Евакуація автомобіля на штрафний майданчик- вельми неприємна ситуація, зіткнутися з якою хоч раз може кожен водій. До того ж, далеко не всім зрозумілі причини, на підставі яких застосовується така тимчасова затримка транспортного засобу.

В яких випадках допустима примусова евакуація автомобіляу? На це пиання дав вичерпну відповідь Верховний суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду після розгляду справи №686 / 14075/16-а про правомірність дій працівника Нацполіціі зі складання акту огляду, тимчасового затримання та доставки транспортного засобу марки "Тойота Камрі" на штрафмайданчик.

Доставка транспортного засобу для зберігання на спеціальний майданчик дозволяється тільки в разі, якщо транспортний засіб суттєво перешкоджає дорожньому руху. Після закінчення триденного строку тимчасового затримання транспортного засобу власник має право звернутися за його отриманням. Таке звернення є обов'язковим для його виконання незалежно від стадії вирішення справи про адміністративне правопорушення. До такого висновку прийшла колегія суддів.

евакуації автомобіля, фото: http://uriston.com
евакуації автомобіля, фото: http://uriston.com

Зокрема, відповідно до законодавства, за наявності підстав вважати, що водієм вчинено порушення, працівник уповноваженого підрозділу, що забезпечує безпеку дорожнього руху, тимчасово затримує транспортний засіб шляхом блокування або доставляє його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку, в тому числі за допомогою спеціального автомобіля - евакуатора.

Це дозволяється тільки в разі, якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху. Про тимчасове затримання робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення.

При цьому, уповноважена особа повинна всебічно, повно і об'єктивно з'ясувати обставини справи, зокрема, на підставі належних доказів, які б підтверджували факт вчинення особою адміністративного правопорушення.

Щодо розглянутої справи, то судом першої інстанції встановлено, що відповідач не довів факт скоєння позивачем зазначеного вище адміністративного правопорушення.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Нагадаємо, у Києві евакуатор влаштував смертельну пастку водіям і пішоходам

Як повідомляв портал Знай.ua, розкішний Rolls-Royce відвезли на штрафмайданчик за неправильну парковку

Також Знай.ua писав, у Києві авто зїхало з евакуатора