З першого вересня всім банкам буде дано дозвіл на прийом сильно зношених банкнот. Раніше подібне могли здійснювати лише уповноважені банки. Тепер, якщо площа пошкодження банкноти буде не більше 45%, її зможуть прийняти. Навіть якщо пошкодження сталося вогнем або рідинами. Про це повідомили в НБУ.

Читайте Знай в Google News!

Було внесено постанову Правління Центробанку №114 "Про затвердження Змін до Правил визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних та обігових монет нацвалюти України", в якій і описані відповідні зміни. Воно додатково поширює вимоги на інкасаторські компанії, які полягають у вилученні та передачі сумнівних банкнот для досліджень у Національному банку України та банкнот, які були пофарбовані спеціальним розчином через несанкціоноване втручання у спецпристрій для зберігання цінностей. Раніше такі вимоги ставилися лише до банків.

новий глава НБУ Кирило Шевченко, фото: facebook.com/yan.dobronosov
новий глава НБУ Кирило Шевченко, фото: facebook.com/yan.dobronosov

Інкасаторські компанії будуть проводити навчальні заходи, які будуть засновані на підвищенні знань про ознаки справжності та платіжності банкнот.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

До допустимих для прийняття банкнот відносяться і ті, на яких є плями, написи, забруднення і відбитки штампів, а також ті, що мають світіння під дією ультрафіолету. Банкноти, оброблені хімічними реактивами під час слідчих дій або оперативних заходів, а ще розрізані на кілька частин або ламіновані — є зношеними.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Telegram почав блокувати користувачів - хто ризикує втратити аккаунта.

Як повідомляв "Знай.ua", гроші українців у Приват24 опинилися під прицілом шахраїв - надають кредити через Facebook.

Знай.ua писав про новий закон і податок для таксистів - їм нікуди бігти.