Маковія або Медовий Спас святкують 14 серпня. Якраз в цей час починається період збору меду з вуликів. Існує понад 20 видів бджолиного меду: квітковий, гречаний, липовий, каштановий, травневий, білої акації і багато інших. Кожен відрізняється за смаком і по-своєму корисний. Унікальний склад меду може допомогти вилікувати від різних хвороб, що завжди використовували наші предки ще з давніх часів.

В Україні налічується, за приблизними підрахунками, понад 400 тисяч пасічників. Для багатьох це основний заробіток для сім'ї. Однак є ще й дикий мед, здобиччю якого займаються практично одиниці.

Знай.uа вирішив розповісти, в чому ключова відмінність бортного меду (дикого) від пасічного.

Бортний мед стали добувати півтори тисячі років тому. Назва походить від слова борть - так називається видовбана в стовбурі живого дерева камера, що схожа на природне дупло, в якому селиться бджолиний рій.

Дикий мед (бортний)
Дикий мед (бортний)

Популярні новини зараз
Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Як розповіла Галина Бондаренко, провідний науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАНУ, бортний мед добувають у невеликій кількості переважно для власного споживання або на подарунок.

Так, літр бортного меду коштує від 250 гривень. Мед від пасічників можна купити за 65-75 гривень за літр.

"Продукти бортництва широко використовувалися в народній медицині і мають великі перспективи в сучасній фармакології", - запевняє Галина Бондаренко.

Класифікують мед в залежності від того, які рослини цвітуть поблизу. Виходячи з цього, кожен вид меду має свої особливості та користь.

Дикий мед (бортний)
Дикий мед (бортний)

Чому ж дикий мед вважають набагато кориснішим пасічного?

  1. Бортний мед більш насичений, ніж з вулика. І відрізняється за смаком. Він настояний на дикорослих квітах лісів і лугів. Борти чіпляють в лісових гущавинах на висоті від 4 до 15 метрів. Що сприяє неповторному смаку меду, що збирається від перших цвітінь до пізніх квітів.
  2. У сучасній технології для вулика використовується штучна вощина, яка містить парафін. Його певна частина потрапляє в продукт. У бортному меді медові стільники не відокремлюють від пергових, і мед зберігає властивості багатьох продуктів бджільництва.
  3. Аромат і смак бортного меду більш складний. У бортях бджоли самі повністю вибудовують стільники, завдяки чому ми споживаємо неймовірну кількість корисних побічних продуктів бджільництва: пергу, маточне молочко, корисні елементи з воску і прополісу, нектар.

Крім того, з вулика бджоляр може взяти до 35 кілограмів меду за сезон, а з борті - всього 5-7, зрідка до 10.

Як зазначила Влада Литовченко, куратор Національного проєкту "Бортництво Полісся: архаїчна традиція в сучасному вимірі", який реалізується за підтримки Українського культурного фонду, дикі медоносні бджоли збереглися до наших днів тільки завдяки зусиллям бортників.

"У наш час великі дуплисті дерева, придатні для заселення ними, в поліських лісах майже відсутні. Бортьові бджоли є необхідним елементом лісових екосистем, вони відіграють велику роль в житті лісу, запилюючи рослини, тому ми докладаємо зусиль до їх збереження", - додала Литовченко.

Саме тому у 2018 році бортництво як традиційний промисел було включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Влада Литовченко, фото з особистого архіву знаменитості
Влада Литовченко, фото з особистого архіву знаменитості

На сьогодні більше ста сімей в селах Рівненської та Житомирської областей і тільки дві сім'ї в Київській області займаються бортництвом.

Нагадаємо, що на Маковія господині печуть млинці з маком і медом. У цей день не можна лаятися, голосно говорити і шуміти. З 14 серпня починається Успенський піст, який триватиме до 28 серпня.

Раніше Знай.uа писав про корисні властивості калини. Цілющі напої з ягід калини не тільки допомагають зміцнити імунітет, але і боротися з хворобами.

Також читайте про лікування за допомогою бджіл в Хмельницькій області. Пасічник Петро Леськів у населеному пункті Меджибіж побудував перший будиночок для апітерапії. У планах чоловіка об'єднати місцевих бджолярів і створити цілий апітерапевтичний комплекс, щоб пропонувати туристам, які часто приїжджають в село, продукти бджільництва.