Компанії, які зацікавлені у зменшенні шкідливих викидів в атмосферу, зможуть купувати «зелену» електроенергію у українських виробників напряму, що дасть можливість компаніям говорити про виготовлення продукції чи наданні послуг з використанням лише екологічно-чистого струму.

Про це повідомляє прес-служба держпідприємства «Гарантований покупець».

«Незабаром екологічно чисту електроенергію – згенеровану з відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) – можна буде придбати за прямими договорами. Зміни в українському законодавстві зробили «зелену» електроенергію доступною до купівлі споживачами та наблизили нас до прогресивних енергетичних ринків», - зазначається в повідомленні.

Закон № 810-ІХ, який набрав чинності 1 серпня, надав державному підприємству «Гарантований покупець» довгоочікувану можливість продавати «зелену» електроенергію за двосторонніми договорами на електронних аукціонах.

«Завдяки таким змінам зацікавлені споживачі зможуть підтримати своїм вибором та придбати саме чисту електроенергію, електроенергію майбутнього», — пояснив керівник підприємства «Гарантований покупець» Костянтин Петриковець.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

В повідомленні зазначається, що зацікавленість великих корпорацій, а подекуди середнього та малого бізнесу до відновлюваної електроенергії – це всесвітній тренд до підвищення соціальної відповідальності. Таким чином бізнес може продемонструвати свою залученість до вирішення соціальних та екологічних проблем. Відповідний внесок в сталий розвиток суспільства не тільки покращує його імідж, а й посилює конкурентні переваги.

«Зараз «Гарантований покупець» активно готується до оголошення дебютного аукціону з продажу «зеленої» електроенергії та розраховує на високу зацікавленість з боку покупців», - уточнює прес-служба.

Нагадаємо, за перше півріччя 2020 року Україна виробила 12,2% екологічної енергії (сонце, вітер, гідростанції і біостанції) проти 8,8% в аналогічному періоді 2019 року.

На думку експерта Віктора Куртєєва, розвиток "зеленої" енергетики в Україні зменшує можливості політичного шантажу з боку Росії, яка намагається зберегти свій вплив на Україну та ЄС за допомогою поставок традиційних енергоресурсів – газу, вугілля та ядерного палива.

Як повідомлялося, 31 липня президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №3658 (потім закон №810-ІХ) щодо удосконалення умов підтримки виробництва електроенергії з альтернативних джерел, який знизив зелений тариф для сонячних і вітрових станцій в Україні, тобто екологічна енергія стала дешевшою.