Якщо цей наказ набуде чинності, приватним компаніям і "Укрзалізниці" доведеться списати левову частку вагонного парку: за оцінками експертів ринку, вже в майбутньому році на металобрухт відправляться майже 13 тисяч вагонів.

Промислові асоціації та народні депутати вже виступили проти цього рішення. Вони попереджають: дефіцит вагонів, який штучно створює Кабмін, призведе до колапсу в економіці країни, яка і так переживає не найкращі часи через коронакризис. Поставки товарів і сировини в умовах нестачі вагонів будуть неминуче зірвані. Це означає, що промислові підприємства скорочуватимуть виробництво, а обсяги експорту зернових впадуть, що призведе до зростання кількості безробітних в Україні і падіння курсу національної валюти.

Під загрозою опиниться і енергетична безпека країни. Так, за словами голови профспілки гірників Михайла Волинця, дефіцит піввагонів після рішення Кабміну призведе до зривів графіків відвантаження і транспортування вугілля.

"З урахуванням потреби вугільної галузі у вагонах на рівні 18-19 тис.піввагонів, очікувана нестача вагонів у разі прийняття запропонованого рішення, досягне 3-4 тис. Це ставить під загрозу відвантаження 7,5 млн тонн вугілля на рік (-12%). А стабільні поставки вугілля це важлива складова безперебійної роботи енергосистеми та вугільних підприємств", - заявив він.

Нагадаємо, раніше президент Асоціації "Укрведтранс", до якої входять оператори вантажних залізничних перевезень, Наталія Петриченко нагадала, що Україна зобов'язалася привести свою законодавчу базу у відповідність з європейськими директивами. А в них не передбачений Нормативний термін служби вагонів.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Президент об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков, заявив, що списання вагонів через скорочення терміну експлуатації змусить "Укрзалізницю" купувати нові вагони, хоча значно важливіше направляти інвестиції в оновлення залізничної інфраструктури держмонополіста.