Про це в колонці на сайті «Обозреватель» пише Олександр Трохимець, радник в.о. міністра енергетики.

«Інформаційний простір знову закачують тезою про найдорожчу електроенергію в Європі. Якщо говорити про ціну електроенергії в платіжці українця як побутового споживача, так і юридичної особи, то в Україні найнижчі ціни на світло. І це очевидна річ, яку можна перевірити в два кліка», - пише Трохимець.

Згідно з даними, оприлюдненими радником в.о. міністра, ціна на електроенергію для населення в Україні в 4 рази нижче середньої ціни в європейських країнах, а для юридичних осіб – в 1,7 рази.

Дані, які напередодні поширювали ряд ЗМІ з посиланням на звіт Єврокомісії про нібито «найвищі ціни на електроенергію в Україні», на думку Трохимця були передані некоректно і маніпулятивно.

Так, у звіті Єврокомісії йшлося не про кінцеві ціни на електроенергію, а біржові ціни (котирування) на електроенергію, яка торгується за день до поставки на торгових майданчиках, за період I кварталу 2020 р., коли в Європі вже діяв жорсткий карантин, а Україні обмеження тільки вводилися.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

«Біржі в Європі значно більш волатильні або простою мовою – перепади цін там з кожним днем можуть відрізнятися в два-три рази. У період карантину біржові ціни в ЄС впали, в Україні карантин почався пізніше і ціни також знизилися, але менше», - пояснює Трохимець.

Біржові ціни в Україні на той час ще не встигли відреагувати на епідемію коронавірусу, зазначає радник в.о. міністра.

Наприклад, в Європі, через пандемію, попит на електроенергію впав на 20%, в той час як в Україні падіння склало тільки 6%. Більш того, карантинні заходи в ЄС були введені раніше, ніж в Україні. В Україні вони припали тільки останні два тижні першого кварталу.

На сьогодні, за даними Трохимця, біржова ціна електроенергії в Україні найнижча серед сусідніх країн-ЄС.

Нагадаємо, ціни на електроенергію для населення в Україні останній раз змінювалися в 2017 р.вони становлять 90 коп./кВт.рік на місячний обсяг до 100 кВт.год, і 1,68 грн / кВт.година на обсяг споживання понад 100 кВт.годину в місяць.