазі духовне звернення до Бога. Закінчується воно увечері 3-го серпня.

Сьогодні дружні стосунки об'єднують багатьох людей. Міжнародний день дружби прийнято відзначати 30-го липня. У цей день не тільки згадують про дружні почуття, а й зміцнюють стосунки між націями. А також зустрічаються із друзями, вітають зі святом, залучають молодь до громадської діяльності, флешмобів тощо.

Свята у липні 2020: календар вихідних і свят, YouTube
Свята у липні 2020: календар вихідних і свят, YouTube

У останню п'ятницю місяця відзначається День системного адміністратора. У 2020 році - це 31-е число, коли прийнято дякувати співробітникам, які забезпечують безперебійну роботу комп'ютерної техніки й програмного забезпечення.

Релігійні свята у липні 2020

Багато українців шанують православні свята. Божественні дні важливі для тих, хто молиться, шанує святих і не далекий від церковного життя. Особливо важливі великі християнські свята, коли у православному храмі проходять урочисті літургії із причастям.

Перший день липня знаменується вшануванням Боголюбської ікони Божої Матері, яка була написана ще у XII ст. На наступний день, 2-го числа, шанується Апостол Юда, брат Господа, який зараховується до числа 12-ти учнів Христа.

Брата Господа Юду називали також Леввеєм, Фаддеєм, Варсавою. Після Вознесіння Господнього він поширював православну віру, проповідував Євангеліє та інші Божі істини.

Православні свята 3-го числа - це пам'ять двох єпископів: Святителя Міни і Священномученика Мефодія. На наступний день прийнято вшановувати мученика Юліана Тарсійського.

У неділю, 5-го числа, - священномученика Євсевія, єпископа Самосатського, що твердо стояв за православну віру й сповідь. На наступний день, у понеділок, потрібно вшановувати Володимирську ікону Божої Матері.

7-го числа - Велике православне свято на честь Різдва Пророка, Предтечі й Хрестителя Господнього Іоанна. Смерть того, хто передбачав пришестя Ісуса Христа, була мученицькою - Хрестителю відтяли голову. Саме тому в цей день категорично не можна використовувати ножі. А також різати овочі або хліб круглої форми.

Крім цього, цей день відомий здавна у народі як Івана Купала. Вважається, що у цей день не можна працювати. Краще присвятити себе із ранку Богу й духовному життю. Цей день приходиться у 2020 році на Петрів піст, тому їсти м'ясо та рибу не можна. А ось трохи риби й вина дозволяється.

Свята у липні 2020: календар вихідних і свят, YouTube
Свята у липні 2020: календар вихідних і свят, YouTube

8-го липня - День пам'яті святого Петра й святої Февронії. Це церковне свято символізує початок косовиці. У цей день подружжя може звертатися до святих із молитвами про сімейне щастя.

Згідно із народними віруваннями, після купальських ігор визначалися пари наречених. Раніше люди вважали, що День пам'яті святих Петра і Февронії - найбільш сприятливий для укладення шлюбів. Саме тому його називали ще Днем сім'ї, любові та вірності.

Вважалося: якщо укласти шлюб на наступний день після свята Івана Купала, у день цих святих, то відносини будуть найщасливішими. Щоправда, 8-ме число припадає у 2020 році на Петрів піст. А у пісний православний день, як правило, не можна здійснювати таїнство шлюбу. Піст закінчиться 11-го липня. І тільки тоді релігія дозволяє укладати шлюби.

9-го числа прийнято шанувати Тихвинську ікону Божої Матері. На наступний день - два церковних свята: Праведної Іоанни мироносиці й Преподобного Мартіна Туровського. 11-го числа - Преподобних чудотворців Сергія й Германа. У цей день також прийнято радіти іконі Божої Матері «Троєручиця».

У неділю, 12-го числа, закінчується літній Петрів піст. І відзначається день апостолів Петра та Павла. Ранок цього дня найкраще почати із відвідин церкви, святкової літургії, сповіді.

Не можна лаятися, шити й займатися рукоділлям. У цей день небажані всілякі клопоти. Не варто мити вікна, машину, підлогу. Краще не займатися всілякими домашніми роботами, а присвятити себе життю духовному.

У цей день також поклоняються Касперівській іконі Божої Матері. А на наступний, 13-го числа, вшановують кожного із 12 апостолів. У вівторок, 14-го, - Собор преподобних отців Псково-Печерських. А також День безсрібників Косми і Даміана.

15 липня церква вшановує реліквію - чесну ризу Пресвятої Богородиці. У суботу, 18-го числа, - набуття мощей ігумена Радонезького, преподобного Сергія. А 19-го - Собор Радонежських святих і набуття мощей праведної княгині Ольшанської.

20-го числа звершується пам'ять Преподобного Фоми Кузнєцова, що народився у IX ст. У середу, 22-го, прийнято згадувати учня апостола Петра, священномученика Панкратія. Його також називають єпископом Тавроменійським.

Пам'ять преподобного Антонія Печерського відбувається кілька разів на рік. У тому числі - 23-го липня за григоріанським календарем. І 10-го липня - за юліанським. На наступний день, 24-го, поклоняються Рудненській іконі Божої Матері.

У вівторок, 28-го - Рівноапостольного князя Володимира, у Святому Хрещенні - Василя. На наступний день - Блаженної сповідниці Матрони, яка є прикладом надзвичайного терпіння, посту й молитви, сповідання.

30-го - день християнської діви Великомучениці Марини (Маргарити) Антіохійської. У цей день прийнято акцентувати увагу на дівочій непорочності святої Марини як джерела добра для всього світу.

Замикає календар православних свят у липні день пам'ять святих: великомученика Афанасія і мученика Еміліана Доростольського. У народі його називають ще «Омельяновим днем». 31-го числа прийнято топити сауни, лазні, парити віники із трав та квітів, щоб змити із себе усю втому.

Фото

Свята у липні 2020: календар вихідних і свят, Рexels
Свята у липні 2020: календар вихідних і свят, Рexels

Свята у липні 2020: календар вихідних і свят, YouTube
Свята у липні 2020: календар вихідних і свят, YouTube

Свята у липні 2020: календар вихідних і свят, YouTube
Свята у липні 2020: календар вихідних і свят, YouTube

Свята у липні 2020: календар вихідних і свят, YouTube
Свята у липні 2020: календар вихідних і свят, YouTube

Свята у липні 2020: календар вихідних і свят, YouTube
Свята у липні 2020: календар вихідних і свят, YouTube

Відео